Skip to main content

Soms zit het mee in het leven. Als je in de simpele hoedanigheid van PPP tester binnen enkele weken in staat wordt gesteld om op serieuze wijze en langdurig alle drie uitvoeringen van de Porsche Panamera aan de tand te voelen, dan heb je wel geboft! Het verslag van de testrit in de Panamera S heeft u in de vorige uitgave van het PCH magazine kunnen lezen. Onze conclusie was toen al meer dan positief. En die mening wordt door vrijwel de volledige professionele autopers gedeeld. Porsche is er met de Panamera in geslaagd om in één klap – in haar eerste poging een vierdeurs sedan op de markt te brengen – een meer dan serieuze concurrent neer te zetten voor de gevestigde Duitse orde uit München en Ingolstadt en die andere autofabrikant uit Stuttgart. En dat is een waanzinnig knappe prestatie, hoe je het ook bekijkt.

De 2S reden we op een natte en koude ochtend. Tijdens die test bleek dat deze uitvoering toch wel graag laat merken dat hij is voorzien van achterwielaandrijving en bij stevig accelereren uit bochten en rotondes wordt er flink met de kont geschud. Leuk als je dat zoekt, maar de meeste Panamera rijders zullen toch vooral een comfortabele zakenauto wensen en zijn met een vierwielaandrijving beter bediend. Onze mening wordt gedeeld door de verkopers bij de verschillende Porsche dealers die ik intussen heb gesproken. En de verkoopcijfers spreken boekdelen. Volgens opgave van Pon Porsche Import is slechts 9% van de verkochte Panamera’s een 2S. De 4S uitvoering scoort 48% en de Turbo is goed voor de resterende 43%.

Tijdens de EPCC meeting in Stuttgart, de bijeenkomst van de Europese Porsche Clubs in november, was er uitgebreid gelegenheid om kennis te maken met de Panamera 4S. In groepjes van 3 auto’s, voorafgegaan door een begeleider van de Porsche Travel Club in een Cayenne GTS, vertrekken we naar het Schwäbischwald. Het is zaterdagochtend en stil op de weg, het is vrij koud en de wegen zijn nog vochtig van de ochtendmist. Uiteraard weten de Travel Club mensen op dit voor hun bekende terrein de mooiste wegen te vinden. Nadat onze begeleider vaststelt dat er door de hele groep beheerst en ‘strak’ wordt gereden, gaat het tempo op de glooiende en kronkelende wegen rap omhoog. Er worden snelheden ver boven de snelheidslimiet voor dit soort wegen gereden. Dit zijn zondermeer de perfecte omstandigheden en de perfecte plek om deze auto te testen.

De 4S uitvoering is slechts 60 kg zwaarder dan de 2S. De prestaties liggen dus vrijwel gelijk. Maar de 4S voelt heel anders aan. Veel meer gebalanceerd en altijd het gevoel dat je de auto volledig onder controle hebt. Er wordt echt stevig aan getrokken, maar de vierwielaandrijving geeft geen krimp. Met vier man rijden we zo de hele ochtend en nemen beurtelings achter het stuur plaats. Op deze manier ervaren we de auto ook als bijrijder en als passagier op de achterbank. Zowel in de positie als chauffeur en als passagier voelt de Panamera aan als een echt grote auto. Dat gevoel wordt vooral veroorzaakt door het weldadige en extreem luxe interieur. Maar ook achter het stuur blijf je steeds bewust van de afmetingen van de Panamera. De 2S die we reden was niet voorzien van het Sport Chrono pakket. Deze 4S heeft dat wel en dat maakt het allemaal een stuk leuker! Vooral op dit soort wegen wil je dat de vering strak en hard is en dat het stuur je precies laat voelen wat er onder de wielen gebeurt. En dat doet de auto in de Sport of Sport Plus modus in ruime mate. De Panamera is absoluut geen sportwagen maar het is wel een echte rijdersauto die goed met je communiceert. De 400 pk en 500 Nm van de ongeblazen V8 zijn ruim voldoende om serieus sportief te rijden met de krap 2.200 kg die de Panamera weegt, inclusief vier mensen aan boord. Je hebt geen moment het gevoel dat je iets te kort komt, maar je hebt ook geen moment het gevoel in een racemonster te zitten.

De voorzitter van de Porsche Club Zweden weet wel raad met dit soort wegen en weersomstandigheden en raast met de auto door het Schwäbischwald terwijl ik ontspannen achterin zit. Ik stel me voor hoe het is om zakelijk met een dergelijke auto door je chauffeur te worden rondgereden. Dat is niet vervelend, want het is riant vertoeven achterin de Panamera. Ondanks de heldhaftige pogingen van mijn Zweedse collega om de limiet van de vierwielaandrijving in de SportPlus stand op te zoeken, blijft het bijzonder comfortabel als passagier.

Enkele weken later staat in Leusden een Panamera Turbo klaar voor de PPP test. Het viel niet echt mee om die afspraak rond te krijgen, want werkelijk elke (auto)journalist in Nederland had zich aangemeld voor een test van het nieuwste Porsche model en bovendien wordt de auto regelmatig ingezet voor proefritten met potentiële kopers. Door het enorme verkoopsucces zijn namelijk bijna alle demoauto’s van de dealers al uitgeleverd aan klanten. Maar vandaag krijgen wij de sleutels van deze Turbo en we kunnen er uitgebreid kennis mee maken. Gelukkig is het mooi weer, dus we hoeven niet al te voorzichtig te doen met de kwart miljoen Euris (!) die ons worden toevertrouwd. Net voor het wegrijden wordt nog gemeld dat deze auto is voorzien van adaptieve cruise control. Dat is voor Porsche en ook voor ons een nieuwe optie.

Om maar over die cruise control te beginnen. We hebben geluk (dat staat hier echt) want op de A28 voor Rijnsweerd komen we in een langzaam rijdende file. Hoe kun je die adaptieve cruise control beter testen? Het systeem doet feilloos zijn werk. Stuur een beetje vasthouden en verder zoekt de Panamera het zelf uit en houdt keurig afstand. De eerste paar keer zit ik toch heel raar te kijken en houd ik voor de zekerheid mijn voet boven het rempedaal, maar het gaat echt perfect. Alleen na volledige stilstand moet je even licht het gaspedaal aanraken, zodat de functie weer geactiveerd wordt. Later, bij een kruissnelheid van 120 km/u, blijkt de functie ook goed te werken maar je hebt wel de neiging zelf te corrigeren. Heb je een langzamere voorligger, dan vertraagt de auto rustig en ruim op tijd en houdt dan een afstand aan die je zelf kunt instellen. Maar de Panamera accelereert pas weer als de voorligger de linker rijstrook helemaal heeft verlaten. Normaal zou je iets eerder anticiperen en gas bijgeven, maar dat kan ook met de cruise control ingeschakeld. Ik heb verder zelf de gewoonte om bij een serieus telefoongesprek in de auto achter een vrachtwagen te gaan ‘hangen’. Op zo’n moment is de adaptieve cruise control echt ideaal en draagt ongetwijfeld serieus bij aan de veiligheid! Op één van de bijgaande foto’s is het oog (midden onder de nummerplaat) duidelijk te zien.

Intussen heb ik niet alleen met adaptieve cruise control kennis gemaakt maar ook met de serieuze Turbo Power die deze Panamera versie te bieden heeft. In de 4S hadden we nooit het gevoel power te kort te komen. In de Turbo heb je het gevoel altijd (veel) power over te houden. Dat zit niet zo zeer in de 100 pk winst in het vermogen ten opzichte van de ongeblazen V8, maar veel meer in de extra 200 Nm koppel (totaal 700 Nm) die al bij 2.250 t/min beschikbaar is. Nodig is al die brute kracht niet, maar het fun gehalte is wel gigantisch! De Panamera Turbo doet gewoon alles wat je als rijder van de auto verlangt. Een sportwagen gevoel geeft ook deze versie je niet, maar dat is een bewuste keuze van de ontwerpers. Het is een weldadig comfortabele limousine met een ongekend hoge dosis power aan boord, die je nooit in de steek laat.

De testauto is uitgevoerd in de kleur Basaltzwart en heeft een zwart lederen interieur met accenten van geborsteld aluminium (gelukkig ook in deze auto geen houten paneeltjes). Heel beschaaft en rustig. De 20” Spyder Design wielen met de gele remklauwen die bij de optionele keramische remmen horen vormen een prachtig detail. Ook deze Panamera is voorzien van het Burmeister soundsysteem met een meerprijs van bijna € 5.000,- Heel erg mooi, maar ik ben bang dat ik - zeker tijdens het rijden - het verschil met de standaard 200W Bose installatie niet kan horen. Op de optielijst heeft de PDCC (dynamic chassis control) onze meeste aandacht en dat lijkt ons wel een zinnige investering.

Net als bij de test van de Panamera 2S wordt ik vandaag deels vergezeld door Jur de Graaf, die ik ophaal bij zijn kantoor in Roosendaal. Jur krijgt kramp in zijn kaken van de enorme grijns die niet meer van zijn gezicht wil als hij de power van de Turbo ervaart. We rijden richting Drimmelen voor een broodje en de onvermijdelijke fotosessie. Na afloop daarvan rijden we terug naar Roosendaal. Het bedrijf van Jur ligt op een industrieterrein aan een stille rechte weg van ca 1,8 km lang. Dat is nu net wat we nodig hebben voor het uitgebreid spelen met de launch control. Jur gaat als eerste: PSM in de SportPlus stand, één voet op de rem de andere trapt heel langzaam het gas tot op de plank. De motor houdt dan 3000 toeren aan totdat de rem wordt gelost. Je voelt en hoort de wielen een minimale fractie van een seconde doorslippen, dan is er volledige tractie en gaat de Turbo er vandoor met een geweld dat niet is te beschrijven. Geloof me, dit is meer dan voldoende sensatie om er een Efteling attractie van te maken! Je voelt je letterlijk afgeschoten: 2.000 kg Duits staal plus twee stevige kerels zitten in 4 seconden op 100 km/u en daarna blijft het maar doorgaan totdat de weg ophoudt en het gas los moet. Praktisch nut: Geen; Umweltfreundlichkeit: zeer negatief; Fun Factor: Waanzinnig! Van dit spelletje kunnen we bijna geen genoeg krijgen.

In de Panamera doe je zo veel nieuwe indrukken op en is zo veel te zien en te beleven dat het volstrekt onmogelijk is om een volledig beeld van de auto te krijgen in een proefrit van één of twee uur. Omdat dit al de derde keer is dat ik met de Panamera rijd en omdat we de luxe hebben een hele dag in deze Turbo to mogen vertoeven, begint het totaalbeeld zich te vormen. Dat komt voor een groot deel door de vele mooie details die de auto heeft. Nog veel meer dan in een 911 of Cayenne is er aandacht besteed aan het kleinste interieurdetail. Alles is even mooi afgewerkt en tegelijkertijd even functioneel. Porsche gaat tegen de trend in van de draaiknoppen met softwaregestuurde menu’s. Elke functie heeft zijn eigen knop op de enorme middenconsole. De ontwerpers hebben heel bewust gekozen voor het gevoel van een cockpit van een niet al te klein vliegtuig. Na de nodige gewenning voldoet het prima en weet je alles blindelings te vinden. Het gevoel is dat van een uitgebreid en superfunctioneel commandocenter (terwijl ik toch ook fan ben van de I-drive in mijn eigen BMW met het bijbehorende minimalistische dashboard). Eén van de leukste en meest opvallende functies is dat één van de ronde vijf displays op het dashboard vrij programmeerbaar is. Je kunt daar alle informatie die beschikbaar is, op de digitale display laten weergeven door de boordcomputer of door het navigatie systeem. Dat laatste is handig want door de enorme breedte van de auto zit het standaard scherm van het navigatiesysteem redelijk buiten het veilige deel van je blikveld. Dat navigatiesysteem is overigens extreem mooi uitgevoerd. Bij ingewikkelde kruisingen op de snelweg of in de stad verschijnt een kopie van de wegwijzers op het scherm met zeer duidelijke aanwijzingen die verwarring uitsluiten.

De totaalbeleving in de auto is er één van weldadige luxe en comfort met een sterk sportieve inslag, gecombineerd met power en veel actieve en passieve veiligheid. Als eerder opgemerkt blijft wel steeds het gevoel in een grote auto te sturen. Dat is maar goed ook, want de 2.000 kg gewicht en de breedte van bijna twee meter van een Panamera moet je wel met het nodige respect behandelen. Dat geldt zeker voor de Turbo uitvoering. Vermogen en koppel van de Panamera V8 Turbo liggen heel dicht bij die van de V6 in de 911 Turbo. De 400 kg zwaardere Panamera heeft dan ook maar 0,5 seconde langer nodig om de 100 km/u te halen. Het karakter van de V8 is echter heel anders en veel meer allround dan het agressieve gifkikkergedrag van de 911 Turbo. En zo hoort het ook in een limousine.

Aan het eind van de dag worden we getrakteerd door de gemeente Amersfoort op een magnifiek stukje testbaan. De nieuwe afrit ‘Vathorst’ op de A28 is minstens 600 meter lang, ligt in een S-bocht en er is even geen verkeer. De 180-graden lus om weer terug te keren op de A28 is even lang. In de Sportplus stand grijpt het PSM systeem pas heel laat in en laat toe dat de auto in een vierwieldrift komt. En dat met winterbanden! Het PDCC systeem zorgt er op dat moment voor dat de auto volkomen vlak blijft liggen, zonder enige rolbeweging en dat draagt natuurlijk enorm bij aan de wegligging tijdens dit soort manoeuvres. Tijdens een reis van de PCH naar Leipzig werd door fabrieksrijders op de testbaan van de fabriek gedemonstreerd hoe ongelooflijk ver je kunt gaan met een Cayenne met uitgeschakeld PSM systeem. Met de Panamera moet die ervaring nog veel extremer zijn! Het komt echter geen seconde bij ons op om op de openbare weg het PSM systeem uit te schakelen. En dat is ook niet nodig om veel plezier te beleven als de SportPlus stand (lees “standje circuit”) staat ingeschakeld.

Terwijl we terugrijden naar Leusden denk ik na over de hamvraag: Is de Turbo de € 40.000 meerprijs waard ten opzichte van de 4S? Uiteraard is die vraag vertroebeld door het idioot hoge BPM gehalte waar we in ons land nog steeds mee opgezadeld zitten. Laten we hier nog maar eens stellen dat de uitgave van € 10.000 extra voor de 4S ten opzichten van de 2S zondermeer verantwoord en aan te raden is. Nodig is de extra uitgave voor de Turbo zeker niet. De 4S voldoet in ruime mate. Maar de gelukkigen onder ons voor wie die € 40.000 geen obstakel vormt, krijgen daarvoor enorm veel fun. Hoewel je voor dat geld ook ca. vier jaar lang elke dag naar de Efteling kunt gaan. Maar dat gaat snel vervelen. De Panamera Turbo verveelt geen seconde!

Henry de Vaal
Met dank aan Hannie Steeman van Pon Porsche Import.

BIJZONDERHEDEN
Motor: V8 Turbo – watergekoeld
Inhoud: 4.806 cc
Vermogen: 368 kW (500 pk) bij 6000 t/min
Koppel: 700 Nm bij 2.250 – 4.500 t/min
Versnellingsbak: 7-versnellingen PDK
Prestaties:
Acceleratie: 0-100 km/u: 4,2 sec
Sport Chrono Plus: 0-100 km/u: 4,0 sec
Topsnelheid: 303 km/u

Verbruik: 12,2 liter/ 100 km
CO2 emissie: 286 g/km
Wielen voor: 9J x 19, banden 255/45 ZR 19
Wielen achter: 10J x 19, banden 285/40 ZR 19
Gewicht: Leeg gewicht (DIN) 1970 kg
Max. toelaatbaar gewicht 2.500 kg
Lengte: 4970 mm
Breedte: 1931 mm
Hoogte: 1418 mm
Wielbasis: 2920 mm
Benzinetank: 100 L
Kofferbak volume: 432 L
Basisprijs: € 191.400,-
Prijs testauto: € 238.678,-