Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

2 maart 2010

PERSBERICHT

PORSCHE 918 SPYDER: HIGH PERFORMANCE HYBRIDE MET MIDDENMOTOR

Leusden, 2 maart 2010 - Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG toont op de Autosalon van Genève (4 tot met 14 maart) een concept van een sportauto met middenmotor met efficiënte, emissiearme aandrijftechniek. Het prototype van de Porsche 918 Spyder combineert hightech racetechniek en elektrische mobiliteit tot een fascinerend toekomstbeeld!

De Porsche 918 Spyder biedt fascinerende mogelijkheden. Enerzijds laat deze plug-inhybride een emissie van slechts 70 gram CO2/km noteren bij een brandstofverbruik van 3 liter per 100 km. Waarden die een kleine stadsauto niet zouden misstaan!

Anderzijds biedt deze auto de prestaties van een rasechte supersportauto. De acceleratie van 0 tot 100 km/uur vergt slechts 3,2 seconden, de topsnelheid bedraagt 320 km/uur. En op de beruchte Nordschleife van de Nürburgring zet de Porsche 918 Spyder met 7 minuten en 30 seconden zelfs een betere tijd neer dan de Porsche Carrera GT!

De 918 Spyder is een van de drie hybridemodellen van Porsche die op de Autosalon van Geneve 2010 hun wereldpremière beleven. Want behalve de 918 Spyder presenteert Porsche ook de nieuwe Cayenne S Hybride – deze sportieve terreinauto is voorzien van parallelle hybrideaandrijving – en de 911 GT3 R Hybride – een raceauto die voorzien is van elektrische voorwielaandrijving en een vliegwielaccumulator. Met deze grote variatie aan hybridetechnologie toont Porsche dat het merk over een enorme innovatiekracht beschikt.

Statement

In de innovatieve conceptstudie die de 918 Spyder is, bundelt Porsche zijn ‘Intelligent Performance’-technologie, hightech motorsporttechniek en klassiek-moderne vormgeving tot een overtuigend statement.

De Porsche 918 Spyder is uitgerust met plug-inhybridetechniek. Daarmee levert de auto de prestaties van een rasechte supersportauto, maar met een brandstofverbruik dat slechts 3 l/100 km bedraagt, gemeten volgens de Europese norm voor verbruiks- en emissiemetingen. Dat komt overeen met een CO2-uitstoot van slechts 70 g/km!

De open tweezitter wordt aangedreven door een hoogtoerige V8-motor, die meer dan 368 kW (500 pk) levert en een maximumtoerental van 9.200 tpm aankan. Verder is deze conceptauto voorzien van elektromotoren op zowel de voor- als de achteras. Samen leveren deze nog eens 160 kW (218 pk) extra.

De V8-motor is een doorontwikkeling van de succesvolle 3,4-litermotor uit de RS Spyder-raceauto. Deze krachtbron is als middenmotor voor de achteras gemonteerd en zorgt mede dankzij de perfecte balans voor uitmuntende prestaties op het circuit.

Het riante koppel van de V8 wordt via een zeventrapstransmissie met dubbele koppeling naar de achteras doorgegeven. De voorste elektromotor bedient de voorwielen via een vaste overbrenging.

Voor de opslag van energie gebruikt Porsche een vloeistofgekoelde lithium-ion-accu, die achter de passagierscel is geplaatst. In een plug-inhybride kan deze accu via het vaste stroomnet worden opgeladen. De kinetische energie van het voertuig wordt tijdens het remmen ook in elektrische energie omgezet en in de accu opgeslagen. Die energie kan tijdens de acceleratie van het voertuig weer worden benut.

Vier modi

Via een keuzeschakelaar aan het stuur heeft de rijder keuze uit vier rijmodi: in de modus ‘E-Drive’ wordt de Porsche 918 Spyder puur elektrisch aangedreven met een actieradius van 25 km. In de ‘Hybride-modus’ worden de elektromotoren én de verbrandingsmotor ingezet, waarbij de verdeling tussen de verschillende componenten afhangt van de omstandigheden. De verhouding kan variëren van een puur verbruiksgeoriënteerde strategie tot een puur vermogensgeoriënteerde strategie.

Ook in de ‘Sport Hybride-modus’ worden beide aandrijfsystemen benut, waarbij het systeem zich op prestaties focust. Het accent ligt daarbij op achterwielaandrijving, waarbij een koppelvectorsysteem voor een doeltreffende verbetering van de rijdynamiek zorgt.

In de ‘Race Hybride-modus’ worden beide aandrijfsystemen puur op maximalisering van de prestaties en de rijdynamiek voor toepassing op circuits afgestemd, zodat het systeem op de grenzen van het mogelijke opereert. Wanneer voldoende acculading voorhanden is, kan via een zogeheten ‘push-to-pass’-knop extra aandrijfkracht worden gegenereerd, bijvoorbeeld voor inhaalacties of gewoon voor nog betere prestaties.

Doordat deze hybridetechnologie een enorme bandbreedte biedt, kan de Porsche 918 Spyder rondetijden laten noteren die op het niveau van een raceauto liggen. Zo legt deze auto in slechts 7 minuten en 30 seconden een rondje Nordschleife op de Nürburgring af. Anderzijds is het mogelijk om juist zeer economisch te rijden, waarbij de Spyder een uitermate lage CO2-uitstoot van slechts 70 gram per kilometer kan realiseren.

Modulaire carrosserie

Net als in de aandrijving zijn de motorsportgenen ook in het lichtgewicht carrosserieconcept van de 918 Spyder te vinden. De modulair opgebouwde structuur bestaat uit een monocoque gemaakt van met koolstof versterkte kunststof (CFP) en doelgericht toegepaste elementen van magnesium en aluminium. Daardoor legt de Spyder niet alleen een zeer gering gewicht van slechts 1.490 kilo in de schaal, maar is hij ook voorzien van een uitmuntende torsiestijfheid, die een hoge mate van stuurprecisie garandeert.

Het voor Porsche kenmerkende designconcept van de 918 heeft grote verwantschap met dat van legendarische, succesvolle raceauto’s als de Porsche 917 Le Mans-auto en de huidige Porsche RS Spyder, en wekt daarmee emotionele gevoelens op. De combinatie van voor raceauto’s gebruikelijke afmetingen, een helder vormthema met perfect uitgewerkte vlakken en innovatieve details geven de 918 een esthetisch, uitgebalanceerd ontwerp dat een grote dynamiek etaleert. Het belichaamt de perfecte synthese van vorm en functie die bij het Porsche-DNA hoort.

De harmonieuze balans tussen traditie en vooruitgang staat garant voor een formidabele wegligging. Voor Porsche kenmerkende variabele aerodynamica zorgt op de achterzijde van de auto voor zowel zichtbare als traditionele accenten. Het in het oog springende plaatwerk vanaf de rollbeugels vervult bij de 918 niet alleen een aerodynamische taak, maar bevat ook uitschuifbare luchthappers die voor een ‘ram air’-effect zorgen. De bestuurder en zijn passagier zijn ingebed in perfect vormgegeven sportstoelen. Om zich heen zien zij de cockpit, die met een synthese van efficiënte functie en ergonomische hightech bediening een blik biedt op een mogelijke binnenstructuur van een toekomstige supersportauto. De vrijstaande, ronde klokken voor snelheid (links), toerental (midden) en energiemanagement (rechts) lijken zo uit een raceauto uit de jaren zestig afkomstig en geven uiting aan Porsches op de rijder georiënteerde filosofie.

Intuïtieve bediening

De oplopende middenconsole in de Porsche 918 Spyder is uitgerust met een touchscreen die intuïtieve bediening van de diverse functies mogelijk maakt. Dankzij deze zeer directe bediening zet Porsche de vermindering van zichtbare bedieningselementen op consequente wijze door. De meest relevante bedieningselementen zijn op het multifunctionele driespaaks sportstuur ondergebracht. De voor Porsche gebruikelijke voertuigvariabelen zijn via een zogeheten mapschakelaar toegankelijk. Daarmee kunnen diverse instelprogramma’s worden doorlopen. Bovendien dient deze knop als ‘push-to-pass’-knop voor de E-boost bij inhaalmanoeuvres. De dashboardverlichting varieert van groen voor de verbruiksgerelateerde bedrijfsmodi tot rood voor de vermogensgeoriënteerde programma’s.

De 918 Spyder biedt nog meer innovatieve functies, zoals een actieradius-manager. Na activering van dit systeem geeft de centrale display van het navigatiesysteem een kaart weer met opgave van de resterende actieradius. Deze reikwijdte kan door de rijder via de instellingen van het voertuig worden beïnvloed. In steden met milieuzones geeft het systeem aan of hij een bepaald doel in de stad op zijn elektrische aandrijving kan worden bereikt.

Met deze informatie en een opgave van voor de aandrijfwijze benodigde energietankstations kan de berijder zijn individuele rij-, laad- en tankstrategie bepalen.

Met de unieke combinatie van een extreem laag verbruik, uitmuntende prestaties en een grote elektrische actieradius is de 918 Spyder een mijlpaal in Porsches strategie op weg naar elektromobiliteit.