Skip to main content

De introductie van de gloednieuwe 911 Dakar is een mooie gelegenheid om terug te blikken op de successen die het merk in de woestijnen en savannes van Afrika heeft geboekt. De teams van Porsche Heritage en het Porsche Museum hebben de afgelopen maanden dan ook hard gewerkt aan de revisie van de Porsche 959 Paris-Dakar waarmee Jacky Ickx en Claude Brasseur in 1986 als tweede eindigden in de slopende rally van Frankrijk naar West-Afrika. Het restaurantieproces is van begin tot eind vastgelegd in een documentaireserie die nu op YouTube is te zien. 

Ickx en Brasseur eindigden in hun ‘185’ vlak achter René Metge en Dominique Laemoyne die in een identieke 959 de overwinning behaalden. De Paris-Dakar Rally in 1986 werd nog gedomineerd door vrachtwagens en terreinwagens. De drie Porsches uit Zuffenhausen vielen dan ook extra op. De derde 959 was een servicewagen, bestuurd door projectmanager Roland Kussmaul en Wolf-Hendrik Unger, die op de zesde plek eindigden. Tot op de dag van vandaag behoort het trio tot de vaste collectie van het Porsche Museum, waarbij de winnende auto onaangeroerd is gebleven om alle fysieke sporen van het rallyrijden zo lang mogelijk bewaard te laten blijven. 

Het verhaal van de auto authentiek vertellen 

Het team van restaurateurs wilde de unieke 959 per sé in een originele staat behouden en heeft de sportwagen dan ook licht gereviseerd, naast het oplossen van technische issues. De nummer twee van Dakar 1986, die 18.000 km op de teller heeft staan, bevond zich na loodzware rally nog in een uitstekende conditie en een groot aantal onderdelen van de auto is dan ook nog geheel origineel.  

Het team van Porsche Motorsports werkte in de jaren tachtig twee jaar lang aan de ombouw van de 959 tot rallyauto. De ingenieurs versterkten de ophanging met dubbele schokdempers op de vooras en monteerden terreinbanden. Als de ondergrond geen vierwielaandrijving vereiste, verdeelde het elektrohydraulisch gestuurde middendifferentieel het vermogen variabel tussen de voor- en achteras. Hierdoor kon de Porsche destijds ongekende snelheden tot 210 km/u halen. 

De rallyversie heeft dezelfde lucht- en watergekoelde zescilindermotor met innovatieve turbocompressor als de versie voor de openbare weg. Vanwege de voor de rally beschikbare brandstof van lage kwaliteit werd het vermogen van de zescilindermotor echter teruggebracht tot 294 kW (400 pk). Om maximaal te kunnen presteren tijdens de slopende langeafstandsrally optimaliseerde Porsche veel onderdelen, waaronder de motorregeleenheden (ECU's). Deze werden extra hoog in de auto geplaatst, zodat ze niet beschadigd raakten bij bijvoorbeeld het oversteken van rivieren. Porsche voorzag de rallysportwagen ook van een speciale oliekoeler, olieleidingen onder de achtervleugels en uit de autosport afkomstige onderdelen van geperforeerd aluminium. Om het gewicht verder te reduceren, was deze 959 ook voorzien van geperforeerde remschijven en een carrosserie van Kevlar. De auto heeft hierdoor een relatief laag leeggewicht van slechts 1.260 kilogram. 

Zand en vuil uit de Afrikaanse woestijn 

Porsche Classic heeft voor dit project onder meer de motor, versnellingsbak en aandrijflijn gedemonteerd, gereviseerd en weer in elkaar gezet. Alle onderdelen vertoonden weinig of geen schade. Tijdens de demontage van de 959 kwam het team grote hoeveelheden zand en vuil uit de Afrikaanse woestijn tegen. De auto was dan ook sinds de terugkeer van de rally nooit uit elkaar gehaald. De kleine corrosieplekken, daar waar de Kevlar-carrosseriedelen tegen het metalen frame schuurden als gevolg van de fysieke druk van rallyrijden op hoge snelheid, werden geconserveerd in plaats van gerepareerd om de originele staat van de sportwagen te behouden. 

Om het verhaal uit 1986 zo authentiek mogelijk opnieuw te beleven, nodigden de teams van Porsche Heritage en het Porsche Museum Jacky Ickx uit voor de onthulling van de gereviseerde rallywagen. De voormalige coureur van de destijds als tweede geëindigde 959 Paris-Dakar had de eer om als eerste in een steengroeve met de sportwagen te rijden. "Dat was een geweldige ervaring die veel herinneringen opriep aan vooral ons 18-koppige team. Ik herinner me ook nog dat helikopters ons niet konden bijhouden omdat we zo snel gingen. Ik ben nog steeds trots dat dat ik deel mag uitmaken van dit verhaal. Deze rally was een ongelooflijke uitdaging en ook de perfecte proeftuin voor de ontwikkeling van vierwielaangedreven Porsches”, zegt Ickx 

Ervaar de 959 Paris-Dakar via YouTube of live tijdens Retro Classics 

Liefhebbers die meer willen weten over de unieke geschiedenis van de 959 Paris-Dakar en alle ins en outs over het restauratieproces willen zien, kunnen hun hart ophalen op het YouTube-kanaal van Porsche waarop in de komende weken een serie video’s wordt live gezet. Het eerste deel van de documentaire '959 Paris-Dakar' is sinds 1 februari 2023 te zien en de overige delen volgen op 3, 5, 7, 9 en 11 februari. De 959 Paris-Dakar is ook live te ervaren tijdens Retro Classics in Stuttgart (23-26 februari 2023), als onderdeel van de speciale tentoonstelling met als thema '75 jaar Porsche Sports Cars'.