Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

Traditiegetrouw is het eerste sportevenement van het jaar altijd een rijvaardigheid training, waar meestal veel nieuwe leden op af komen. Zo ook dit jaar op het Midland Circuit in Lelystad. Met 18 deelnemende auto’s en nog eens 9 dubbelstarters was het maximum bereikt waarvoor de sportcommissie een effectief programma kon opzetten. Daarbij was de verdeling tussen nieuwe en ervaren deelnemers ongeveer gelijk, zodat er twee min of meer homogene groepen konden worden samengesteld. Het weer liet ons niet in de steek; het bleef droog met een aangenaam zonnetje.

De dag begon met een rijvaardigheid training. Voor de onervaren deelnemers begon dit met de basics van stoel- en spiegelafstelling. Dat bleek in een aantal gevallen bepaald niet overbodig… Languit achterover met gestrekte armen en benen is niet de houding die je wilt aannemen op een circuit of tijdens een slalom en eigenlijk is een correcte zithouding net zo belangrijk in het alledaagse verkeer. Ook de theorie van het circuit rijden en het volgen van de ideale lijn werd uitgebreid doorgenomen.

Na de theorie begon deze groep met simpele remoefeningen: elke keer stellen we bij deze training de vraag: “wie heeft er wel eens voor de volle 100% geremd en net zo lang tot de auto helemaal stilstond?” Het lijkt verbazingwekkend, maar heel weinig mensen kunnen dit volmondig beamen. Waarom is dit zo belangrijk? Uit allerlei onderzoeken blijkt dat als hier niet mee geoefend is, dan zal er in een noodsituatie ook niet 100% geremd worden als dat nodig is.

Na de ‘gewone’ remoefeningen volgden nog oefeningen met remmen en uitwijken. Instructeur Erik verzorgde een moedige uitwijkproef met verrassingselement: de deelnemers reden met ca. 60 of 80 km/uur op hem af en mochten pas remmen vanaf 10 meter voor zijn positie en kregen bovendien pas op dat moment een signaal of ze links of rechts langs hem moesten uitwijken. Voor velen een lastige (lees ‘enge’) opgave maar uiteindelijk lukte het de meeste deelnemers om deze opdracht correct uit te voeren.

Tegelijkertijd was de meer ervaren groep onder leiding van instructeurs Evan en Daniël bezig met onder- en overstuur oefeningen, waarbij de grenzen werden verkend van wat je met je Porsche net wel en net niet kan doen. Als afsluiting van de oefeningen reden beide groepen een slalom waarbij uiteraard de stopwatches te voorschijn kwamen om de tijden te registreren die meetellen voor de PCH sportbekers.

De kwaliteit van het broodje bal in de kantine van het Midland circuit is inmiddels bekend bij veel PCH leden en die werden dan ook massaal genuttigd! Na de lunch werd er besloten om vooral te gaan oefenen met circuit rijden en geen slalom meer te doen om te voorkomen dat de deelnemers lang moesten stilstaan en op een beurt wachten. Dit viel zeer in de smaak en er werd door iedereen enthousiast en veel over het circuit gereden. Het Midland Circuit is absoluut geen race circuit voor Porsches omdat er nauwelijks rechte stukken zijn en veel lastige samengestelde bochten. Maar juist daarom is het een ideaal circuit om te trainen. Met name in de lastige samengestelde bochten en chicanes is het zaak de auto goed in balans te houden en ‘nette lijnen’ te rijden.

Aan het einde van de dag bleek dat zowel de nieuwe leden als de meer ervaren circuit- en slalomrijders hadden genoten. Er waren alleen blije gezichten en veel complimenten voor de begeleiding door de sportcommissie. Het mooiste compliment daarbij voor onze instructeurs is dat – zo als vaak het geval is bij deze trainingen - een aantal deelnemers afscheid namen met de woorden: “ik heb echt veel geleerd vandaag.”