Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

Fabrieksbezoek Porsche Zuffenhausen & Weissach

Door een goede organisatie en de uitzonderlijke gastvrijheid van Porsche werd het fabrieksbezoek in juni een geweldig evenement.Het was absoluut heel bijzonder om dit mee te kunnen maken. Alle deelnemers genoten met volle teugen. Rob en Baps ten Hoonte waren er bij en namen heel enthousiast de rol van speciale verslaggevers op zich.

Zoals reeds aan het begin van dit jaar bekend was, konden de PCH leden zich inschrijven voor het fabrieksbezoek. De enige gestelde beperking was het aantal deelnemers dat was toegestaan door Porsche. Dit aantal was 45 personen. De 45 inschrijvingen waren 48 uur na het uitgaan van de convocatie binnen. Een record! Omstreeks begin mei werden de eerste brieven verstuurd met hierin vermeld de details van het bezoek en natuurlijk met het verzoek om de nodige Euri over te maken. De samenkomst voor de start vond, geregeld door Claus, plaats in Twello, een wonderschoon dorpje onder de rook van Apeldoorn, welke overigens stukken schoner is dan de rook van Rotterdam.

De filerijders onder ons waren al vroeg vertrokken, echter zowel bij Utrecht als Amersfoort konden zij gewoon doorrijden, alsof men met dit PCH evenement rekening had gehouden. Het weer was als vanouds bij dit soort activiteiten, een graad of 25, alhoewel de temperatuur later in Duitsland nog aanzienlijk hoger lag. Na het binnendruppelen van de leden, met weer diverse nieuwe gezichten, volgden de nodige welkomstwoorden en werden we voorzien van de benodigde reisdocumenten en informatie. Hierna gingen we op weg, via Arnhem naar Stuttgart, met voor mij en nog enkele andere PCH leden in ‘enigszins’ warme voertuigen - geen airconditioning - dus zoals we het vroeger in Syrië noemen ‘Airconditioning Allah’.

Oftewel, ramen en schuifdak open.

De motortemperatuur van ons 911je kwam op een hoogte die normaal op een circuit bereikt wordt, doch zoals het een ware Porsche betaamt waren er geen problemen met de techniek. Mijn vrouw vond 160 km/u wel genoeg, maar de meeste anderen hebben redelijk kunnen blazen. Zoals bekend: in druk verkeer, hard of rustig, in tijd scheelt het niet zoveel. De aankomst in Stuttgart was rond het (zeer warme) spitsuur, dus er werd gesmacht naar een verfrissing. Hotel Steigenberger, met vele sterren op haar naam, lag in het centrum bij het Haubtbanhof en was snel gevonden, ofschoon de Porsche- en PCH vlaggen ondanks de gedane toezeggingen, ontbraken.

crash research......

Na een kleine verfrissing en het maken van een afspraak voor het diner zijn de dames nog wat wezen shoppen. Het grote verschil met Nederland is wel het assortiment en de kledingmaten die er in overvloed aanwezig zijn. Het avondeten was uitstekend verzorgd en de conversatie ging gelukkig niet alleen over de Porsche, maar ook over de personen aan tafel, wat men doet en zo al.

13 juni de Porsche dag

Alle transport met de bus, gewoon lekker zitten en je laten rijden.

 

08.45 vertrek naar de fabriek in Zuffenhausen met een welkomst in het Porsche museum (met klein shopje voor de hebbedingetjes). Vervolgens werden we in drie groepen verdeeld afhankelijk van taalkeuze, Engels of Duits. Wij lieten ons indelen bij het Engels, en zo, hup de fabriek in.

09.15 Veel robots hadden we verwacht in de assemblagelijnen, maar er was er slechts één aanwezig voor de montage van de ramen. Voor de rest wordt alles met de hand gedaan. Het laswerk aan en van de carrosserieën gebeurt overigens wel grotendeels met behulp van robots. Dat deel van de fabriek hebben we niet gezien. Ook alle motoren worden met de hand in elkaar gezet. Men vindt er dan ook verschillende productielijnen voor de diverse types Boxer, maar ook voor de Cayenne. De motoren voor de fabrieken in Finland en Leipzig worden ook in Zuffenhausen gebouwd. 150 motoren zijn voor de in Stuttgart geproduceerde wagens, circa 70 voor Finland en de rest voor de Cayenne productie in Leipzig. De motoren worden via een bijzonder slim uitgedacht systeem gecontroleerd; karretje, motor erop, olie en koelwater aansluiten en testdraaien op halflast en vollast, dus oppassen met langslopen; ze zijn nog vers van de warme bakker.

 

Tijdens de rondgang door de fabriek ziet men een kale carrosserie langzaam naar een volledige Porsche transformeren. De carrosserieën worden via een brug van de fabriek naar de assemblagelijn vervoerd. Tijdens de excursie loop je langs, onder en soms boven de modellen door. Alle typen Porsches worden door elkaar op één lijn in elkaar gezet dus afwisseling genoeg om te zien qua kleur en uitvoering. Je kan redelijk ver gaan qua uitvoering, extreem kan ook maar dat wordt in een aparte afdeling gedaan. Het systeem zit goed doordacht in elkaar. Japanse techneuten hebben het proces goed onder handen genomen om Porsche te laten overleven, zodat we er nog steeds van kunnen genieten.

Alle Porsches worden na de laatste controle op de band, vol met beschermend plastic nog aan de straat toevertrouwd voor een testrit van ongeveer 35 kilometer. Dus een Porsche met nul op de teller is in de showroom niet te vinden. Ook een interessant detail: elke dag worden er twintig tot dertig Porsches door de gelukkige nieuwe eigenaar bij de fabriek afgehaald, dat is ruim twintig procent van de productie!

12.30 Lunchtijd

Er werd ons een gezamenlijke lunch aangeboden in een gereserveerd deel van de grote fabriekskantine met verfrissend water, en bier/wijn. Het was intussen een graadje of 32° C. De lunch zag er picobello uit,voor een ieder wat wils. Na weer op krachten gekomen te zijn, weer op weg met de bus naar het testcentrum van Porsche te Weissach. Er waren drie wagens geregeld; een Boxster Cabrio Tiptronic, 911 Cabrio Tiptronic en voor het grote werk een 911 Turbo Coupé, allen in de kleur rood. Een ieder kon met de zeer bedreven testrijders in elke auto als passagier een ronde maken. Nooit geweten dat een Tiptronic zo snel en comfortabel is. Het verschil tussen de Boxster en de 911 Cabrio is in mijn ogen wel erg groot en is zijn meerprijs echt waard. Al moet je de Euri natuurlijk wel in je zak hebben. Je kan met zo’n auto toch wel heel veel doen en dan is het nog maar een straatversie, laat staan als het de speciaal geprepareerde GT’s betreft. Ook de nieuwe Carrera GT reed zijn testronden op het circuit. Deze komt medio oktober in de schappen van de dealer, als ze al niet uitverkocht zijn.

Na deze belevenis weer terug naar Zuffenhausen met een bezoekje aan de speciale Porsche ‘Exclusive’ uitvoeringen voor de uitzonderlijke klanten met speciale wensen. Bij de restauratiewerkplaats stonden de oudjes van Porsche na grondige restauratie er weer als nieuw bij. De investering ligt dan echter wel een stuk hoger dan de aanschaf van de auto bij eerste aflevering. Meer liefde voor het bezit dan financieel gewin op lange termijn.

Na een bezoekje aan de officiële winkel van Porsche, gingen we allen met een voldaan gevoel terug naar ons hotel. Veel tijd om te douchen en een drankje was er niet want we waren door Porsche uitgenodigd om het avondeten elders in de stad te nuttigen. Eerst nog even het enquêteformulier van de Porsche Club Coördinatie ingevuld. Ik vond het aantal vragen wel erg veel, ze hoeven natuurlijk niet alles van je te weten. Na invulling, met kans op wat leuke prijzen, werden de formulieren bij het avondeten afgegeven.

Het geheel was door Claus en de Porsche afgevaardigden geregeld in een leuk restaurantje genaamd ‘Stuttgarter Stäffeler’ waar de waardin van varkentjes houdt. Ze heeft volgens de laatste informatie 2.000 van die varkentjes in haar museum en Claus had het 2.001e exemplaar uit Nederland meegenomen. Nadat Porsche Club Coördinator Volker Spannagel en manager Jutta Aldenhoff met de bekende fles Cremant Alsace bedankt waren voor de goede en uitstekende zorgen, vingen we aan met het eten. Echter niet voordat Paul Zeilmaker uitvoerig en luidruchtig in het zonnetje werd gezet omdat hij deze dag de respectabele leeftijd van vijftig jaar bereikte.

Dankzij de zeer aangename avondtemperatuur konden we buiten op het terras tot in de kleine uurtjes natafelen. Tijdens de terugtocht naar het hotel was het centrum van de stad nog steeds geheel gevuld met mensen op terrassen en op straat, en dat alles in een zeer gemoedelijke sfeer. Na wat biertjes op het terras van ons hotel te hebben gedronken, hebben we ons bed opgezocht om fit voorbereid te zijn op de terugreis.

14 juni, de terugreis

Na een goed ontbijt en de financiële afhandeling van de genoten consumpties en autostalling zijn we weer huiswaarts gekeerd en wel via Luxemburg op een rustige Autobahn, waar gelukkig geen wegvernieuwingsactiviteiten plaatsvonden. Bij deze bedank ik een ieder, zowel van de organisatie als de overige deelnemers voor de gemoedelijke en prettige sfeer waarin alles verlopen is.

Het schijnt dat volgend jaar Leipzig in de molen zit met wat extra activiteiten zoals daadwerkelijk zelf rijden met door Porsche beschikbaar gestelde voertuigen (kleine vergoeding uit de eigen knip). Dit waren mijn ervaringen, opgetekend na aanwijzing door de redactie. Dat is altijd even schrikken maar het is toch maar weer op papier gezet. De oude bekende ‘jel’ van de PCH is een beetje aan het uitsterven maar de aanwezige leden hebben dit niet echt gemist. Ik zeg maar: ‘tot de volgende keer’.

Rob en Baps ten Hoonte

U treft bij dit artikel geen foto’s aan die in de fabriek gemaakt zijn. Porsche huldigt het standpunt dat haar werknemers niet ongevraagd gefotografeerd dienen te worden, een standpunt dat we zondermeer wensen te respecteren (red).