Skip to main content

Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Porsche 911 (997) Turbo

Rare titel voor een autotest, Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Maar dit geeft wel exact het karakter aan van de nieuwe 911 Turbo. Een fantastische en comfortabele reisauto van het caliber Gran Turismo, die door middel van het gaspedaal en de Sport en Sport Plus instellingen van het PSM systeem, verandert in een woest beest. We zijn gewaarschuwd door de redactie van Autovisie die na de eerste rijtest de volgende opmerking plaatste: “Een auto waarin een onervaren bestuurder zich onherroepelijk uit het leven rijdt”.

Op een vrijdagochtend meld ik mij samen met PCH hoofdredacteur Walther Blijleven bij Pon Porsche Import in Leusden. De 911 Turbo met automatische PDK versnellingsbak staat voor ons klaar. Een zilvergrijs exemplaar met een chique mokkabruin interieur. De Turbo heeft van zichzelf al een woest genoeg uiterlijk en heeft geen opvallende kleuren nodig. Het beschaafde zilvergrijs past heel mooi bij deze auto. De door Pon gekozen kleurcombinatie is wat mij betreft helemaal perfect. Uiterlijk is de 911 Turbo nog heel herkenbaar. Er is niet veel veranderd ten opzichte van de vorige versie die werd uitgebracht in 2006. Grotere luchtopeningen voor, nieuwe leds voor en titanium kleurige roosters in de luchthappers voor de achterwielen. Dat is het wel zo’n beetje. Onderhuids is er sprake van een heel ander verhaal en staat er een compleet nieuwe auto voor ons.

Dit is de eerste 911 Turbo in 35 (!) jaar met een volledig nieuw ontwikkelde motor. Porsche had de grenzen van de mogelijkheden van het vorige 3.6 liter blok volledig bereikt en heeft een nieuwe 3.8 liter motor met directe brandstofinjectie ontwikkeld. De dubbele turbo met variabele geometrie werd verder verbeterd, zodat van een turbogat nu werkelijk helemaal niets meer te bespeuren valt. Het resultaat is 500 pk en een koppel van 650 Nm met een overboost tot 700 Nm. Desalniettemin heeft Porsche het brandstofverbruik weten terug te dringen met een verbluffende 16% en de CO2 emissie met bijna 18%. De 7-versnellingsbak met PDK van de 911 Carrera werd versterkt om het geweld van de Turbo aan te kunnen. Als verdere vernieuwing is deze auto uitgerust met Porsche Torque Vectoring (PTV), een systeem dat via een mechanisch differentieel op de achteras het binnenste achterwiel in de bocht kan afremmen, waardoor elk spoortje van onderstuur verdwijnt en de auto nog scherper stuurt. Binnenin valt een enorme verandering op. Porsche heeft - eindelijk – schakelflippers gemonteerd, die het zwaar bekritiseerde Tiptronic systeem snel zullen doen vergeten. Verder is deze auto nog uitgerust met een aantal fijne extra’s, waarvan het Sports Chrono Package de belangrijkste is. Feitelijk mag deze optie in geen enkele Turbo, en eigenlijk in geen enkele 911 ontbreken wat ons betreft. Prachtig detail is dat bij het inschakelen van de Sport of Sport Plus stand dit netjes wordt aangegeven op een mini-display, links op het stuurwiel. Rechts op het stuurwiel zit ook zo’n display, waarop de text ‘Launch Control’ verschijnt als deze functie is ingeschakeld. Daarover later meer.

We verenigen het aangename met het nuttige en vangen de dag aan met een rit naar Doetinchem via de A12. Mijn 964 zal daar achterblijven bij CMA, het bedrijf van PCH-lid Richard Gerards, voor een reparatie aan het verwarmingssysteem. Walther rijdt in de 911 Turbo braaf achter mij aan, op het stukje binnendoor via Woudenberg. Onderweg geniet ik in eerste instantie van de Turbo in mijn spiegels. Op het punt waar de A12 verbreedt tot een driebaansweg kan Walther zich niet meer inhouden en gaat er volgas vandoor. Ik ga er met een tamelijk belachelijke snelheid achteraan en stel vast dat de Turbo van achteren gezien verschrikkelijk breed en agressief is. Achteraf is onze planning niet echt ideaal want in het Oosten regent het en na Veenendaal zien we al snel de eerste druppels op de voorruit. We duiken de snelweg af, richting restaurant Planken Wambuis, een bekend startpunt voor PCH ritten. Daar is een grote parkeerplaats waar we van de nog schone auto wat foto’s schieten, ook al is het ochtendlicht verre van ideaal. Na het maken van de eerste foto’s rijdt Walther een paar keer op en neer langs de parkeerplaats, om ook wat foto’s van een rijdende Turbo te kunnen maken. Na een kop koffie met mini-likeurtje vervolgen we de rit. Eenmaal aangekomen in Doetinchem komt Richard, zelf eigenaar van een 993 Turbo, mee naar buiten om de nieuweling uitgebreid te bewonderen.

Omdat we inmiddels zo dicht bij de Duitse grens zitten, besluiten we dat we de Turbo even gaan loslaten in zijn natuurlijke element, de Autobahn. Helaas is het inmiddels wat harder gaan regenen en de weg is al behoorlijk nat. Dat is leuk op rotondes want daar kun je dan vrij snel de grenzen van de auto gaan verkennen. Alhoewel, grenzen: ik weet dat deze auto meer kan dan ik, dus enige terughoudendheid blijft wel op zijn plaats. Toch op de eerste rotonde voorzichtig proberen hard uit te accelereren. Ik voel dat er van alles onder me gebeurt; het hele rijtje PASM, PSM, PTM en PTV doen hun werk razend snel. Het leuke aan de Turbo is dat de auto je heel goed laat voelen wat je aan het doen bent en een redelijke mate van vrijheid geeft, tot de veiligheidssystemen het overnemen. En dat is op de openbare weg maar goed ook! Ook op de snelwegoprit hou ik me toch maar een beetje in, al schreeuwt die bocht er om zo hard mogelijk genomen te worden. De combinatie van een nat wegdek en de waarschuwing van de Autovisie redactie zorgen er toch voor dat ik het redelijk rustig aandoe. Maar de power van deze auto is me inmiddels overduidelijk geworden. Wat een bruut geweld en wat een enorm verschil met de vorige generatie van de 911 Turbo. Die was veel te lief. De nieuweling klinkt rauwer, geeft je meer ruimte om te spelen en reageert veel feller op het gas, vooral in de sport- of sport plus modus. Van de PDK versnellingsbak was ik al een fan en met de flippers achter het stuur is het geheel nu gewoon perfect. De auto schakelt zo ongelooflijk snel en precies dat je daar met de hand niet tegen op kan. Dat blijkt ook uit de fabriekscijfers, de PDK versie doet er 0,2 seconden korter over om op 100 km/u te komen. En dat is best veel op een totaaltijd van 3,6 seconden (voor de manuele transmissie). Omdat de versnelling in de manuele stand, in tegenstelling tot vrijwel alle andere automaten, nooit zelf doorschakelt als je het einde van het toerenbereik nadert, is er ook geen risico dat de auto gaat opschakelen op het moment dat je bij veel toeren gas loslaat om de motor te laten helpen bij het remmen voor een bocht.

Op het moment dat we de grens overgaan richting Oberhausen komt de regen met bakken uit de lucht. Het is bovendien erg druk op de weg en dat resulteert in een enorme hoeveelheid spray, dankzij het volslagen gebrek aan ZOAB bij onze oosterburen. Het zicht is maar matig en regelmatig duikt er een voorligger voor me op die met een gangetje van amper 100 aan het inhalen is. De top van de Turbo gaan we vandaag niet halen. Af en toe kan ik een snelheid van 270 of 280 km/u bereiken, maar ik moet een paar keer flink in de ankers voor een langzame voorligger. Onze Turbo is uitgerust met de standaard remmen, maar die doen het verbluffend goed. Of dat voor mijn passagier erg prettig is betwijfel ik. Na een kilometer of 40 draaien we om terug naar Nederland. De laatste helft van die route zitten we met een gangetje van ca 170 km/u achter een BMW 5 die zoveel spray omhoog gooit, dat het zicht amper 50 meter bedraagt. Dat het een BMW 5 was zien we dan ook pas als we net over de grens met een snelheid van 70 km/u langs een douane controle kruipen.

De omstandigheden waren niet echt ideaal, maar we hebben toch kunnen genieten van de bijna eindeloze power in de Turbo. De snelheid waarmee je van 100 naar snelheden over de 250 km/u gaat is angstaanjagend en de enige reden dat ik toch behoorlijk wat gang durf te maken ligt aan mijn rotsvaste geloof in de remmen van de Turbo. Met de vorige versie heb ik eens een paar keer een noodstop kunnen oefenen van 300 km/u naar stilstand op een landingsbaan en ik weet daardoor wat een extreem korte remweg de auto heeft, zelfs als het nat is.

Terug in Nederland koersen we terug richting Westen en na een kwartiertje is het al weer droog. We zaten vandaag echt in de verkeerde hoek. Ik hou me deze keer netjes aan de snelheidslimieten met het PASM systeem in de comfort stand. En dan blijkt het dualistische karakter van de Turbo. Het wilde beest van de Autobahn verandert in een rustige en extreem comfortabele reiswagen. De stoelen zitten als gegoten, het interieur van de bekende perfecte kwaliteit geeft een gevoel van heerlijke luxe en het leven is mooi! Onderweg proberen we te bedenken waar we de volgende uitdaging aangaan: de launch control functie willen we uiteraard ervaren in dit monster. Maar bedenk midden op de dag maar eens een stukje openbare weg in ons land waar dat kan. Na een tankstop op de A1 gaan we naar het nieuwe gedeelte van Amersfoort Vathorst in de hoop daar een stil stukje weg te vinden. Die zijn er wel, maar zitten vol met drempels, versmallingen en rotondes. Dat wordt m dus niet! Uiteindelijk vinden we achter de nieuwe Ikea vestiging een stukje weg dat recht en lang genoeg is, parallel aan de A1. Het is alleen wel tamelijk hobbelig met hier en daar flinke gaten in het wegdek. Er staan ook flink wat geparkeerde auto’s, waarvan er af en toe een in- of uitrijdt, dus helemaal comfortabel voel ik me nog niet. We besluiten het toch maar te proberen en zoeken de meest veilige uitgangspositie. PASM in sport plus, voet op de rem en gas op de plank. “Launch Control” verschijnt op de display op het stuur en ik krijg het Spaans benauwd. Achter me gebeurt iets dat het meeste lijkt op een kudde aanstormende woeste olifanten en de auto begint te bokken. Plots duikt er een tegenligger op aan het einde van de straat en ik wacht te lang, waarop het systeem zichzelf na een paar seconden uitschakelt ter bescherming van de motor, die met meer dan 5.000 toeren staat te loeien.

Een tweede poging, gas los. Mama Mia! Ik had de launch control al meegemaakt in de Panamera Turbo maar dit is nog veel gekker. Het is echt niet uit te leggen wat er met je gebeurt als je binnen 3,4 seconden wordt afgeschoten naar 100 km/u en dan verder over een beroerd slecht wegdek. Het stuur maakt een paar woeste bewegingen in mijn handen. Als we weer stilstaan hapt Walther drie keer naar adem voor hij van de zenuwen hard begint te lachen. Het is voor de bijrijder nog iets meer sensatie, want die weet immers niet wanneer het rempedaal losgaat en de lancering plaatsvindt. Hij heeft nu ook wat bedenkingen bij het zojuist genuttigde broodje bij de benzinepomp, dat zit namelijk weer boven in zijn slokdarm. Uiteraard proberen we het nog een keer, nu beter voorbereid op wat er komen gaat. Wat een sensatie! Je begrijpt niet dat dit goed kan blijven gaan en dat de auto heel blijft. Frank Siemerink, de marketing en communication manager van Pon Porsche, verzekert ons later dat Porsche de Turbo heeft getest en garandeert voor minimaal 1.000 launch control starts. “Porsche zou zo’n optie niet aanbieden als dat niet kan”.

Voor we de auto met pijn in hart terugbrengen naar Leusden stoppen we nog even op een vrijwel lege carpool plek. Maar eens kijken wat ik er mee kan. Gas er op en stuur om, de kont gaat een halve meter dwars voor de elektronica weer ingrijpt en ik maak een perfecte power slide die overgaat in een rondje driften. Nu merk ik pas goed wat het PTV systeem doet; al driftend blijft de auto gewoon messcherp sturen en ik drift vrolijk tussen een lantaarnpaal en een geparkeerde auto door. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er werkelijk geen kunst aan is, iedereen kan dit met deze auto. Alhoewel de leerling in de lesauto die in de hoek van het terrein stuntelig met zijn eerste oefeningen in een lesauto bezig is, daar mogelijk anders over denkt. Walther denkt waarschijnlijk dat ik dit driftkunstje prima beheers. Ik laat hem maar in die waan; totdat hij dit stukje leest…

We maken nog wat laatste foto’s van de Turbo die dankzij de regen niet bepaald schoon meer is. Maar daarvoor hebben we altijd nog de beschikking over Photoshop. Walther stuurt de auto terug naar het Pon complex waar we de sleutels weer inleveren. Als we daarna nog even door de showroom van Porsche Centrum Leusden lopen, wijst account manager Niels Boersma ons er fijntjes op dat we die enorme grijns nu wel van ons gezicht mogen vegen.

Wat moet je nu als conclusie schrijven over een auto die gewoon perfect is? Natuurlijk, als je een auto voornamelijk voor het circuit wilt, dan is een GT3 (RS) een betere keuze. Maar wil je een Porsche die je ook voor alle dag kunt gebruiken en waarmee je comfortabel, maar met weinig bagage, op vakantie kunt gaan, dan is er geen betere auto dan de 911 Turbo. Behalve de Turbo S dan, die doet er nog eens 30pk en 50 Nm bij, plus een waslijst aan Turbo opties die bij de S in het standaardpakket zitten. Of misschien de cabrio versie van de 911 Turbo?

Het gevaar van de 911 Turbo zit niet in het gedrag van de auto, dat is perfect te noemen met makkelijk op te roepen overstuur dat goed te controleren is. Het gevaar zit m in het waanzinnige snelheidspotentieel. Er zijn nu eenmaal grenzen aan de natuurwetten die er voor zorgen dat je, als je de grenzen van alle veiligheidssystemen overschrijdt, onherroepelijk en knetterhard de weg afstuitert! Wil je gecontroleerd kunnen genieten van 500 pk, dan moet je weten waar die grenzen liggen. Daarom is een training voor elke bestuurder die geen ervaring heeft met zoveel vermogen een absolute must. En dat doe je niet op de openbare weg, maar tijdens een rijvaardigheidstraining en bij voorkeur meer dan eens.

Henry de Vaal
Met dank aan Hannie Steeman van Pon Porsche Import

BIJZONDERHEDEN

Porsche 911 Turbo Coupé
Cilinderinhoud: 3.800 cm³
Vermogen:368 kW (500 pk) bij 6.000 t/min
Max. koppel: 650 Nm bij 1.950 – 5.000 t/min
Overboost:700 Nm bij 2.100 – 4.000 t/min
Overbrenging: 4-wielaandrijving met elektronisch gestuurde lamellenkoppeling
Versnelling:6-versnellingen manueel of 7-traps PDK
Wielen voor:8,5J x 19 ET 56 met 235/35 ZR 19 banden
Wielen achter:11J x 19 ET 51 met 305/30 ZR 19 banden
Leeg gewicht (DIN):1570 Kg (manueel) / 1595 kg (PDK)Topsnelheid:312 km/u
Acceleratie: 0 -100 km/u: 3,7 sec (Manueel) / 3,4 sec (PDK met sports chrono)
0 -200 km/u: 11,9 sec (Manueel) / 11,3 sec (PDK met sports chrono)
Gemiddeld verbruik: 11,6 L / 100 km (Manueel) / 11,4 L / 100 km (PDK)
CO2 emissie: 272 g/km (Manueel) / 268 g/km (PDK)
Lengte:4.450 mm
Breedte:1.852 mm (1.952 mm incl. spiegels)

Hoogte: 1.300 mm

Wielbasis:2.350 mm

Tankinhoud:67 L

Prijs:€ 197.038 (Manueel) / € 201.181 (PDK)

Prijs geteste uitvoering:€