Skip to main content

Dit jaar vroeger op de kalender dan de voorgaande jaren in verband met de Formule 1 programmering. Maar dat weerhield de Porsche liefhebbers er niet van om massaal naar Francorchamps te komen. Alle records van voorgaande jaren werden gebroken:

Gedurende deze drie dagen werden 1.500 Porsches van deelnemers en toeschouwers geteld bij de ingang. Er waren 48 Porsche Clubs vertegenwoordigd uit 10 landen en er zijn 450 inschrijvingen geregistreerd in de categorieën 'fun', 'sport' en 'race'. Het was gezellig druk, het weer kon niet beter en het was een genot om naar al die verschillende prachtige automobielen te kijken en te luisteren.

Na een aantal jaren als toeschouwer (met ons hele gezin) op de zondag van dit feest te hebben genoten, had ik dit jaar de stoute schoenen aangetrokken en mij ingeschreven voor de zondag in de sportcategorie. Vrijdags was ik al even de sfeer gaan proeven. Als PCH-ers konden wij gebruik maken van de pits en cateringfaciliteiten van de ADPCR. Prima geregeld!

Zondagochtend liep om vijf uur de wekker af en om zes uur vertrokken we met twee auto´s naar Francorchamps. Na een voorspoedige reis reden we tegen half negen de pitlane in.

Na de opening van de dag door de "fun"categorie mocht ik dan het circuit op. Kees Bouhuys was bereid mijn bijrijder te zijn. Ik had inmiddels wel enige circuitervaring in Nederland opgedaan, maar dit was in alle opzichten toch echt heel anders. Erg inspannend, maar absoluut een geweldige ervaring. Helaas volgde na twee ronden code rood, waardoor die manche niet meer gereden kon worden. In de volgende manche was Jürgen Albert mijn bijrijder. Ook hij heeft, net als Kees, enorm veel circuitervaring waar ik dankbaar gebruik van mocht maken.

´s Middags stond ook de Porsche Parade op het programma. Alle aanwezige Porsches, dus ook die van de toeschouwers, werden uitgenodigd aan te sluiten op het circuit. Het record van vorig jaar werd gebroken en staat nu op 645! Het was schitterend, alle modellen van oud tot jong en in een kleurige sliert over het circuit. Ook was er de presentatie van de gloednieuwe Carrera GT die werkelijk fluisterstil over het circuit zoefde.

Maar het zelf rijden was toch het allermooiste. Er waren meerdere PCH leden actief en het is duidelijk waar alle gesprekken over gingen. Volgend jaar weer, zeker weten. Zoonlief Marcel was dit jaar nog te jong om mee te mogen rijden. (De veiligheidsregels worden door de organisatie strikt in acht genomen.) Maar volgend jaar zal hij dat zeker willen inhalen. En al bent u zelf geen circuitrijder, ook als toeschouwer is dit een evenement dat zeker de moeite van een bezoek waard is.

Leo Biermans