Skip to main content

PCH Zandvoort Day 2021
‘het zijn tenslotte sportauto’s’

Binnen de Porsche Club Holland neemt het sportieve karakter van onze Porsches al sinds jaar en dag een belangrijke plaats in. We proberen ieder jaar rijvaardigheids- en circuitdagen te organiseren om onze leden de unieke en beroemde eigenschappen van hun Porsche te laten ervaren. In het verleden waren daar ook nog de Porsche Zandvoortdagen bij waarin onze club een belangrijk aandeel heeft gehad (voor de geïnteresseerden lees hierover het verslag uit 2007 op de PCH-website). Als ik me niet vergis zijn deze Porsche Zandvoortdagen ruim 10 jaar geleden gestopt i.v.m. nieuwe geluidsnormen (quota) voor het circuit.

Bij onze voorzitter Walther Blijleven kriebelde het al een paar jaar om toch weer eens te proberen ‘Zandvoort’ op de PCH kalender te zetten. Het is dan ook dankzij zijn doorzettingsvermogen en de raad en daad van de sportcommissie dat we dit jaar weer eens op ons ‘thuiscircuit’ konden rijden.

Op maandag 12 april ging om 06:00 uur de wekker. Vandaag gaan we voor het eerst rijden op het nieuwe circuit van Zandvoort. De PCH heeft het circuit voor een hele dag afgehuurd en een mooi programma opgesteld voor de leden van Porsche clubs, van beginners tot racelicentie houders.

Streng
U bent inmiddels misschien vergeten dan we een witte Pasen hebben gehad in 2021. Een koufront zorgde voor winterse buien en hier en daar een serieus witte deklaag. Dit strenge weer waren we nog niet helemaal kwijt en de vroege ochtend van de 12e april reden we met sneeuw en hagel door de straten van Haarlem.
Strenger

Als club hebben we goede contacten met Porsche clubs uit o.a. Duitsland en België en ook zij hadden veel belangstelling voor deze dag. Helaas werden de corona regels voor april nog weer strenger i.p.v. soepeler. Deelname voor deze clubs was niet meer mogelijk zonder bij thuiskomst vijf dagen in quarantaine te moeten gaan. Dat is natuurlijk wel een grote opoffering voor een dagje circuitrijden.

Strengst

De Nederlandse clubleden konden alleen deelnemen onder de strengst mogelijke voorzorgsmaatregelen. Circuitpark Zandvoort mocht geen andere mensen toelaten dan de deelnemers zelf. Geen toeschouwers of passagiers. Ook niet uit de eigen bubbel. Geen instructeurs in de auto naast je en alles in de buitenlucht. Voor 66 Porsche eigenaren was dit geen brug te ver en zij stonden deze maandag dan ook klaar op het nieuwe circuit.

Startnummer 1

Bij de inschrijftafel werden we ontvangen door een bubbel van studenten die ons voorzagen van een lunchbon en prachtige genummerde deurstickers voor op de auto’s. Van Michelin kregen we een goodiebag (altijd leuk) en de Porsche importeur PON was ook aanwezig met twee nieuwe Taycans. Zij hadden ook een paar comfortabele tafels met stoelen én twee heaters! Want het was zeker in de ochtend nog best koud en nat. Het Engels spreekwoord ‘an early bird catches the worm’ was op ons van toepassing; wij waren de eerste inschrijvers en mochten dan ook het prachtige startnummer 1 op onze Porsche plakken.

Hard

Wij hebben niet al te veel circuitervaring (1x Assen en 2x Mettet) dus hadden we ons aangemeld voor de beginnersgroep. Onder begeleiding van de instructeurs Daniël Sandifort en Evan Kersbergen gingen we om 10:15 uur in twee groepen de baan op. De opdracht was om de lijnen die de instructeur voorreed zo goed mogelijk te volgen. Van te voren hadden we nog de tip gekregen om de banden niet te hard te houden maar er wat lucht uit te laten lopen.

Wat een geweldig circuit is Zandvoort geworden. Ik had al wel wat reportages gezien van de aanleg en de baan, maar in werkelijkheid krijg je pas echt mee hoe groot de hoogteverschillen zijn en hoe steil sommige bochten naar beneden gaan. En die kombocht? Nou daar kun je zo goed als niet tegenop lopen zo steil! (32%). Best spannend ook als geleidelijk aan de snelheid door de instructeurs opgevoerd wordt. Het was in de ochtend nog behoorlijk nat op de baan. Toch hield iedereen zich uitstekend aan de instructies om voor de veiligheid te zorgen. Bij de beginners mocht er bijvoorbeeld niet worden ingehaald. Ik had al snel een gerust gevoel in de auto. Wat is het heerlijk om met je eigen Porsche te ervaren hoe het is om eens echt hard te rijden. Fantastische auto’s zijn het!

Harder

Na drie kwartier was het de beurt aan de meer ervaren rijders om tijdens de open Pit Lane sessie nog harder over het circuit te gaan. Ook hier waren weer duidelijke afspraken gemaakt met de rijders om voor een veilig evenement te zorgen. We zijn immers allemaal zuinig op onze Porsche. In de Paddock stonden ook trailers met zogenaamde ‘circuit Porsches’,  door clubleden meegebracht. Prachtig gezicht om deze kleurrijke en snelle wagens te zien rijden.

Hardst

Er was vandaag absoluut geen sprake van een wedstrijd in welke vorm dan ook. Toch was er wel een Porsche die het hardst ging, en dan hebben we het hier niet over snelheid maar over het geluid. Arme Phi-Hung, zijn prachtige Cayman GT4 maakte teveel geluid en hij kreeg de zwarte vlag. Gelukkig was dit pas na de lunch dus heeft hij toch nog kunnen genieten van het rijden op Zandvoort. Zijn met zorg uitgekozen Fabspeed uitlaat overschreed in de middag het maximaal toegestane aantal decibellen. In het PCH jaarboek van 2019 kunt u het verhaal van Phi-Hung en zijn bijzondere Cayman GT4 nog eens lezen.

Op de foto

Deze bijzondere clubdag moest liefst wel op een fraaie manier worden vast gelegd. Inmiddels staan de mooie foto’s al op de website. In deel 1 van de rapportage nam Henry de Vaal de paddock en de pitstraat voor zijn rekening en in deel 2 zorgde Dimer van Santen voor de foto’s op en langs de baan. Tijdens een aparte sessie werden er zelfs foto’s gemaakt zittend in de achterbak van een VW, al rijdend tussen de Porsches op het circuit.

Tot slot

Kwam er van de organisatie van het Circuitpark Zandvoort nog een compliment naar de Porsche Club Holland voor de strakke organisatie en het plezierige verloop van deze circuitdag zonder incidenten en zonder enige schade. Misschien toch iets voor de twijfelaars onder ons om de knoop door te hakken en een circuitdag met ons mee te maken.

Ik heb er van genoten!

Ellen Groen