Skip to main content

De eerste toertocht van de PCH in 2021 ging op zondag 18 juli naar het Groningse land. We werden ontvangen bij Beachclub Kaap Hoorn aan het mooie Hoornse meer nabij Groningen stad met koffie en Groninger koek. Het was stralend weer.

Na een periode van Corona waarin we als club ook op slot zijn gegaan, was het heerlijk om elkaar weer eens te zien. Opnieuw kennismaken was het in sommige gevallen (slalom Lelystad en taxatiedag Heteren hebben we ook gehad), maar de sfeer zat er heel snel weer in. De 1,5 meter hebben we trachten aan te houden, soms lukte dat niet helemaal. Gelukkig waren de meesten van ons al voorzien van 2 vaccinaties en konden we heerlijk in de buitenlucht vertoeven.

Karin Strijbos en Hans Kerkhoven hadden een route uitgezet langs de kenmerkende Borgen in de provincie Groningen. De rit was eigenlijk gepland voor 2020 en ondanks dat ze hun Porsche inmiddels verkocht hebben, waren ze toch genegen om de rit voor ons dit jaar nog te verzorgen. Hier zijn we erg dankbaar voor want het hoge noorden staat niet vaak op de kalender van de PCH.

Karin en Hans hebben ons het prachtige Groningen laten zien in een dag die in twee delen was gesplitst. De ochtendrit door het veelzijdige zuidoosten van de provincie Groningen, waar we door mooie dorpen reden en enkele Borgen aandeden. Het weer deed goed mee. De bolletje-pijltje route was voor allen weer even oefenen, naast de vragen die beantwoord moesten worden.

In de middag kwamen we aan bij Borger Ekenstein in Appingedam. Op het landgoed Ekenstein in het Schathoes stond een heerlijke lunch voor ons klaar. Het Borgen Ekenstein mocht ook van binnen bezocht worden.

Daarna ging de rit richting het Noorden en Noordwesten van de provincie.

Het gevarieerde landschap van het Groningse land is in de deze twee ritten prachtig naar voren gekomen. Ook de Waddenzee konden we nabij Warffum nog aanschouwen. De rit eindigde in het dorpje Peize onder de rook van de stad Groningen waar Karin en Hans wonen. Bij Peizer Hopbel konden we genieten van een hapje en een drankje voordat we vanuit het noorden weer huiswaarts gingen. Sommige leden hadden er een lang weekend van gemaakt en zijn de stad Groningen nog ingetrokken. Het was een heerlijke dag, een schitterende tocht en we moeten deze provincie niet vergeten. Dankjewel Karin en Hans voor de kennismaking van deze provincie met zijn Borgen. De Groningse benaming voor een kasteel of burcht.

Ellis van de Laar