Skip to main content

De tweede editie van de Porsche 911, type 997 kent uiterlijk geen spectaculaire wijzigingen ten opzichte van de bestaande 997 modellen. De nieuwe generatie van de 911 is herkenbaar aan een iets aangepast front met led-dagverlichting, grotere nieuw ontworpen buitenspiegels, een gewijzigde bumper en spoiler en nieuwe led-achterlichten die licht omhooglopen naar de motorkap. Verder is bi-xenon verlichting nu standaard op alle 911 modellen. Onderhuids is er sprake van een vrijwel compleet nieuwe auto. Het blijft ons verbazen dat Porsche deze generatie blijft aanduiden met 997. Wij hebben er dus maar heel eigenwijs de toevoeging MkII achter gezet.

De boxermotoren van 3,6 en 3,8 liter voor de Carrera, respectievelijk de Carrera S zijn 100% nieuw. Het lichtmetalen blok is lichter (5 kg) en compacter en voorzien van een betere smering door een volledig elektrisch werkende oliepomp. Voor het eerst wordt directe brandstof¬injectie toegepast in de 911. Het resultaat van dit alles is dat de 911 Carrera nu beschikt over 20 pk meer met een totaal van 345 pk (254 kW) en een koppel van 390 Nm (+20). De Carrera S krijgt er 30 pk bij en is nu goed voor 385 pk (283 kW) met een koppel van maar liefst 420 Nm (+20). De topsnelheden bedragen 289, respectievelijk 302 km/u. Het verbruik van de nieuwe 911 is door alle verbeteringen aanzienlijk gedaald, ondanks de sterk toegenomen prestaties. Het brandstofverbruik is gedaald met 6,4 tot 12,8 procent en de CO2 emissie daalde volgens de Euro-norm met 15 procent.

Al even nieuw is de nieuwe generatie automatische zeventraps versnellingsbak met dubbele koppeling met als benaming PDK (Porsche Doppelkupplung). Het principe van de dubbele koppeling werd al 25 jaar geleden uitgevonden door Porsche en toegepast in de rally sport. In principe is er sprake van twee versnellingsbakken met elk een aparte koppeling. De ene bak heeft de even versnellingen en de andere heeft de oneven versnellingen. Bij het schakelen gaat de ene koppeling open en de vorige gaat dicht; de volgende versnelling ligt steeds al klaar Voordeel van het PDK systeem is dat er geen trekkrachtonderbreking meer is bij het accelereren. Het gevolg is dan ook dat de PDK versie sneller accelereert dan de zestraps handgeschakelde versnellingsbak. Als de auto voorzien is een Sport Chronopakket met launch control dan sprint de Carrera S met PDK in 4,3 seconde van 0 naar 100 km/u.

Waarom duurde het dan zo lang voordat Porsche met het PDK systeem op de markt kwam terwijl bijvoorbeeld VW al veel langer met de vergelijkbare DSG bak op de markt is? Het antwoord is heel simpel: het maakt nogal een verschil of je dit principe toepast in een VW Golf met ca 90 tot maximaal 170 pk, of in een motor met 385 pk!

Bij Pon in Leusden staan twee testauto’s ter beschikking. Een rode 2S coupé met handbak en een witte 2S cabrio met PDK. Omdat we vooral erg geïnteresseerd zijn hoe de PDK in de praktijk bevalt, kiezen we voor de automaat. Een keuze die we in het verleden niet snel zouden maken! De witte cabrio blijkt voorzien van een bijna eindeloze lijst aan opties. Uiterlijk beperken de extra’s zich tot bi-color 19” turbo-velgen en qua prestaties is de enige belangrijke optie het sport chronopakket met launch control functie. Het interieur kent zo’n beetje alle opties die denkbaar zijn: alles wat in leder uitgevoerd kan worden is dat ook, tot en met de kledinghaakjes en bekleding van de binnenspiegel. Een erg fraai interieurdetail zijn de meegespoten (dus witte) deuropeners. Het totaal aan opties beloopt dan ook de lieve som van ruim € 33.000,-

Het is een nogal grijze dag en er valt ’s ochtends lichte motregen. De eerste opgave is dus om snel een plek te vinden voor de foto’s, voordat de witte cabrio wordt getransformeerd in een vuilgrijze uitvoering. Vanuit Leusden ben je zo op de Veluwe en daar is altijd genoeg keuze aan goede fotolocaties. Alleen ontbreekt het op deze vroege grijze ochtend wel aan voldoende licht. Later klaart de lucht wat op en nemen we de modder die zich inmiddels ruimschoots op de auto heeft afgezet maar voor lief. Tenslotte hebben we altijd nog PhotoShop om de auto achteraf digitaal te wassen! Het is overigens wel verbazend hoe snel zo’n witte auto vuil is.

Voordeel van de motregen is wel dat het wegdek zo ongeveer in de meest ideale conditie is om het maximale plezier uit de auto te halen. Op de binnenwegen kan elke bocht en rotonde worden genomen op de grens van driften, waarbij de uitgebreide elektronica de boel perfect onder controle en veilig houdt. Op de openbare weg is het nu eenmaal niet handig als je de auto ‘verliest’. Een klein testje met uitgeschakelde PSM bevestigt dat het niet erg verstandig is om het zonder elektronische hulpmiddelen te doen. Dat komt voornamelijk omdat we de PDK stevig aan de tand willen voelen, vooral door hard accelereren zowel op rechte stukken als uit de bochten.

Laten we meteen maar beginnen met de eindconclusie van het PDK systeem. Dit is de eerste 911 waarin ik zou kiezen voor een automaat en niet voor een handbak. Ik ben nooit fan van het oude Tiptronic S systeem geweest: het schakelde veel te traag en aan de bediening met die rare flippers op het stuur heb ik nooit kunnen wennen. Voor vertrek uit Leusden was me uitgelegd hoe je met de nieuwe schakelflippers moet omgaan. Handen normaal aan het stuur en opschakelen door te drukken met je duim, aan de voorzijde van het stuur. Terugschakelen doe je door te trekken met de wijs- of middelvinger, aan de achterzijde van het stuur. Klinkt misschien niet erg logisch, maar het werkt na een half uurtje gewenning gewoon perfect! Je kunt de bak ook bedienen met de pook, maar ik blijf het onlogisch vinden om de hendel naar achteren te trekken om terug te schakelen, in plaats van omgekeerd.

Het PDK werkt razendsnel en is in staat om binnen een paar honderdsten van een seconde (!) van versnelling te wisselen. Het systeem kent drie instellingen via de gekozen functie van het PASM systeem: normaal, sportief en circuit. Niet alleen de instelling van het onderstel, schakelkarakteristiek en de reactiesnelheid van het gaspedaal wordt hiermee ingesteld, maar ook de werking van het PDK systeem. In de stand normaal schakelt het systeem weliswaar bliksemsnel, maar ook zijdezacht. Je voelt helemaal niets en moet soms de toerenteller in de gaten houden om te zien of er inderdaad geschakeld wordt. In de stand sport schakelt het systeem nog sneller en wordt dan enigszins voelbaar. In de stand circuit schakelt de bak als een racekoppeling in een soort van aan/uit modus: de bak klapt zonder enige onderbreking van de ene in de andere versnelling. ‘Klappen’ is hier het juiste woord, er zijn echt harde klappen voelbaar als je volgas geeft. Niet erg comfortabel maar wel heel erg ‘racy’ en spannend. Je beseft dan ook wat een enorme optaters die versnellingsbak te verwerken krijgt bij voluit accelereren. Maar dan ga je ook in 4,5 seconden (4,3 seconden voor de coupé) van 0 naar 100 km/uur, en de auto blijft daarna maar dooraccelereren tot je bij de 300 zit.

Bij handbediening van de PDK zul je niet de snelheid van de automaat volledig kunnen benutten, maar op een bochtig tracé kun je dan wel zelf bepalen in welke versnelling je de bocht in- en uit wilt. In de sport-plus of circuit stand, is de automaat overigens erg goed in staat om dat zelf te bepalen en het lijkt of bij het uitaccelereren bijna altijd precies de juiste versnelling gekozen wordt. De bak schakelt in die stand enorm veel en erg agressief! Heel bijzonder is dat bij het schakelen met de hand de automaat echt volledig uitgaat: schakel je te laat, dan wordt de toerenbegrenzer ingeschakeld, maar de auto blijft in de gekozen versnelling hangen. Dit in tegenstelling tot vrijwel alle andere handbediende automaten, die schakelen toch op zodra je het maximum toerental bereikt. Omgekeerd zit er wel een bescherming in de bak die het niet toelaat om verder terug te schakelen dan wat de motor qua toerental aankan.

En dan de mooiste optie van deze auto; ofschoon die in de praktijk niet vaak gebruikt zal worden: launch control. Je kunt dat natuurlijk gebruiken om bij het wegtrekken vanaf een stoplicht iedereen in verbazing achter te laten, maar gemiddeld houd je dat niet zo lang vol. Dus we gaan op de Veluwe op zoek naar een recht stuk weg, lang genoeg om ‘even’ door te trappen en waar het rustig genoeg is om de auto midden op de weg stil te zetten voor een launch control start. De sensatie is echt waanzinnig. Je wordt letterlijk gelanceerd. Het valt in een achterwiel aangedreven auto met zoveel power normaal niet mee om snel weg te komen zonder wielspin. De launch control zorgt voor een maximum trekkracht die steeds net op de grens van wielspin zit. Dat spelletje blijven we een tijdje doen want het verveelt niet snel!

Na een paar uren spelen op mooie binnenwegen gaat het rustig terug naar Leusden over de snelweg. Dan is er gelegenheid om te genieten van Bose geluidsysteem en eens rustig naar het interieur te kijken, waar behalve in de middenconsole niet veel veranderd is. Gelukkig is de bediening van het PCCM communicatie en navigatiesysteem eenvoudiger geworden en zijn er flink wat knoppen verdwenen uit de middenconsole. Het nieuwe navigatiesysteem heeft hele fraaie graphics. En rustig terugrijdend denk ik na over de vraag, zou je nu een automaat of toch een handbak kiezen? Het beetje twijfel dat er nog is zit puur tussen de oren door jarenlange conditionering tegen een automaat. Er is geen enkel rationeel argument te bedenken voor een handgeschakelde bak. Ook op het circuit is de PDK met handbediening sneller dan een gewone handbak! Dan tot slot nog even over die kleur. Ik vind de witte uitvoering absoluut mooi, zeker voor een cabrio. Of je in de toekomst volgens het oude gezegde ‘met een witte nog steeds blijft zitten’ weet ik niet, maar ik weet wel dat je blijft poetsen. Dus doe mij toch maar een ander kleurtje!

Henry de Vaal

Bijzonderheden

Cilinderinhoud: 3.800 cm³
Vermogen: 385 pk (283 kW) (bij 6.500 t/min)
Max koppel: 420 Nm (bij 4.400 t/min)
Topsnelheid: 300 km/u
Acceleratie 0-100 km/u 4,5 sec
Acceleratei 0-160 km/u: 9,7 sec
Leeggewicht (DIN): 1.540 kg
Banden voor: 235/35 ZR 19
Banden achter: 295/30 ZR 19
Gemiddeld verbruik: 10,3 L / 100 km
CO2 emissie: 242 g/km

Basisprijs incl. BTW/BPM: € 154.948,-
Prijs geteste uitvoering: € 188.386,-