Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

Het circuit in Folembray is sinds ruim vijftien jaar het thuiscircuit van de PCH en wordt gemiddeld om de twee jaar bezocht. Een technisch circuit in een prachtige omgeving en zeer geschikt voor rijvaardigheid- en circuittraining. De organisatie van deze circuitdag lag geheel bij de PCH en de deelnemers werden begeleid door de vast ploeg PCH instructeurs. Om voldoende deelnemers te krijgen (en dus acceptabele deelnameprijzen), waren ook de NPC leden voor deze dag uitgenodigd. 16 PCH leden en 8 NPC leden schreven zich in voor dit evenement. Dat aantal resulteerde in een indeling op ervaringsniveau van drie groepen  met elk acht deelnemers. Een ideale verdeling over de drie beschikbare instructeurs.

De helft van de deelnemers meldde zich op zaterdagmiddag 4 juni bij Hazeldonk, net voor de Belgische grens om gezamenlijk naar het hotel in Soissons te rijden. Op de Belgische snelwegen gedroeg de colonne zich voorbeeldig, maar op de bijna lege snelwegen op het laatste stuk van het traject in Frankrijk kon menigeen zich niet beheersen. Er werden af en toe sprintjes getrokken met snelheden die ruim voldoende waren om la voiture en le permis de conduire te moeten overhandigen aan de gendarmerie, die gelukkig nergens te bekennen was. Die avond schoven de deelnemers aan voor een groepsdiner in het Best Western Hotel Soissons.

De instructeurs vertrokken op zondagochtend vroeg om vast het circuit te verkennen. In juni rekenen we in Frankrijk op redelijk mooi weer, maar het was die ochtend vrij koud en het had de hele nacht geregend. Aangekomen op het circuit moest besloten worden om de geplande slalom te laten vervallen omdat sommige gedeelten van het circuit daarvoor te glad waren. Er werd in allerijl een alternatief programma bedacht.

De deelnemers met weinig of geen circuitervaring begonnen de dag met een theoriesessie. Het circuit was inmiddels in twee helften verdeeld zodat de andere groepen konden beginnen met de circuitinstructie. De rest van de ochtend oefenden alle groepen beurtelings en onder begeleiding van de instructeurs op de verschillende gedeelten van het circuit. Madame Godignon, de eigenaresse van het circuit had als gebruikelijk een uitgebreid zelfgemaakt lunchbuffet neergezet. Geen Hollands broodje bal, maar een echte en bijzonder smakelijke Franse lunch.

Na de lunch werd het volledige circuit opengezet. Omdat er in de groep van ervaren rijders een aantal behoorlijk goede coureurs en echt snelle auto’s reden, bleef de groepsindeling in stand. De beginnersgroep reed aanvankelijk nog onder begeleiding van een instructeur maar aan het einde van de middag mocht ook die groep ‘los’. De instructeurs reden met plezier taxiritjes over het circuit en de passagiers waren behoorlijk onder de indruk hoe de heren met ogenschijnlijk gemak perfecte rondjes op hoge snelheid reden.   Het blijft voor de instructeurs en de organisatie altijd een mooie ervaring om te zien hoeveel progressie er op zo’n dag gemaakt wordt. Niets dan blije gezichten en geen enkele schade gereden. Een compliment voor de instructeurs, Evan, Daniël en Erik en respect voor het keurige gedrag van alle deelnemers!

klik hier voor het fotoverslag