Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

Toerrit Pajottenland met de Porsche Club Belgium

Tijdens een Porsche meeting in Berlijn in juli 2006 werd het eerste contact gelegd met de enthousiaste nieuwe voorzitter van de Porsche Club Belgium, Bob Delbecque. Onder het genot van de nodige biertjes werd vastgesteld dat er toch wel een ‘klik’ zou moeten zijn tussen onze twee zusterclubs en dat het wellicht leuk zou zijn om met enige regelmaat bij elkaar op bezoek te gaan. Dit voornemen resulteerde in een vervolgafspraak begin dit jaar en daar werd besloten dat de PCB als eerste als gastheer zou optreden tijdens hun traditionele voorjaarsrally. Al ras werd duidelijk dat bij de PCB de gastronomie een zeer vooraanstaande plaats inneemt bij de evenementen, maar dat zou voor onze leden toch geen belemmering mogen zijn.

Onze inschatting bleek juist, want het aantal inschrijving overtrof al snel het aantal beschikbare plaatsen. De aanvankelijke vrees dat de te rijden afstand naar België een probleem zou zijn bleek dus ongegrond. Ondanks dat twee van de PCH bestuursleden hun plaats vrijgaven voor andere leden, moesten we helaas toch nog enkele inschrijvers teleurstellen. Uiteindelijk vertrokken twaalf Nederlandse equipes naar dit Belgische evenement.

Anders dan in Nederland is er in België slechts één algemene Porsche club, de PCB. Daarnaast kent men nog een Porsche Classic Club en de bekende Porsche Club Francorchamps, die zich als onderdeel van de PCB uitsluitend bezighoudt met race evenementen en samen met de Belgische Porsche importeur jaarlijks het grote evenement Porsche Francorcamps Days organiseert. Het secretariaat van de PCB wordt gevoerd door de Belgische importeur: D’Ieteren. Net als Pon in Nederland importeert dit bedrijf ook VW, Skoda, Seat en Audi, terwijl men ook nog importeur is van Bentley en Lamborghini.

Resi tekende verslag op van de toerrit door het fraaie Vlaamse Pajottenland.

Op 25 maart werden wij verwacht bij de Porsche dealer in Antwerpen voor de start van de toerrit door het Pajottenland of ‘Lenterally’ zoals onze organiserende Zuiderburen de dag hebben genoemd. Na een gastvrij (tweetalig) onthaal en nadat de Nederlanders zich hadden verbaasd over de ‘Belgische autoprijzen’ (jaloezie alom!), gingen wij op weg naar Distilleerderij de Kolk in Serskamp, waar het volgende lekkers op ons wachtte: koffie met drank en chocolade. Dit bleek kenmerkend voor de dag; bij elke stop was er een overvloed aan lekker eten en drinken. Zoals goede Nederlanders betaamd hebben we dit aangeboden heerlijks ons wel laten bekomen. Na een rondleiding en na ons verdiept te hebben in het gebruiken van de kin bij het dichtmaken van de potjes advocaat, gingen we op weg voor het tweede deel van de route.

Kruipdoor, sluipdoor op weggetjes die je anders met een Porsche liever vermijdt. Het moet Armand, die net zijn nieuwe auto had, de nodige zweetdruppels hebben gekost!

Het was uitgebreid genieten voor de deelnemende Cayenne rijders. Dit was overigens voor ons een nieuwe ervaring, zo’n colonne Cayennes. Door die stukken ruig landschap boden ze een heel imposant spektakel. De overige deelnemers moesten het wat rustiger aan doen, al lukte dat niet bij iedereen even goed. Hier en daar bleek de rechtervoet toch wel wat zwaar. De bewoners van de dorpjes, waar we doorheen trokken, vonden het in ieder geval een erg mooi gezicht en men kwam massaal naar buiten om die geweldige stoet van Porsches eens goed te bekijken.

De volgende stop was in Ter Motte en wel voor de lunch. Nou ja lunch, niet echt het aangeklede broodje kaas dat we in Nederland gewend zijn. Of was het eigenlijk een diner? Een 4-gangen menu vergezeld van de nodige glaasjes wijn… Na een uurtje of twee rolden we voldaan van tafel weer de auto in. Dit stuk was, gelukkig voor de volle magen, wat minder hobbelig. Op naar Kasteel Laarne, dat niet iedereen zonder hulp van de routeplanner kon vinden.

De Porsche dealer had hier wat mooi speelgoed neergezet, waaronder een GT3 RS, in fel oranje met zwarte velgen. Helaas bleek dat niet iedereen de rit zonder schade had gereden. Iemand had ergens het wegdek geraakt en had een plas olie onder de auto, na aankomst. Deze auto ging op een trailer terug naar huis.

Op het Kasteel was er een uitgebreide rondleiding waarbij er wat meer verteld werd over de historie van het gebouw en de (voormalige) eigenaars. Daarna een borrel met (alweer) lekkere hapjes en vervolgens een overvloedig en zeer smakelijk diner.

De sfeer was zeer ontspannen en gezellig en de tafelsettings waren tijdens beide diners leuk gemixt. De voorzitter van onze gast-club typeerde onze Nederlandse ‘eerste consumptie gratis’ mentaliteit nog even op een hilarische maar herkenbare wijze! Waarop onze evenementen coördinator, Dirk Kniep, even reageerde: “Maar de autoprijzen moeten bij jullie wel zo laag zijn met zulke wegen, je verslijt er namelijk hier nogal veel!” Dirk bedankte de PBC ook nog voor de prima organisatie en de goede en gastvrije ontvangst voor de ‘Ollanders’. Hopelijk kan dit evenement het begin vormen van een langdurige en goede samenwerking tussen de twee zusterclubs.

Veel eten, drinken en gezelligheid waren een steeds terugkerend thema. Wij hebben een erg leuke dag gehad. Met dank voor de gastvrijheid en tot ziens bij de PCH (eerste consumptie gratis!)