Skip to main content

Dat het regent als ik eind september de Panamera GTS bij Pon in Leusden ga ophalen is niet zo verwonderlijk. Het aantal droge dagen dit jaar vormt een triest laagterecord. Op de heenweg constateer ik dat er druk aan de N226 gewerkt wordt, de weg ligt vol zand en bagger. Dat belooft weinig goeds voor de noodzakelijke foto’s. De Panamera GTS staat keurig gewassen, maar drijfnat klaar. Op dat moment is het even droog, dus snel bij de wasplaats een zemenlap gepakt, auto afgedroogd en 100 meter verder voor de Bentley showroom naast een Continental GT geparkeerd voor een fotosessie. De aanwezige Bentley verkoper kan het wel waarderen.

De GTS is 10 mm verlaagd ten opzichte van de overige modellen en dat geeft direct een sportieve look. Die wordt verder ondersteund door de grote luchthappers die geleend werden van de Panamera Turbo. Een aantal zwarte accenten en andere sportieve details, in combinatie met de grote 20” wielen, laten verder geen twijfel over het sportieve karakter van de GTS. De auto die ik meekrijg is uitgevoerd in een Carbongrijs metallic kleur. Dat is dan wel weer een beetje brave kleur voor een GTS. Een iets vrolijker kleur zou van mij wel mogen, maar dat blijft een kwestie van smaak. Ook het interieur heeft een sterk sportief tintje meegekregen met overvloedig gebruik van alcantara, veel carbonaccenten en prachtig ogende leren sportstoelen.

Na het maken van de foto’s ga ik de A28 op, richting Utrecht. Dankzij een gekantelde vrachtwagen doe ik ruim een uur over dat traject. Geen probleem. Zo is er rustig tijd om de 18-voudig verstelbare sportstoelen met een vracht aan knopjes goed uit te proberen en in te stellen en om de Bluetooth connectie van de mobiele telefoon te activeren. Uiteindelijk kan ik normaal gaan rijden en dan valt meteen op dat bij rustig cruisen op de snelweg met het PASM systeem in de normale modus, niets aan comfort wordt ingeboet ten opzichte van de meer op comfort gerichte modelvarianten van de Panamera. Echter, na twee dagen rondrijden met deze auto vind ik de stoelen ondanks de perfecte zit toch wel knetterhard. Voor een zakelijk gebruikte auto waar je vele uren per week in doorbrengt zou ik daar toch nog eens over moeten denken. Misschien dat het na een tijdje wel went. Tenslotte rijd ik ook zonder problemen op en neer naar Oostenrijk in de carbon sportkuipen van mijn GT3.

En daarmee hebben we dan meteen het enige punt van (milde) kritiek gehad dat ik weet te bedenken. Voor het overige is deze auto een feest. Alle gebruiksvormen van comfortabele reisauto tot circuitbeul staan tot de beschikking van de bestuurder. Wat, op het circuit gereden met de GTS, hoor ik u denken? Nou nee, daarmee ga ik niet echt punten scoren bij Pon en verzekeringstechnisch is het ook niet heel handig. Maar een stil stuk industrieterrein dat van te voren is verkend doet ook wonderen. Het natte asfalt helpt daarbij om de auto in redelijk extreme situaties te leren kennen.

In de Sport Plus modus verandert de GTS in een bruut beest. Die beleving wordt flink versterkt door het geluid van de sportuitlaat. ‘Sound Symposer’ noemt Porsche dat. Net als bij de nieuwe 991 versie van de Porsche 911 is er een akoestisch kanaal gecreëerd, dat het geluid via de A-stijlen versterkt voor de inzittenden. Het starten van de auto laat je iedere keer grijnzen, een diepe startbrul, die klinkt of er een kleine vliegtuigmotor wordt gestart. Je kunt de sportuitlaat wel uitzetten, maar het geluid is veel te mooi, dus ook in de comfort modus wordt de Sound Symposer ingeschakeld. Vergelijkbaar met het geluid van de sportuitlaat op de nieuwe 911, maar veel donkerder van toon. Als het geluid van de 991 wordt omschreven als een bas, dan is dit een basse profonde!

Enfin, laten we het eens hebben over waar het eigenlijk om gaat. Het rijden! De GTS voelt duidelijk lichtvoetiger dan zijn minder sportieve soortgenoten. Het is erg makkelijk te vergeten dat je met bijna 2.000 kg onderweg bent, zo strak stuurt deze auto. Dank zij het PDCC stabiliseringsysteem kun je letterlijk haaks de bocht om. Driften, ook op nat asfalt, valt niet mee met ingeschakeld PSM systeem, hoewel het systeem erg laat ingrijpt in de Sport Plus modus en je veel vrijheid biedt. Met PSM uitgeschakeld is het een ander verhaal; dan voel je de massa van de auto wel degelijk ondanks de vierwielaandrijving. Maar het blijft allemaal heel beheersbaar tenzij er veel te bruusk wordt ingestuurd. Op zo’n moment winnen de natuurwetten het op een gegeven moment toch van de ingenieuze Porsche techniek. En als 2.000 kg massa begint te schuiven, probeer dat dan maar eens te corrigeren! Maar goed, bij normaal gebruik gaat PSM niet uit en kun je met de GTS omgaan als met een sportwagen. Maar ook dan moet je in het achterhoofd houden met welke massa je onderweg bent. Uiteraard probeer ik de launch control, wat een sensatie is dat toch. De PDK bak geeft enorme klappen bij het schakelen, vooral tussen de eerste en tweede versnelling. Maar het rechte stuk asfalt dat ter beschikking staat is niet heel erg lang en dan moet er serieus geremd worden. De GTS heeft de formidabele remmen van de Panamera Turbo; maar remmen met een auto van net geen 2.000 kg voelt toch heel anders dan in een 911! De GTS stuurt en rijdt verder dermate goed en gecontroleerd dat het gevaar dreigt om het gewicht en de consequenties daarvan soms uit het oog te verliezen.

De ochtend van de tweede dag is het droog en een stuk provinciale weg met veel bochten en een aantal rotondes stelt me dan in staat om vast te stellen wat een ongelooflijke hoeveelheid grip de GTS heeft. Die grip wordt mede mogelijk gemaakt door de Michelin Sport Plus banden die op de fraaie optionele 20” velgen zijn gemonteerd. Maar ook hier weer een gevalletje van twijfel. Betere banden voor sportieve aspiraties zijn bijna niet te bedenken, maar dat heeft een prijs. Bij rustig rijden op de snelweg zijn de Michelins wel nadrukkelijk akoestisch aanwezig. Dat geeft een schril contrast met de stilte die heerst in de GTS in comfort modus en de Bose surround installatie moet wel erg hard gezet worden om de banden niet meer te horen. Voor een auto die voor een groot deel toch moet dienen als rijdend kantoor waarin veel en langdurig getelefoneerd wordt, gaat dit absoluut irriteren. Ondanks de fantastische sportieve kwaliteiten van deze band zou ik voor dagelijks gebruik toch voor een wat meer comfortabele band met minder afrolgeluid kiezen.

Na twee dagen redelijk intensief gebruik wordt het dualistische karakter van de GTS overduidelijk. Het blijft een super limousine met alle denkbare comfort, maar op het moment dat je er behoefte aan hebt is het een volbloed sportwagen die zelfs op het circuit zijn mannetje staat.

Een opvallend detail is dat in de Comfort en Sport modus de eerste van de zeven versnellingen niet gebruikt wordt. Sta je te wachten voor het stoplicht, dan zie op het display dat de tweede versnelling staat ingeschakeld voor het wegrijden. De eerste versnelling is alleen beschikbaar in de Sport Plus modus. Ach, met zeven versnellingen en 520 Nm koppel aan boord heb je ook wel wat speelruimte! Door de fabriek wordt een gemiddeld verbruik van 10,9 l/100 km opgegeven. De boordcomputer geeft aan dat tijdens de ruim 7.000 km die met deze auto zijn gereden een verbruik van 16,7 l/100 km is gerealiseerd. Die km’s zijn weliswaar door autojournalisten voor testritten verreden, maar het verschil is toch wel aanzienlijk.

In een aantal publicaties lees ik dat de GTS precies het gat tussen de Panamera S en de Turbo opvult. Ik vind dat klinkklare onzin. Die stelling kun je alleen hanteren wat betreft prijs, de acceleratie prestaties en de hoeveelheid power die beschikbaar is. Die ligt inderdaad precies tussen de twee andere modellen. De GTS heeft een heel ander karakter dan de Turbo. Die laatste is voor mensen die het beste (duurste) en het snelste willen. De GTS is voor de puristen en de echte Porsche liefhebbers. Deze auto verdient het predicaat GTS zonder enige twijfel. Het is zonder meer de leukste en best uitgebalanceerde Panamera uit de hele modellenreeks!

Henry de Vaal

Specificaties

Motor: 4,8 liter, V8 benzinemotor
Vermogen: 430 pk bij 6.700 tpm
Koppel: 520 Nm bij 3.500 tpm
l x b x h: 497 x 193 x 140 cm.
Gewicht: 1.920 kg.
Acceleratie 0 – 100 km/u: 4,5 sec.
Topsnelheid: 288 km/u.
CO2 uitstoot: 256 gm/km.
Basisprijs: € 156.100,-
Prijs geteste uitvoering: € 185.014