Skip to main content

F1 Grand Prix - Nürburgring

Al autobahnrasend met een aantal Porsches naar een F1 circuit om een Grand Prix bij te wonen, een leuk weekend uitgaan, om vervolgens weer naar huis te rasen met de Porsche. Dat idee ontstond begin van dit jaar en uiteindelijk gingen er in juni 6 PCH Porsches op weg, aangevuld met een klein groepje vrienden en familie (zonder Porsche), zodat we met 15 man (geen vrouwen deze keer) naar de Grote Prijs van Duitsland vertrokken. Dit mini-evenement bleek zeer geslaagd zodat we dit van harte bij de evenementencommissie aanbevelen voor komende jaren. De jongste deelnemer, Marcel Biermans (13 jaar), tekende het verslag op.

Met een klein clubje mannen zijn we een gezellig weekend naar de GP van Europa geweest.

Het begon in het voorjaar met een e-mailtje met een uitnodiging om met een groep naar de F1 races op de Nürburgring te gaan. Natuurlijk hadden wij (mijn vader en ik) zin om naar zo’n spektakel te gaan kijken. Na het e-mailtje ‘de kaarten zijn binnen’ kon het al niet meer stuk.

We verzamelden zaterdagochtend 28 juni vroeg in Venlo. Toen zijn we rechtstreeks doorgereden naar de Ring (met zo’n 200 km/uur). Het was daar één groot circus van mensen, auto’s, tenten en caravans. Dichtbij parkeren was er natuurlijk niet bij. Bovendien konden we de weg naar onze tribune niet vinden en we zijn daarom het halve circuit rondgelopen. Later bleek dat je ook binnendoor kon. Maar we waren nog op tijd voor de kwalificatie voor de Porsche Supercup (behoorlijk wat herrie). Daarna kwam de opwarmronde voor de F1 (meer herrie). En natuurlijk de F1 kwalificatie (nog meer herrie). De oordopjes waren bepaald geen overbodige luxe. We zaten op tribune 9/Zilver vanwaar we een goed uitzicht op de Dunlop Kurve hadden. Nadat de coureurs voor deze bocht terug moesten schakelen naar 2 (ongeveer 90 km/uur) trokken ze voor onze ogen en oren snel op naar de 4e versnelling (240 km/uur). De uitslag van de kwalificatie betekende voor de volgende dag: Räikkönen op pole position en ‘onze Jos’, voor wie dit de 100ste Grand Prix uit zijn loopbaan werd, op de achttiende startplaats. Heidfeld spinde en zou als één na laatste starten.

Voor de overnachting was in Bonn-Bad Godesberg (50 km van het circuit) een hotel geboekt. Na afloop van de kwalificatie gingen we er wat drinken op het terras. De stemming zat er al snel helemaal in met heftige discussies tussen Porsche en BMW rijders. We zijn daarna buiten gaan dineren bij een restaurant in het centrum van Bonn. Uiteindelijk liepen we, na een zeer gezellige en geslaagde dag en avond, voldaan rond 24 uur terug naar het hotel.

De volgende dag heerlijk, maar een beetje gehaast ontbeten (de bus die ons naar het circuit zou brengen was te vroeg). Daarna hebben we héél lang in de file gestaan. Het programma begon met de rijdersparade: alle coureurs op een grote aanhanger, daar was weinig lol aan. Vervolgens kwam de Porsche Supercup. Voor onze neus spinde er eentje maar hij kon wel doorrijden, toen hij bij de chicane kwam blies hij echter zijn motor op omdat hij een olielekkage had opgelopen tijdens de spin. We hadden scanners gehuurd voor het Nederlandse commentaar, maar die deden het op onze tribune niet goed, dus hebben we die eigenlijk niet gebruikt. Gelukkig was vlak voor ons wel een groot scherm en een toren waarop je continue de stand en andere bijzonderheden kon zien. Toen kwam de opwarmronde, tijd voor de oordopjes.

En dan: De lichten gaan uit en ze zijn weg!!! Iedereen kwam goed weg, met Räikkönen nog steeds aan kop gevolgd door Ralf Schumacher die z'n broer inhaalde tijdens de start. Jos Verstappen haalde Villeneuve in, die een gevecht aanging met de Minardi´s. En dan, in de 25ste ronde blaast Kimi vanaf een leidende positie zijn motor voor onze neus op (heel veel rook). Zonde! Hij mocht z'n pole position niet omzetten in een overwinning. Ralf Schumacher leidde nu gevolgd door z'n broer. De race verliep verder rustig, tot het moment dat Trulli z'n wagen naast de baan moest zetten en nog geen twee seconden later hetzelfde gold voor Panis.

Met nog 14 rondjes te gaan was er een mooi gevecht tussen Montoya en Michael Schumacher. Montoya probeerde de Duitser in te halen en Schumacher stuurde te vroeg in en ramde daarmee Montoya. Schumacher spinde en stond vast in het grind. We dachten dat hij er uit lag, maar zijn motor bleek nog te draaien. Hij werd door een aantal marshalls vlak voor onze plek de baan opgeduwd en eindigde uiteindelijk als 5de. Uiteindelijk stonden op het podium: 1) Ralf Schumacher, 2) Juan-Pablo Montoya en 3) Rubens Barrichello. Verstappen eindigde achter z'n teamgenoot op een 14e plaats.

Daarna hebben we nog wat rondgehangen rond het circuit en zijn we met de bus terug naar het hotel gereden (in de file, dus iedereen viel in slaap). Zondagavond per eigen Porsche weer terug naar huis. Het thuisfront had de race opgenomen, zodat we het geheel nogmaals – en nu wel met commentaar van Olav Mol – konden herbeleven. Kortom het was hartstikke gezellig, een bijzondere belevenis en ik wil Henry de Vaal nogmaals bedanken voor zijn initiatief.

Marcel Biermans