Skip to main content

augustus 2004

De nieuwe Porsche 911 (997)

Carrera S Coupé

door Pieter Beermann

De nieuwe 911 (997) lijkt in eerste instantie veel op de oude. Op het eerste gezicht zou je denken: ‘de koplampen zijn weer rond (993), nieuw voorspoilertje, aangepast achterkantje en klaar is Kees’. Maar let op, hiermee trap je de ontwerper (Harm Lagaay) van Porsche AG op de ziel. De auto is compleet vernieuwd, lijkt natuurlijk veel op de 996, ofwel sterker nog, de voorkant heeft weer meer gelijkenis met de 993. Persoonlijk vond ik de druppel koplampen niet verkeerd, maar ik moet eerlijk bekennen dat deze nieuwe neus nog meer aanspreekt.

Het interieur heeft een metamorfose ondergaan. Om te beginnen is er meer binnenruimte, hetgeen je meteen merkt wanneer je op de passagiersstoel plaats neemt (hebben wij natuurlijk een enorme hekel aan). Zelfs ik kan mijn 2 meter lange stelten gestrekt onder het dashboard kwijt. Dat was in de vorige modellen meestal knap behelpen. De stoelen zitten top en zijn zelfs in de breedte in te stellen. Met een pompje kunnen de zijkanten (wangen) opgeblazen worden, zodat ook de smalle mensen onder ons vast komen te zitten in de riante zetels. Let wel, hiervoor heeft u wel de optionele sportstoelen nodig!

 

Het interieur is anders, heel anders, het design is werkelijk super. Het begint met de buitenspiegels die vloeiend overgaan naar de binnenzijde en daarna samen vloeien naar de bedieningshendel in het portier. Waar de 996 de aansluiting miste en de afwerking rondom slordig te noemen is, heeft Porsche AG niets te wensen over gelaten in deze nieuwe 997. Tot aan de pookknop is de auto anders. Ik moest alleen wel even wennen aan dat ronde golfballetje. Porsche gaat met zijn tijd mee en of wij dat altijd weten te waarderen is nog maar de vraag. Het wordt allemaal wel heel erg luxe, het spartaanse, simpele en niet altijd ergonomische geheel hoorde toch wel een beetje bij het oude 911 gevoel.

Om de verbazing nog ‘effe’ compleet te maken; deze 997 heeft zelfs luxe (wat je luxe noemt) uit de beroemde Amerikaanse Jeep Cherokee meegekregen en daar gaan de haren echt van overeind staan! Bij het schakelen in de achteruit versnelling gaat de rechter buitenspiegel omlaag. Ik schrok me rot, gekker moet het toch niet worden! Bij het uitzetten van de motor draaide ik automatisch de verlichtingsknop uit en wat denk je, de lichten blijven (na)branden. Ik geloofde mijn ogen niet, dus ben toch nog een keer de auto ingestapt om te controleren of inderdaad de verlichtingsknop wel uit was.

 

Waar gaat het allemaal om…… natuurlijk om het rijden! Nou, dat doet deze 997S meer dan perfect. Natuurlijk starten we de auto nog steeds aan de linkerzijde van het stuur, echter met een geheel nieuwe sleutel. Tja, ook weer zo’n designgeval, de één zal hem super vinden en de ander waarschijnlijk helemaal niets. We beginnen met het geluid, beetje ingetogen, dat zou wat beter kunnen. De 6-bak werkt werkelijk perfect en schakelt als een mes door de boter. De 3.8 motor met 355 pk pakt lekker op en nodigt uit tot meer. Onderin gebeurt er relatief weinig en de toerenteller moet echt op de 4.000 toeren staan wil je deze wolf in schaapskleren werkelijk de sporen kunnen geven. En.…. dat doet ie, soepel en met de bekende grommmmmmmm.

 

De wegligging van de 997 is fenomenaal, met zijn sportonderstel is deze auto niet de bocht uit te krijgen, het lijkt wel of hij in elke bocht over rails gaat. Het kan harder, nog harder en dat geeft je een supergevoel, net of je echt auto kunt rijden. Maar neem van mij aan, dat leer je op het circuit wel af. De grens ligt ver, heel ver en ik raad u ten zeerste af om hem op de openbare weg op te zoeken. Tot mijn verbazing zit er ook een ‘sport’knopje op het dashboard. Ik heb dit knopje menig maal ingedrukt om te kijken of het ook werkte en ben er nog steeds niet achter.

 

De remmen zijn gigantisch, op de 200 km/u zit u zo, terug naar de bekende 100 of 120 km/u ook weer want de vertraging is super. Bij het ontdekken van een verdekt opgestelde en nooit eerder geziene flitspaal heeft u binnen luttele seconden de maximum toegestane snelheid bereikt. Dus de piepers, ofwel de radarverklikkers, kunnen overboord.

Conclusie: de 997 is een super (de luxe) auto met werkelijke sublieme rijeigenschappen, Porsche waardig. Ik ben benieuwd wat de 997 GT3 allemaal zal brengen???

met dank aan Pon Porsche Import, Saskia van Doorn
en Florian Lem voor de foto’s

Bijzonderheden
Cilinderinhoud:3,8 liter
Vermogen: 261 KW (355 pk)
Max. koppel:400 Nm
Topsnelheid:293 km/u
Acceleratie 0-100:4,8 sec.
Basis prijs:€ 120.900
Prijs testuitvoering:€ 154.784
(incl o.a. PCCB, adaptieve sportstoelen, tel. en navigatie module, Bose sound system, sport chrono pakket)