Skip to main content

Een culinaire toertocht

Zondag 27 augustus trok een schare fijnproevers met hun Porsche en knorrende magen richting Zeeland, waar Ron en Angeline de inmiddels kostelijke traditie hadden voorgezet met een fantastisch culinair evenement. Na bezoeken aan ‘Jef en Nadine’ op Texel in 2015 en ‘De lindehof’ van Soenil in Nuenen vorig jaar, was nu de eer aan ‘Inter Scaldes’ in het Zeeuwse Kruiningen. Volgens restaurantgids ‘Lekker’ het beste restaurant van Nederland. Met zo’n 20 gelijk gestemden hadden we daarom al snel ingetekend.

Als opwarmer was er eerst nog een fantastische lunch gepland in Yerseke om te genieten van zeevruchten als mosselen, kreeften en oesters. Met de Porsche’s netjes opgelijnd voor de deur, werden we vriendelijk opgewacht bij de Oesterij en namen plaats op een heerlijk zonovergoten terras. Niet lang daarna werden al de eerste schalen met oesters opgediend in verschillende soorten, grootten en smaken, elk al mooi losgemaakt in de schelp. We konden ze zo slurpen! Daarna kregen we per tafel nog verschillende manden vol met heerlijk verse kreeft, krab, en allerlei soorten schelpen en kokkels.  teveel om op te noemen en niemand zal hongerig van tafel zijn gegaan. Enkele glaasjes witte wijn maakten het verder af.

Na deze copieuze maaltijd kregen we nog een rondleiding op het bedrijf en hoorden we alles over de vangst met manden op wilde kreeften in de Oosterschelde en daarmee ook het droeve lot van de mannetjes in deze Zeeuwse wateren, zij worden namelijk allemaal opgegeten. De vrouwtjes en de kleintjes worden weer in het water teruggezet voor verder nageslacht, respectievelijk doorgroei. De oesters die we gegeten hadden kwamen niet uit Frankrijk, daar worden oesters alleen gegeten in de acht maanden van het jaar met een ‘R’ (vandaar huitre = acht). In de zomermaanden zijn oesters namelijk bezig met hun nageslacht, tenzij ze zoals de onze ‘behandeld’ waren. Vanuit de oester kwekerij liepen we naar de boot in de haven die ons over de Oosterschelde zou varen. Onze schipper vertelde het een en ander over het drukke leven van de mosselboeren die mosselzaad moeten zaaien, de jonge mosselen dan weer moeten verplaatsen en na nog veel handelingen uiteindelijk de volwassen mossel aan wal brengen. De meeste mosselen gaan trouwens naar onze zuiderburen voor de bekende mosselen met friet. De mosselen vormen trouwens bijna een echte plaag, want bij goed kijken zitten alle boten, steigers en palen onder! Dooreten dus!

Alvorens de Porsche’s weer te starten hebben we allemaal nog wat door Yerseke gewandeld, ook al om ons weer wat voor te bereiden op de dis bij Inter Scaldes. Mij vielen met name de veelheid aan kerken op, voor ieder geloof minimaal één. Van heel sober en minimalistisch tot meer gedecoreerd.

Inter Scaldes

Het weer was nog steeds fantastisch en dus kon het dak eraf voor het kleine tripje naar Inter Scaldes. De oprijlaan zag er al feestelijk uit met al onze Porsches, waaronder natuurlijk weer een aantal unieke exemplaren. We werden vriendelijk welkom geheten en naar onze kamer (eigenlijk een  appartement over twee verdiepingen) begeleid. Met het oog op de wijn hadden we wijselijk maar een kamer geregeld. Terug bij het gezelschap op het grote terras kregen we een glas champagne van onze host en eigenaresse Claudia Brevet.

In het zonnetje hebben we verschillende amuses geproefd en daarna gingen we binnen aan tafel voor de volgende gangen. Alle gerechten werden prachtig opgediend en waren erg smaakvol. Achtereenvolgens een vrije interpretatie van de amuse saison (een salade caprese als een soort gelei met kleine, super geconcentreerde smaakbolletjes van tomaat, mozzarella en basilicum), een taartje van Noordzeekrab, een flinterdun gesneden inktvis, een moot witte vis (neustong), een lamsfilet en daarna nog een fantastisch chocolade dessert en een veelheid aan friandieses zoals makrons en bonbons. Met gulle hand werd ook een keur aan wijnen ingeschonken, waaronder ook een heerlijke wijn van eigen Nederlandse bodem. Deze, een Chardonnay Ulestraten 2014, werd later op de avond in de naborrel nog graag gedronken, maar er werden bij de diverse gangen nog 4 andere wijnen geschonken. Gelukkig maar en gelukkig dat we een kamer hadden geboekt. Voorafgaand aan de laatste gang brachten we als kort intermezzo een bezoek aan Jannis Brevet en zijn heiligdom, een waarlijk gigantische keuken. Na het diner hadden we in kleinere kring nog een gezellige verdere wijnproef.

De volgende morgen moesten Jacqueline en ik in alle vroegte Zeeland weer verlaten - de plicht riep - maar de anderen hebben daarna nog van een heerlijk ontbijt genoten. Al met al een ervaring om niet snel te vergeten,  met hulde aan Ron en Angeline voor de organisatie. Volgend jaar zijn we weer van de partij en we hadden al tijdens het diner zitten denken aan welke restaurants en sterren de volgende keer aan bod kunnen komen.

Reinoud & Jacqueline Selbeck

klik hier voor het fotoverslag