Skip to main content

De formule mag inmiddels bekend verondersteld worden; eens in de twee jaar wordt er door Pon en de gezamenlijke Porsche Clubs in Nederland een toerevenement georganiseerd. In de tussenliggende jaren wordt er gereden voor een goed doel, de laatste twee jaar was dat de Dag van de Lach. Dit jaar was er dus een gezamenlijke clubdag voor en georganiseerd door de Nederlandse Porsche Clubs. De opkomst was bijzonder goed te noemen met ruim 170 auto’s, waaronder ruim 20 auto’s van PCH leden.

Vanaf 09:30 uur werd er verzameld in de showroom van Porsche Centrum Leusden, waar de koffie klaar stond. De deelnemers werden voorzien van een lunchbox, een fraai routeboek en een tas met Porsche hebbedingetjes, waaronder een boek over het leven van Ferdinand Porsche. Na de koffie vertrokken de deelnemers voor het eerste deel van de route, dat zo’n twee uur in beslag nam. Om het lokale verkeer in Leusden wat te ontlasten, waren er twee verschillende routes uitgezet voor de eerste paar kilometers. De route voerde vooral door fraai boslandschap naar het historische station van Beekbergen, waar een heuse stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij klaarstond voor het gezelschap, terwijl de auto’s achterbleven op een bewaakt parkeerterrein. Op het station was allerlei historisch materiaal te bewonderen. Jammer dat er op het station slechts één toilet beschikbaar was, hetgeen een lange rij op perron 1 tot gevolg had.

Het weer liet zich tegen de voorspellingen in van de goede kant zien. Veel van de deelnemers zochten dan ook een mooi picknickplekje op om zich te goed te doen aan de meegenomen lunchbox of een terrasje voor koffie en andere versnaperingen. Ondanks dat de ‘Porsche Stoomtrein’ met een half uur vertraging vertrok, waren er toch zeker zo’n twintig equipes die te laat op het station arriveerden en alleen nog een rookpluim in de verte konden waarnemen. De overige deelnemers konden genieten van een rit over een historische traject op de Veluwe. Halverwege werd de stoomlocomotief ontkoppeld en naar de andere kant van de trein gerangeerd waarna de terugreis naar Beekbergen kon beginnen.

Na deze historische rit werd de route middels het befaamde bolletje ● pijltje → systeem vervolgd met een tocht dwars over de Veluwe naar het landgoed Avegoor in Ellecom. Onderweg moest ook nog een opdracht vervuld worden middels een fotojacht. Zes foto’s in willekeurige volgorde moesten gekoppeld worden aan de juiste plaats in het routeboek.

Op landgoed Avegoor kwam de ploeg die de aankomst moest voorbereiden voor een ‘kleine’ verrassing te staan. Er was wat materiaal uit de clubkit van Porsche Duitsland aangevraagd. Dit materiaal bleek te bestaan uit een vrachtwagen vol met enorme lucht- en zeevracht bestendige kisten gevuld met display materiaal van Porsche. In no time werden de kisten opengemaakt en een deel van het beschikbare materiaal op zijn plek gezet zodat de deelnemers op een Porsche-waardige manier werden ontvangen. Direct voor het landgoed was een parkeergelegenheid gecreëerd op een groot grasveld waar alle Porsches van 356 tot en met Cayenne broederlijk naast elkaar stonden, hetgeen een heel fraai schouwspel opleverde. Pas na de aankomst van de laatste deelnemers arriveerde de voorspelde regen in serieuze hoeveelheden, zodat het evenement binnenshuis moest worden afgesloten.

Een uitgebreide high tea stond klaar voor de deelnemers van de Clubdag. In het fraaie landgoed Avegoor waren diverse ruimtes beschikbaar voor de Porschisten, waar het goed en gezellig toeven was. Omdat de aanwezigen door het hele pand verspreid waren en niet massaal toe te spreken waren, viel de prijsuitreiking een beetje in het water. Veel deelnemers vroegen zich af of er wel een prijsuitreiking was. Die was er inderdaad en de gelukkige winnaar, die middels loting uit de goede formulieren werd getrokken, was Ton Vos, de nieuwe voorzitter van de Porsche 356 club Hij mocht een kist wijn mee naar huis nemen, beschikbaar gesteld door restaurant de Salentijn in Nijkerk. In het programmaboek werd ook nog een aanbieding voor een speciaal clubmenu voor Porsche clubleden van hetzelfde restaurant aangekondigd, geldig tot twee maanden na de clubdag. Heeft u deze aanbieding gemist? Reden om vaker op de PCH website te kijken, want in de nieuwsrubriek op de site stond de aanbieding vermeld.

Rond de klok van 6 uur is iedereen vertrokken naar huis en konden de organisatoren terugkijken op een bijzonder geslaagde dag. Volgend jaar zal het gezamenlijke club evenement weer een goed doel dienen en hopelijk kan iedereen dan zijn of haar Porsche een dag lang inzetten om een ernstig ziek kind een geweldige dag te bezorgen.

Henry de Vaal