Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

Al vijf decennia vormt de 911 de kern van het merk Porsche. Er zijn maar weinig auto’s ter wereld die kunnen terugblikken op zo’n lange traditie en continuïteit. Een auto die bij liefhebbers tot de verbeelding spreekt sinds zijn debuut in september 1963 als model 901 op de internationale autotentoonstelling IAA in Frankfurt. De 911 is een ijkpunt voor alle andere sportwagens.

Met meer dan 820.000 gebouwde Porsches 911 is het de succesvolste sportwagen ter wereld. In elk van de inmiddels zeven generaties vonden de Porsche-ingenieurs in Zuffenhausen en Weissach de 911 opnieuw uit en bewezen ze daarmee telkens weer de innovatiekracht van het merk Porsche. Als geen ander verenigt de auto schijnbare tegenstrijdigheden, zoals sportiviteit en alledaags gebruiksgemak, traditie en innovatie, exclusiviteit en sociale acceptatie en design en functionaliteit. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat elk van de zeven 911-generaties elk zijn eigen succesverhaal heeft geschreven. Ferry Porsche verwoordde de unieke kwaliteiten nog het best: “De 911 is de enige auto waarmee je een safari in Afrika kunt maken, aan Le Mans kunt meedoen, naar het theater kunt gaan en door de straten van New York kunt rijden.”

De Porsche 911 is niet alleen uitzonderlijk door de klassieke en unieke vormgeving, maar ook door de toonaangevende technologie. Veel van de in de 911 toegepaste ideeën vonden hun oorsprong op het circuit. Hoge prestaties is hij aan zijn status verplicht en de racerij vormt daarbij het belangrijkste testlaboratorium. Van begin af aan is de 911 dan ook te vinden op circuits over de hele wereld en bewijst hij zich daar als een veelzijdige en verdienstelijke winnaarsauto. Meer dan twee derde van de 30.000 Porsche-overwinningen staat op naam van de 911.

Porsche viert 911-jubileum

Voor Porsche is het 50-jarig jubileum van de ‘Elfer’ het centrale thema in 2013. Er staat een breed scala aan festiviteiten op stapel. De aftrap is tijdens de autoshow “Retro Classics” in Stuttgart. Van 7 tot en met 10 maart zal het Porsche Museum met vier bijzondere exemplaren op deze locatie het jubileumjaar inluiden. Op de show zijn behalve een voorserie 911 Turbo Coupé, ook een 911 Turbo Cabriolet studiemodel uit 1981, de straatversie van de 911 GT1 uit 1997 en het prototype 754 “T7” te zien. Dit ontwerp van professor Ferdinand Alexander Porsche wordt gezien als een mijlpaal richting het uiteindelijke design van de 911.

Daarnaast stuurt de sportautofabrikant een in originele staat verkerende 911 uit 1967 op tournee. Deze klassieke ‘Elfer’ reist in de loop van dit jaar over vijf continenten en zal onder meer in Pebble Beach in Californië, in Shanghai, in Goodwood in Groot-Brittannië, in Parijs en in Melbourne schitteren. Deze 911 zal als vertolker van het jubileum bij verschillende internationale shows, beurzen, historische rally’s en autotentoonstellingen te zien zijn. Vanaf eind februari kunnen fans en belangstellenden op de website van Porsche (www.porsche.com/follow-911) en op Facebook de wereldtoer volgen.

Het Porsche Museum geeft het jubileum ‘50 jaar Porsche’ extra glans met een bijzondere tentoonstelling. Van 4 juni tot en met 29 september 2013 is er een terugblik op de historie van Porsche en de ontwikkeling van de 911 te zien. De eigen uitgeverij ‘Edition Porsche Museum’ brengt in het voorjaar een jubileumboek ‘911x911’ op de markt.