Skip to main content

Op een bedrijventerrein net buiten Breda is het bedrijf Reclamebeesten gevestigd. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het wrappen van auto’s, oftewel bekleden met plasticfolie. Al gauw was het buiten een feest voor het oog met fraaie Porsches. Met veel enthousiasme werden we in vogelvlucht ingewijd in de wereld van het wrappen. De verbazing was groot toen bleek dat de schitterende parelmoer matwitte Audi Avant eigenlijk een zwarte Audi is die gewrapped was. Toen werd verteld dat ze ook nog voor Red Bull werken en de neus van de Toro Rosso F1 die aan de muur hing van de auto van Max Verstappen is, was niemand hier nog weg te slaan. Maar ja, het klokje tikte door en veel te snel gingen we in colonne naar het volgende bedrijf.

Hierna kwamen we bij MP Care Care in Breda aan, een poetsbedrijf met de uitstraling van een operatiekamer. Alles schitterend in zwart en rood, brandschoon en afgewisseld met fraaie posters van uiteraard glimmende auto’s en grote lichtbakken om ieder detail op een auto kunnen waarnemen. Een slachtoffer voor een demosnstratie was al gauw gevonden en dat was natuurlijk niet de brandschone en perfect gepoetste auto van Jur de Graaf, maar de Boxster van Erik van der Poel, die in zijn 15 jarige bestaan al lang geen poetsdoek meer had gezien. Vele trouwe kilometers hadden haar sporen achtergelaten: krassen, aanslag, verkleuring en wat al niet meer. Als kritische PCH’ers geloofden wij niet zomaar dat hier weer een fraaie lak van gemaakt kon worden. Maar met de nodige zelfverzekerdheid en de producten van SwissVax ging men aan de slag. Het begon met een grove polish en daarna naar een steeds fijnere polish. Ook de pads, de apparatuur, de draairichting, de werktechniek, de druk en de  temperatuur hebben invloed op het resultaat. Ook alle ‘do’s’ and vooral de ‘don’ts’ kwamen langs. Na 15 minuten was een deel van de motorkap gedaan en we vielen bijna om van verbazing. Wat een verschil, de lak was gewoon letterlijk als nieuw. Vele vragen van de PCH’ers werden nog geduldig beantwoord en zo gingen we gevuld met nieuwe kennis en enthousiasme op weg naar het volgende bedrijf.

Als laatste gingen we naar het bedrijf  Antonissen Autobanden Service. Dit is bandenservice op het aller-allerhoogste niveau. Ieder probleem met onbalans, sporing, trilling of wat dan ook kan hier opgelost worden. We kregen een zeer professionele demo op de auto van Jan-Roelof Stienstra. Deze had al een tijdje een probleem met een trilling achter. Het probleem werd al snel gevonden. Waar anderen faalden heeft Antonissen het probleem bovengebracht. Er was hier sprake van een statische onbalans oftewel een verticale slinger beweging, veroorzaakt doordat zowel velg als band niet helemaal rond zijn. Bij een ‘normale’ auto is dit vaak geen issue maar bij raspaardjes zoals een Porsche kan dit wel tot onaangename effecten leiden. De geavanceerde apparatuur bij Antonissen liet zien waar de onbalans zat in band én velg en gaf aan hoe deze te vershuiven om zo een zo rond mogelijk eindresultaat te verkrijgen.

We sloten de dag af bij restaurant Bali in Breda. Dit Indonesische restaurant is een begrip in deze regio. We genoten van een enorme rijsttafel. Het was ouderwets gezellig en samen deelden we de ervaringen van de dag. Met de gemaakte afspraken voor wrappen, poetsen en banden op zak reden we tevreden naar huis.

 (Ron den Besten)

klik hier voor het fotoverslag