Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

Op zaterdagmiddag 17 februari waren we ’s middags op bezoek bij Porsche Centrum Amsterdam voor een geheel nieuw evenement voor Porsche Club Holland; het rijden in een racesimulator. Een leuke activiteit nu de Porsches nog warm opgeborgen staan te wachten op het voorjaar en de traditionele Opwarmrit.

Het rijden in een simulator wordt steeds realistischer en staat sinds de successen van Max Verstappen in de Formule 1 nog meer in de belangstelling. Immers, ook Max traint zichzelf in een simulator. PCH lid Evert Scholten had al eens laten weten dat zijn zoons een bedrijf in Virtual Reality Gaming waren begonnen en dacht dat dit wel iets voor de club zou zijn. Na een blik op de website van Immersive, waarop de high tech simulatoren te zien zijn, waren we dit helemaal met hem eens. Dit is wel even wat anders dan de simulatoren die enkele van de leden thuis hebben staan.

Bij een nieuw type event is het altijd afwachten hoe de opkomst gaat zijn, maar al snel blijkt dat er bijzonder veel animo voor is. Ook aan de oproep om kinderen mee te nemen werd volop gehoor gegeven, zodat we een leuke gemengde groep hebben van 6 tot 60+ jarigen. Naast de al prima verzorging door Porsche Centrum Amsterdam, had PCH lid Cees Kaptein ook nog eens overheerlijke superverse zalm meegebracht waar iedereen van heeft genoten. Dankjewel Cees!

De medewerkers van Immersive gaven een uitleg over het systeem en lieten zien dat je kan racen met gebruik van het beeldscherm, of voor de meer avontuurlijke types,= met een Virtual Reality bril. Dat laatste geeft een nog realistischer gevoel bij het rijden, maar vergt wel enige gewenning, de evenwichtsorganen kunnen aardig van slag raken. Voor de zekerheid stond er een emmertje klaar, dat gelukkig deze dag niet nodig bleek te zijn.

De eerste auto waarmee gereden werd, was (uiteraard) een Porsche. De Porsche 991 RS Cup om precies te zijn en natuurlijk op ons eigen favoriete circuit, Zandvoort.  Iedereen kreeg een kans om een persoonlijk record te rijden en de beste tijd van elke deelnemer kwam op een scoreboard zoals het beruchte Top Gear board van ‘Star in a reasonably priced car’.  Doordat de rondetijden zo prominent werden aangegeven nam de competitie nog in hevigheid toe! Uiteindelijk bleek de hard bevochten top 3 er als volgt uit te zien:

Joost Lingg      1:50.418
Owain Kiszer    1:50.449
Niels Romijn     1:52.335

Als tweede setup werd gekozen voor een 2017 Formule 1 wagen op circuit Spa Francorchamps, waarbij je de keuze had voor welk team je uit wilde komen. Dat veel mensen hierbij kozen voor de Red Bull Racing bolide van Max was natuurlijk geen verrassing. Maar ook de scharlaken bolide uit Maranello en de altijd snelle Mercedes waren geliefde keuzes. De Formule 1 wagen bleek toch een stuk lastiger te rijden zijn dan de Porsche, maar des te leuker was het als het lukte om een foutloos rondje neer te zetten.

Het bleek allemaal zeer aanstekelijk te werken want Judy van Heuzen, die eigenlijk alleen maar langs kwam voor de gezelligheid, nam plaats in de simulator en reed een paar snelle rondjes. Ook Hans van der Valk, de eigenaar van Porsche Centrum Amsterdam, konden we verleiden tot een poging het ronde record te breken.

Walther Blijleven