Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

PPP Test
Macan Turbo Exclusive Performance Edition

Ik moet bekennen dat ik sinds de eerste keer dat ik met een Macan reed, fan ben geworden van deze auto. Een uitnodiging van Pon om een weekend te rijden met de meest krachtige en meest exclusieve uitvoering van de Macan kon ik dan ook niet weerstaan. De Macan Turbo Exclusive Performance Edition. Dat is een hele mondvol, maar het is dan ook iets bijzonders.

Voor € 75.300,- kun je de basisversie van de Macan met de tweeliter motor aanschaffen. Toegegeven, daar komen altijd wel wat opties bij, dus ga uit van ca. € 85.000,- en dan koop je echt een uitstekende auto. Leg ruim een ton bovenop dat bedrag en dan mag je deze Über-Macan mee naar huis nemen. De basisprijs ligt bijna € 30.000,- boven de prijs van de Cayenne S, die hetzelfde vermogen heeft. Porsche moet dus wel met een heel goed verhaal komen om deze Macan aan de man te kunnen brengen.

Eerder reed ik met de Macan Turbo en later met de Macan GTS. Toen was de conclusie heel simpel: de Macan GTS was zondermeer de betere keuze die veruit het meeste rijplezier kon bieden. De Macan GTS (2015) kreeg 360 pk en 500 Nm mee, in combinatie met een sportiever afgesteld PASM systeem dat 15 mm werd verlaagd. Daarmee was het verschil met de Macan Turbo (400 pk) niet zo groot meer en de Turbo versie ontbeerde de sportieve eigenschappen van de GTS. Dat gegeven was blijkbaar ook al snel duidelijk bij Porsche AG en in 2016 volgde de aankondiging van de Macan Turbo met Performance Package. Behalve de extra 40pk en 50 NM ten opzichte van de Macan Turbo, kreeg deze auto alles mee wat de GTS bijzonder maakte, waarvan het belangrijkste onderdeel de met 15 mm verlaagde speciale PASM ophanging was. Verder werden de voorremmen opgewaardeerd met 390 mm remschijven voor en werd een standaard Sportuitlaat gemonteerd.

Nog een jaar later werd de Exclusive versie van de Macan Turbo Performance aangekondigd. Deze versie beschikt over de motor en het onderstel van de Macan Turbo Performance en werd door Porsche Exclusive Manufaktur flink onder handen genomen om er iets heel bijzonders van te maken. Dat bijzondere is te zien in tal van design elementen die exclusief voor dit model werden ontwikkeld. Een aantal extra opties, veel alcantara, 21 inch Turbo Design wielen, veel granaatrode- en hoogglans zwarte accenten, rode stiksels op het dashboard en op de beste sportstoelen die Porsche in het leverprogramma heeft staan.

De testauto

Het standaard prijskaartje van € 158.400,- is al niet echt kinderachtig en de standaard Exclusive uitrusting is bijzonder compleet, maar Pon heeft voor deze uitvoering toch nog bijna € 30.000,- aan extra opties toe weten te voegen, waaronder de niet standaard kleur Karmijnrood (prachtig!) en een verder opgewaardeerd interieur pakket, een panorama daksysteem, luchtvering en nog wat zaken die het leven veraangenamen. Verder hoort ook nog een extra set 20” winterwielen in RS Spyder design bij deze auto.

De test

Tja, wat is nu een zinvolle test met deze auto? Dat je er heel hard mee de bocht om kunt gaan wist ik al uit de ervaringen met de Macan GTS. De 40 pk extra en 0,4 seconden kortere acceleratie naar 100 km/u merk je in principe alleen aan de rondetijden op een circuit; dat kan met deze auto zeker maar daarvoor koop je geen SUV, zelfs geen Porsche. Omdat er nog een kort tripje naar Noord Frankrijk op onze agenda stond, besloten we om dat tripje dit weekend in te plannen. Zo werd de Macan gebruikt waarvoor hij echt bedoeld is: kilometers maken!

We reden naar Namen in België”, waar de boel op zaterdagochtend volledig vastliep wegens wegwerkzaamheden. In Duitsland mogen de Autobahnen dan vol zitten met Baustellen, maar dit soort extreme vastlopers maak je daar niet of nauwelijks mee. Eindelijk konden we net voor Namen de snelweg verlaten en de weg vervolgen via prachtige stuurmanswegen langs de Maas, via Dinant naar Givet, net over de grens met Frankrijk. Hier is de Macan in zijn element. Het stuur geeft weinig of geen feedback, maar is wel extreem precies. Dat kan een nadeel zijn als je probeert de grenzen van de auto op te zoeken (waarom zou je?), maar tijdens langere ritten houd je er een veel rustiger en ontspannen gevoel aan over. De gasresponse is door het enorme koppel extreem goed en een snelle inhaalactie zorgt steevast voor een enorme duw in je rug. De acceleratie is werkelijk bizar. Om het even in perspectief te plaatsen: met 4,4 seconden voor de sprint naar 100 km/u geeft deze Macan slechts 0,2 seconden toe aan een 911 Carrera die ruim 350 kg lichter is.

Elke Porsche heeft goede stoelen, maar we stelden vast dat deze stoelen het meeste comfort bieden dat we ooit hebben ervaren. Met de oneindige verstelmogelijkheden wordt de stoel een tot op de mm nauwkeurig maatwerkmeubel. Je krijgt bijna de neiging om de stoelen er uit te halen en thuis voor de TV te zetten. Elk voordeel heeft uiteraard ook weer een nadeel: voor mensen met een meer dan gemiddeld postuur kunnen de enorme wangen een probleem gaan vormen. De luxe van deze Exclusive uitvoering is weldadig, zonder dat het overdreven of kitscherig aandoet.

Quatorze juillet

In Givet genoten we van een heerlijke lunch op een gezellig terras voor het gemeentehuis. Een uitstekende lunch, glaasje wijn en een kopje koffie toe, voor een prijs waarvoor je in Nederland amper een hamburger kunt eten. Ineens realiseerden we ons dat het 14 juli was, quatorze juillet, de nationale feestdag van Frankrijk. Daar viel dus helemaal niets van te merken. Hier en daar een vlag, de meeste winkels zijn gewoon open en zowel in Givet als de dorpjes waar we die dag doorheen reden viel van feestelijkheden niets te bespeuren. Wellicht waren de Fransen bezig hun krachten te sparen in de hoop om de volgende dag de Franse winst in het WK voetbal te vieren…

Voor we vertrekken zoeken we via Google Maps op de telefoon de route naar onze volgende bestemming. Op het moment dat we wegrijden heeft Porsche Connect de gegevens van de route al automatisch overgezet op het navigatiesysteem van de auto. Handig!

Over het algemeen hield ik me tijdens deze trip netjes aan de maximum snelheden. Dat wil niet zeggen dat je hier en daar niet kunt genieten van de fantastische wegligging van deze auto. Daarin is deze uitvoering eigenlijk identiek aan de Macan GTS. De combinatie van het verlaagde sportonderstel en luchtvering laten bochtsnelheden toe die je met een SUV gewoon nauwelijks voor mogelijk houdt. Een hele fraaie is bijvoorbeeld de lange lus van de A27 uit het zuiden naar de A2 richting Utrecht. Daar gingen we overheen met ruim tweemaal de toegelaten snelheid zonder enig gepiep van de banden maar ook zonder dat ik iets in het stuur voelde gebeuren.

Deze Macan heeft een adaptive cruise control. Ik ben daar niet zo’n fan van, maar ik had geen zin om in het instructieboek uit te zoeken of en hoe ik het adaptieve deel van de cruise control kon uitschakelen. Op de heenweg richting België reden we over de verbindingslus van de A27 naar de A58. Net voorbij de vrij scherpe bocht, buiten mijn zicht, stond het verkeer op de A58 stil. Ik moet toegeven dat het systeem sneller reageerde dan ik zou kunnen en een noodstop maakte. De BMW achter ons had er meer moeite mee en moest ver uitwijken om ons niet te raken. Op de Belgische snelwegen merkte ik vooral het nadeel van dit systeem. Een geruime tijd voordat je zelf zou besluiten een baan naar links te schuiven om in te halen, begint het systeem al met vaart minderen omdat de voorligger dan te dicht bij komt. Vervelender is nog als je wordt ingehaald en de inhaler voegt vrij kort voor je weer in. Dan remt het systeem (soms vrij abrupt) ondanks dat de voorligger een hogere snelheid heeft. In beide gevallen geeft dit een verwarrend en (mogelijk) irritant signaal aan de auto die achter je rijdt. Kortom, ik ben nog steeds geen fan, ondanks de perfecte noodstop.

Slurpen

Porsche geeft een gemiddeld benzineverbruik aan voor deze auto van ca 9,6L/100 km. Onze ervaring was toch iets minder positief. Over de eerste 200 km snelweg (binnen de snelheidslimieten) gaf de boordcomputer een verbruik aan van 9,7L/100km, over de hele trip van 550 km was het verbruik 10,8L/100km. Op de boardcomputer viel verder te lezen dat over de hele testperiode van bijna 10.000 km (sommige journalisten willen best flink gas geven) het verbruik 13,0L/100 km was. Dat is pittig! Wellicht zijn de benzinekosten geen argument als je bereid bent de aanschafprijs van deze auto neer te leggen,  maar het betekent ook dat ondanks de 75L tank de actieradius niet erg fors is.

De beste keuze?

De test met de Macan GTS ligt nog redelijk vers in mijn geheugen, dus een vergelijk is goed te maken. Qua rijplezier en -beleving kan ik geen echte verschillen ontdekken. Hooguit in de acceleratietijd: van 0 - 100 km/u: 4,4 tegen 5,2 seconden. De vraag is echter hoe vaak je van plan bent om er plankgas vandoor te gaan met een Macan, het is en blijft een SUV en geen 911. Qua luxe, comfort en zeker ook qua uitstraling heeft deze Über-Macan duidelijk wel een meerwaarde, maar daar hangt dan ook een stevig prijskaartje aan. Als eerder vermeld heeft Porsche voor een aanzienlijk lager bedrag de Cayenne S – ook met 440 pk – in de prijslijst staan. Dan hou je nog een kleine € 30.000,- over om te besteden aan opties, voor je op een gelijke prijs zit. Heb je de extra ruimte van de Cayenne of een echte vijfzitter nodig, dan is dat een serieuze overweging. Hoe goed de Cayenne ook is, qua rijplezier kan deze echter niet tippen aan de Macan. Die heeft het accent  op de ‘S’ van SUV, terwijl dat bij de Cayenne een heel stuk meer richting ‘U’ gaat.

Blijft het feit dat dit een fantastische auto is. Wat ons uiteindelijk het meest is bijgebleven dat er na ruim acht uur sturen (inclusief twee flinke files) geen spoortje vermoeidheid valt te bespeuren. Niet bij mij als bestuurder en al helemaal niet bij mijn reisgenote die naar eigen zeggen erg genoten heeft van deze trip. Extreme luxe (die bij Porsche nooit overdadig aandoet) en een extreem hoog comfortgehalte zijn bijzonder prettige eigenschappen, zeker tijdens een langere trip. Blijft er ook nog iets te wensen over? Uiteraard kun je altijd nog wel iets bedenken. In de meeste Porsche modellen zit tegenwoordig de sport selector op het stuur. (In de 2019 update van de Macan wordt deze wens vervult). Bij de Macan zijn de Sport en Sport+ knoppen nog op de middenconsole geplaatst. Daardoor zijn je ogen even niet meer op de weg gericht als je die knop moet vinden, bijvoorbeeld voor een inhaalactie, en dat is een nadeel. Verder zou als optie een head up display welkom zijn om continue je snelheid te checken. Het is best lastig met deze auto om je aan snelheidslimieten te houden. Bij 80 km/u heb je bijna het gevoel dat je stil staat.  

Henry de Vaal

Met dank aan Jasper Koek, Pon Porsche Import.

SPECIFICATIES 

Hoogte mm:                                                  1.609                                         
Breedte mm                                                   1.923
Wielbasis mm                                                2.807
Lengte mm                                                     4.699
Leeggewicht (kg/DIN)                                 1.925

Inhoud cm3                                                    3.604                                         
Vermogen kW/pk                                           324/440
Max koppel Nm                                              600

Acceleratie 0-100 km/u, sec                      4,4
Topsnelheid km/u                                          272                    

Verbruik gemiddeld l/100 km                     9,7
CO2 emissie in gm/km                                 224

Prijs €                                                            158.400                                                 
Prijs Testauto €                                           187.596