Skip to main content

Voor de tweede maal werd dit fraaie Belgische circuit bezocht tijdens een gezamenlijk evenement van de PCH en de NPC. Met 17 deelnemers van de PCH en nog eens 30 deelnemers van de NPC was er een mooi startveld voorhanden. Het circuit Jules Tacheny ligt in de buurt van Charleroi, België en werd in 2010 volledig vernieuwd. Toen we dit circuit in 2013 voor het eerst bezochten was het meteen duidelijk dat we hier nog eens terug wilden komen.

De infrastructuur en voorzieningen op dit circuit zijn van absolute topklasse. Er is een prachtige kantine met uitzicht op het hele circuit en ruime leslokalen voor de instructie. Er staat continue een rescue auto en ambulance met bemanning klaar, er zijn ruim voldoende marshalls op de baan aanwezig en er is een controletoren waar met een groot aantal TV-monitoren het hele circuit permanent in de gaten wordt gehouden.

Het deelnemersveld werd op basis van ervaring ingedeeld in drie groepen, zodat alle deelnemers op hun eigen niveau aan dit evenement konden deelnemen. Evan Kersbergen en Daniël Sandifort verzorgden de instructie en begeleiding. Ook dit jaar waren er weer een aantal deelnemers zonder enige circuitervaring, die aan het einde van de dag letterlijk een ervaring rijker waren. Iedereen, van beginner tot ervaren circuitrijder genoot van deze dag. Op de weerradar zagen we enorme onweersbuien langstrekken, maar in Mettet viel slechts een enkel miezerig buitje dat ook meteen weer verdampte op het warme asfalt.

Na de instructiesessies in de ochtend volgde een uitgebreide lunch. Het grote voordeel van circuits in België en Frankrijk is dat het fenomeen ‘lunch’ zeer serieus genomen wordt. Niet de standaard Nederlandse broodjes, maar een uitgebreid lunchbuffet van uitstekende kwaliteit.

Na de lunch kwamen de vrij-rijden sessies aan bod. In eerste instantie ook nog in gescheiden groepen, maar langzaam aan konden alle deelnemers vrij het circuit op. Het is steeds weer verbazingwekkend om te zien hoeveel wagenbeheersing en vertrouwen in één dag kan worden bijgebracht aan deelnemers die nog niet eerder op het circuit hebben gereden. Echte beheersing van een Porsche kun je uitsluitend leren op een circuit met behulp van goede instructeurs die de basisvaardigheden kunnen bijbrengen. Op deze gecontroleerde wijze is een dergelijke circuitdag ook volstrekt veilig.

De totale schade over de hele dag bestond uit een lekke band en een wiel dat aan het begin van de terugreis niet goed vast meer bleek te zitten. Geen deukje of schrammetje te bekennen bij de deelnemers aan deze dag. Daarvoor hulde aan onze instructeurs, de oplettende marshalls en de uitstekende discipline van alle deelnemers.

klik hier voor de fotogalerij