Skip to main content

PPP Test
718 Cayman GTS PDK

In 2014 mochten we de vorige generatie Cayman GTS - toen nog met zescilinder motor - testen en daar waren we erg enthousiast over. Vier jaar later is de opvolger aan de beurt. Grappig detail is dat de testauto die we meekrijgen van Pon Porsche Import dezelfde kleur heeft als de testauto van 2014: karmijnrood. En eerlijk is eerlijk, deze kleur staat de auto waanzinnig goed!

De GTS modellen van Porsche zijn altijd erg populair en kennen bijzonder goede verkoopcijfers. De reden daarvoor is vrij simpel; er wordt standaard een uitgebreid pakket aan extra’s meegeleverd die op een Boxster of Cayman GTS een aanzienlijk hogere eindprijs zouden opleveren dan de basisprijs van de GTS uitvoeringen. Daarnaast kun je met zekerheid stellen dat een GTS uitvoering een relatief betere occasionprijs zal weten af te dwingen, dus de keuze is dan niet meer zo heel moeilijk.

Net zomin als je een Carrera GTS als een GT3-Light mag beschouwen, mag je ook de 718 GTS niet als een GT4-Light of Boxster Spyder Light beschouwen. Daarvoor zijn de verschillen veel te groot, terwijl het verschil met de basis 718 S uitvoeringen niet heel erg groot is. Porsche heeft het vermogen met 15 pk laten toenemen door een nieuw inlaattraject en een geoptimaliseerde turbo voor de 2,5-liter viercilinder boxermotor die nu een vermogen heeft van 269 kW/365 pk. Standaard op de GTS modellen is het Sport Chrono Pakket, Porsche Torque Vectoring (PTV) met een mechanisch sperdifferentieel en Porsche Active Suspension Management (PASM), dat de carrosserie met 10 mm verlaagt.

Uiterlijk zijn de GTS uitvoeringen duidelijk herkenbaar door een nieuwe Sport Design voorbumper, donker getinte koplampen en achterlichten, de zwarte onderzijde van de achterbumper en de centraal geplaatste zwarte uitlaatpijpen van het standaard sportuitlaatsysteem. In het zijaanzicht zijn de in satijnzwart uitgevoerde 20-inch lichtmetalen velgen en zwarte GTS logo’s aan de onderzijde van de deuren de blikvangers. Ook het interieur is extra sportief met standaard sportstoelen Plus met GTS logo’s op de hoofdsteunen en veel gebruik van alcantara.

Mag je de vergelijking maken met een 911 Carrera?

In het verleden zouden we bovenstaande vraag altijd met een stellig ‘neen’ beantwoord hebben. Porsche hield de prestaties van de Boxster en Cayman altijd ver genoeg beneden het niveau van een basis 911 Carrera om die vergelijking mank te laten gaan. Dat leverde steevast het verwijt van de professionele autojournalisten dat het chassis van de Boxster/Cayman veel meer kon hebben dan het vermogen dat Porsche wilde bieden.

Dat verwijt werd in eerste instantie weerlegd met de Cayman GT4 (2015), een auto die iedereen verbaasd deed staan. Inmiddels is het gat met de 911 Carrera verder verkleind; kijk maar eens naar de volgende cijfers:

                                                     911 Carrera                              Cayman GTS
Max vermogen                          370 pk bij 6500 t/min           365 pk bij 6500 t/min
Max koppel                                450 Nm                                     430 Nm
Acceleratie 0 -100 (PDK)      4,2 sec                                       4,3 sec
Basisprijs (PDK)                       € 121.900,-                              € 107.300

Bij het verschil in acceleratie speelt het 185 kg lagere gewicht van de Cayman GTS zeker een rol. Het prijsverschil is aanzienlijk groter dan het bovenstaande toont als je bedenkt dat er een waslijst aan opties op de GTS is gemonteerd, die op een basis 911 ontbreken. Dus laten we eens gek doen en het vergelijk wel aangaan deze keer.

Test panel

Om te voorkomen dat het uiteindelijke oordeel te eenzijdig wordt leek het me deze keer handig om een test panel te vormen. PCH voorzitter Walther en PCH instructeur Erik zijn maar al te graag bereid om hieraan deel te nemen en het Hemelvaart weekend biedt ons ruim voldoende tijd om alle testers uitgebreid aan bod te laten komen.

De test auto

Als eerder vermeld heeft onze test auto de kleur karmijnrood en de mening van het testpanel is eensluidend: het is een plaatje! De GTS uitvoering mag dan al behoorlijk rijk uitgerust zijn, Pon heeft  toch een optielijst ter waarde van een kleine € 30.000,- toe weten te voegen aan dit exemplaar. Daaronder diverse extra’s die het interieur en exterieur verder verfraaien. Vermeldenswaard zijn de Sportstoelen Plus (heerlijk) en een Sport-PASM onderstel dat nog eens 10 mm extra is verlaagd. De wielen zijn standaard voor de GTS: 20”Carrera S wielen, meer dan voldoende en erg fraai.

Bij het ophalen van de auto, de woensdag voor Hemelvaart was het niet al te druk op weg naar huis dus een klein beetje ‘spelen’ was mogelijk. Ik verbaasde me direct over de extreem goede gasresponse van de auto. Het maximale koppel (430 Nm) is beschikbaar van 1.900 - 5.000 t/min, maar het maximale vermogen van 365 pk komt pas vrij bij 6.500 t/min. In de Sport Plus setting trekt de motor bij vol gas ook daadwerkelijk door tot boven de 6.500 toeren en de acceleratie is zeer indrukwekkend. Tegelijkertijd vond ik het eerste punt (naar later zou blijken ‘het enige’) punt van kritiek: het geluid. Bij het starten van de auto wordt er een indrukwekkende diepe grom geproduceerd, die in volume toeneemt tot ruim 4.000 t/min. Daarboven gebeurt er…..niets meer en blijft het geluid constant van volume en toonhoogte, waar bij de ‘oude’ atmosferische zescilinder motoren het geluid op dat moment overging in een luid gesnerp of gejank. Datzelfde geldt overigens - in iets mindere mate - voor de nieuwe turbomotoren van de 991.2 Carrera’s, maar bij de 718 viercilinder valt het veel meer op. Qua prestaties zullen we de atmosferische zescilinders niet missen, maar wel qua geluid. En voor echter petrolheads is dat wel degelijk een gemis.

Bij het tamelijk agressief benaderen van een paar rotondes blijkt dat onderstuur niet of nauwelijks te veroorzaken is, licht overstuur merkbaar bij gas lossen, maar is extreem eenvoudig te corrigeren met de messcherpe besturing van de 718 GTS.  

De test van Walther

Walther was direct onder de indruk van het fraaie uiterlijk en het mooie interieur van de Cayman GTS. We gingen eerst op zoek naar een fotolocatie en vervolgens ging de rit over de stille Amsteldijk. Een hele fraaie route, maar daar komt de auto niet helemaal tot zijn recht omdat je steeds moet afremmen voor stevige verkeersdrempels. Al snel vonden we een stuk weg waar het potentieel van de GTS wel aangesproken kon worden. Walther had mijn verhaal over het gevaar van VW Passats met camera goed in de oren geknoopt en op het moment dat hij een lang recht stuk weg voor zich zag, werden eerst alle spiegels uitgebreid gecontroleerd. Daarna ging het vol gas en Walther slaakte een paar kreten die we hier niet zullen publiceren. De verbazing op zijn gezicht maakte snel plaats voor een soort gelukzalige glimlach. “wat een ongelooflijke acceleratie”, wist hij slechts uit te brengen.

Mijn kritiek over het geluid van de viercilinder deelde Walther volmondig, maar verder wist hij geen enkel punt van kritiek te bedenken. Zijn conclusie was kort maar helder: “ik kan geen enkele reden verzinnen om voor de 911 te kiezen”, aldus Walther.

De test van Erik

Later die dag meldde Erik zich voor een testrit. Pas na twee uur verscheen de auto weer op mijn oprit. “Waar was je al die tijd?” Ik kon er gewoon niet genoeg van krijgen”, was zijn antwoord. Hij had een uitgebreide testrit gemaakt in de stille polders tussen Everdingen en Wijk bij Duurstede. Daarbij had hij zich goed aan de opdracht gehouden en naar de verschillen met de 911 Carrera gezocht. Overstuur vond hij relatief makkelijk op te roepen en zelfs compleet ‘uitbreken’ is goed mogelijk met het PSM systeem uitgeschakeld. Daarbij is de 718 GTS veel makkelijker te corrigeren dan de 911. Daar staat tegenover dat de 911 veel meer grip heeft bij het accelereren uit een bocht; daar merk je het verschil tussen een middenmotor en een motor die op de achteras ligt. Ook in het remvermogen stelde hij een behoorlijk verschil vast: je moet duidelijk iets vroeger remmen met de 718 dan in een 911.

Op het circuit en bij echt serieus hard (lees agressief) rijden heeft hij een duidelijke voorkeur voor de 911 in welke uitvoering dan ook, maar om te toeren is de 718 duidelijk de leukere auto. Waarvan akte.

The day after

Op vrijdag na Hemelvaart werken er maar weinig mensen in ons land en de wegen zijn nog steeds bijzonder stil. Ruimte genoeg om alles nog een ‘rustig’ uit te proberen, waarbij ik uiteraard heel alert blijf voor alles wat er achter me rijdt….

In de Comfort stand van het PASM, PSM aan en met de Sport selector op ‘0’ is de Cayman GTS een gemoedelijke auto waar je heerlijk mee kunt toeren en zullen er in principe nooit extreme situaties ontstaan. Zet alles op standje ‘maximum attack’ en PSM uit en de GTS wordt een volbloed sportwagen. Overstuur is bijzonder makkelijk te doseren en te corrigeren. Om de auto te laten uitbreken moet je extreem ver (verder dan in een 911) pushen en ook dan blijft corrigeren mogelijk tot een punt waar je de 911 al lang kwijt was geweest. Daarentegen zorgt de middenmotor ervoor dat overstuur vrij abrupt (mogelijk té abrupt) optreedt, terwijl in de 911 het overstuur geleidelijker en meer voelbaar opbouwt en dus meer tijd laat voor een correctie.  Onderstuur is niet of nauwelijks aanwezig, in ieder geval in veel mindere mate dan in de 911.

De conclusie

Wie verwacht hier een duidelijk koopadvies tussen de 911 Carrera en de 718 GTS te vinden, moeten we teleurstellen. Echter, het vergelijk bleek wel degelijk mogelijk. Qua prestaties ontlopen beide auto’s elkaar niet. De pluspunten voor de 718 GTS zijn de rijke uitrusting voor een aanzienlijk lagere prijs dan de 911, de hogere ‘fun factor’ en de neutrale en veilige wegligging. Een 911 heeft duidelijk meer ‘status’ en dat is voor veel kopers een argument. Wil je op de limiet rijden dan ligt die limiet bij een 911 aanzienlijk verder dan bij de 718, waarbij het overschrijden van de limiet dan wel weer ernstiger gevolgen heeft.

Ondanks dat de prestaties nagenoeg gelijk zijn, is de beleving van het rijden in deze twee auto’s totaal verschillend. Ze hebben duidelijk een eigen karakter en het is maar waar je je het prettigst bij voelt. Het mooie aan dit verhaal is dat er keuze is en dat de 718  het imago van poor men’s Porsche of damesauto allang van zich afgeschud heeft. Het is een volwaardige sportwagen en een volbloed Porsche!

En als we het dan toch over keuze hebben, dan is er nog één te maken: tussen de 718 Boxster en de 718 Cayman. Het volledige testpanel kiest voor de Boxster. Voor slechts € 2.000 meerprijs rijdt je in een cabrio in plaats van de coupé. Bij de 911 moet je minimaal zo’n € 12.000 neertellen voor dat genoegen. Bovendien is de Boxster, zeker als het dak open is, mooier. Dat is niet verwonderlijk want het originele concept is ontworpen als roadster en niet als coupé. Het is dan ook evenmin verwonderlijk dat er veel meer Boxsters dan Caymans verkocht worden door Porsche.

Henry de Vaal
Met dank aan Jasper Koek, Pon Porsche Import, Walther Blijleven en Erik de Vaal