Skip to main content
Geboren op het circuit?

Porsche gebruikt de slogan ‘geboren op het circuit’ voor de nieuwe GT3. Dat is niet zomaar een marketingkreet. De GT3 is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Porsche Motorsport. De vooras is uitgerust met dubbele driehoek dragers die net als de aerodynamische onderdelen, de nieuwe ‘zwanennek’ spoiler en de opvallende diffusor, rechtstreeks zijn overgenomen van de 911 RSR raceauto. De vierliter boxermotor met 510 pk is gebaseerd op de motor van de 911 GT3 R langeafstand racer en is vrijwel identiek aan de motor van de GT3 Cup uitvoering. Het totale concept van de GT3 is nooit eerder zo nauw verwant geweest aan de 911 GT3 Cup.

De GT3 heeft nu voor het eerst de wide body van de 911 Turbo, waardoor de auto er meteen al agressiever uitziet. Ook het totale design heeft een aanzienlijk agressievere look dan de 991 GT3. Over de nieuwe hangende achterspoiler is al het nodige gezegd en geschreven, maar het nut is duidelijk. De luchtstroom onder de spoiler wordt zo op geen enkele manier verstoord, waardoor de effectiviteit sterk verbeterd wordt. In circuitafstelling genereert de verstelbare spoiler in combinatie met de diffuser en overige aerodynamische onderdelen bijna 50% meer downforce dan het vorige model.

De motor van de GT3 heeft nu 375 kW / 510 pk en 470 Nm koppel. Het maximale koppel wordt bereikt bij 6.100 tpm en het maximale vermogen komt op de wielen bij 8.400 tpm. Het maximale toerental bedraagt een duizelingwekkende 9.000 tpm. De sprint naar 100 km/u neemt 3,4 seconden in beslag. Bij de persintroductie van de nieuwe GT3 werd overigens verteld dat de grootste uitdaging bij het ontwikkelen van de auto er in lag om deze motor te laten voldoen aan de huidige Europese uitstootnorm, Euro 6D.

Haaiblauw

De GT3 die in Leusden klaarstaat is exact zo uitgevoerd als de auto die Porsche heeft gebruikt voor de persintroductie. De nieuwe lakkleur heet haaiblauw en dat staat de GT3 extreem goed. De velgen zijn gesierd met een rand in dezelfde kleur en ook in de koplampen zijn details in die kleur aangebracht. Vergeleken met de 991 GT3 vallen - behalve de nieuwe achterspoiler - vooral de grotere luchtinlaten voor en de enorme diffusor op. De voorwielen hebben nog dezelfde 20” wielen, de achterwielen zijn nu een maatje groter met 21”. Wat ook direct opvalt zijn de enorme skirts die bijna het formaat ‘treeplank’ hebben.

Dit exemplaar is uitgerust met een 7-versnellings PDK bak. In tegenstelling tot de vorige editie is er nu ook een handgeschakelde 6-versnellingsbak leverbaar. Die draagt dan misschien bij aan de sportieve beleving, maar inmiddels weet ik dat het handmatig schakelen meer nadelen dan voordelen heeft. De PDK bak schakelt veel sneller, heeft een versnelling meer, dus kortere versnellingen en ook de PDK kun je - desgewenst - met de hand schakelen.

De opties die van belang zijn: ClubSport pakket, 90 liter brandstoftank, PDK, Sport Chrono Pakket, liftsysteem met geheugenfunctie (heel fijn!) en volledige kuipstoelen.

Volgas

De motor slaat aan met een flinke plof en laat meteen een donker grommend geluid horen. Ik krijg ineens de onbedwingbare behoefte om de motor vol gas door alle versnellingen te jagen. Dat zou je in ons land hooguit ’s nachts op een lege snelweg kunnen proberen, maar dan loop je nog steeds een redelijke kans om je rijbewijs voor een hele lange tijd kwijt te raken, om maar niet te spreken over de boete die je krijgt bij een overschrijding van de maximum snelheid met bijna 200 km/u. Dus; er zit maar één ding op en ik zeg tegen mijn passagier: “We gaan naar Duitsland, de Autobahn op”. Naast me zie ik een wat vertwijfelde blik en het antwoord is: “Oh ja?”

Tussen Leusden en de A12 is het vrij druk en valt er niet veel plezier te beleven. Het is wel meteen duidelijk wat een ongelooflijke stuurprecisie deze auto heeft. De minste beweging aan het stuur heeft direct een gevolg, er is vrijwel geen enkele speelruimte in de middenstand. We sukkelen braaf met 100 km/u de A12 af, richting Duitsland. Eenmaal over de grens is het meteen vol gas. Het lijkt wel of de motor explodeert! Het rauwe geluid gaat door merg en been en tegen de tijd (voor zover je die nog kunt meten) dat de PDK bak schakelt komt de toerenteller dicht in de buurt van 9.000 tpm. In een paar tellen zitten we ruim over de 250 km/u. Zo rond het middaguur is het aanzienlijk drukker op de Autobahn dan ik had verwacht. We komen niet verder dan 290 km/u, omdat er regelmatig iemand voor ons de linkerbaan opzoekt. Uiteraard vaak auto’s met een geel nummerbord. Er wordt blijkbaar slecht in spiegels gekeken, want soms duikt er iemand redelijk dicht voor ons naar links. Dan ben je blij met de enorme remmen van de GT3. Naast me zie ik dan een paar hele grote ogen die niet echt blij kijken. Uiteindelijk zegt mijn bijrijder: “Doe maar niet meer, het is niet zo goed voor mijn maag”.

Behalve het ervaren van de enorme acceleratie en het bijbehorende oorverdovende kabaal is er eigenlijk niet heel veel lol aan te beleven om hard rechtuit te rijden. Daar is een GT3 ook niet voor gemaakt. Met een 911 Carrera of -Turbo kun je redelijk comfortabel cruisen met 250 km/u. De GT3 wordt bij die snelheid wat zenuwachtig en het kost moeite om het stuur helemaal stil te houden. Mogelijk is dat te verbeteren met een neutralere afstelling van het camber, maar dat gaat dan weer ten koste van bochtsnelheid.

Na een klein kwartiertje en 50 km verder op de Autobahn nemen we de afslag bij Haminkeln. In die omgeving blijken mooie bochtige en licht glooiende Landstraßen te liggen met heel weinig verkeer. In Duitsland wordt er buiten de Autobahn een stuk fanatieker geflitst dan bij ons en de boetes zijn ook niet echt mals. Daar is echter wel iets op te verzinnen. Rustig een aantal kilometers rijden en goed kijken langs de kanten van de weg. Als er geen onraad is, omdraaien en datzelfde stuk weg rijden zoals je graag wilt met een GT3, als het weinige verkeer dat toelaat. Qua topsnelheid maken we het hier niet al te gek, ook om mijn bijrijder niet de stuipen op het lijf te jagen. Maar er zijn genoeg mooie bochten die met hoge snelheid genomen kunnen worden. En dan wordt de verhoogde stuurprecisie meteen voelbaar, de auto is ongelooflijk precies te positioneren. Ook de verminderde rolneiging draagt daaraan bij. Waar alle vorige 911 generaties een licht onderstuur zouden hebben bij het ingaan van de bochten, is er in deze versie niets meer van te voelen. Ik probeer zowel handmatig te schakelen als alles over te laten aan het PDK systeem. Bij het ingaan van de bocht is handmatig schakelen net wat preciezer, bij het uitaccelereren reageert de PDK veel sneller dan dat je dat zelf kunt. Uiteindelijk rijden we bij Emmerich weer de Autobahn op en kunnen we nog een paar keer genieten van het gehuil van de boxermotor bij voluit accelereren. Kippenvel! En dan volgt weer het plichtmatige voortsukkelen met 100 km/u op de Nederlandse snelweg, nou ja: “SNEL”weg?? Na de Autobahn voelt het bijna als stilstaan.

De volgende dag blijf ik binnen ons eigen land. Genoeg plekken om te genieten van het betere bochtenwerk. De GT3 heeft geen ‘comfort’ modus, maar Sport, SportPlus en Track. Bij het inschakelen van die laatste rijmodus verschijnt er een melding op het display: ‘spanningswaarden ingesteld voor het circuit’. Daar is op de openbare weg vrijwel niet mee te rijden. SportPlus is dan echt meer dan genoeg uitdaging. Wat ik ook probeer, op de openbare weg lukt het me niet één keer om het ESP te laten ingrijpen. Er is zoveel ruimte om mee te spelen. Onderstuur valt niet op te wekken, overstuur wanneer en hoeveel je maar wilt en heel precies te doseren. Op een vrij hobbelige provinciale weg rijd ik met een flinke buitenwettelijke snelheid in de SportPlus stand. De hobbels voel je dan wel extreem. Bij het passeren van een flinke ‘deuk’ in de weg springt de achterkant compleet weg. Dat vraagt extreem snel reageren maar ook dan is de auto nog goed te corrigeren.

Bij het ophalen van de auto werd gemeld dat de intermediate banden redelijk aan hun einde begonnen te raken. Gelukkig viel er op de dagen dat ik reed geen regen want dan is de auto met deze banden boven de 80 km/u nauwelijks bestuurbaar. Absoluut een belangrijk aandachtspunt voor iedereen die een GT3 overweegt! Tot slot zoek ik een grote plak asfalt op om nog wat te spelen. Uit stilstand 180 graden draaien op de plaats lukt al na twee keer oefenen. Bizar hoe precies alles te doseren is met deze auto. Daarbij realiseer ik me terdege dat je op de openbare weg niet veel meer dan 50% van het potentieel kunt benutten. Deze auto is geboren op voor het circuit en daar hoort hij ook thuis. Dit is met afstand de meest heftige straatracer die ooit uit Stuttgart kwam.

Porsche probeert nog het argument te gebruiken dat de GT3 als alledaagse auto is in te zetten. Dat gaat me te ver. Het minimale comfort is niet echt prettig voor dagelijks gebruik, vooral in de bebouwde kom of even boodschappen doen. Het geluid klinkt als muziek voor een liefhebber, maar elke dag en elke rit, ook wanneer je rustig wilt rijden, gaat het toch irriteren. Al is het maar omdat je nooit echt kunt profiteren van de Bose geluidsinstallatie.



Als afsluiting wil ik een citaat van Paul van Splunteren gebruiken, waar ik helemaal niets aan toe te voegen heb. “Onzinniger dan de GT3  wordt het niet, maar gaver wordt het ook niet.”

Henry de Vaal

 

SPECIFICATIES   

Motor:                                     6-cilinder boxermotor, 3.996 cm3
Motoropstelling:                   Boven de achteras
Vermogen:                             375 kW / 510 pk bij  8.400 tpm
Max. koppel:                           470 Nm bij 6.100 tpm
Max. toerental:                       9.000 tpm
Transmissie:                           PDK. 7 versnellingen

Wielen vooras:                       9,5 J x 20
Banden vooras:                      255/35 ZR 20
Wielen achteras:                   12J x 21
Banden achteras:                  315/30 ZR 21

Lengte:                                    4.573 mm
Breedte:                                  1.852 mm
Hoogte:                                   1.279 mm
Wielbasis:                               2.457 mm
Gewicht:                                 1.418 kg (DIN):                     
Brandstoftank:                       64 L (90 L optie)

Topsnelheid:                           320 km/u
Sprint 0-100 km/u:              3,9 sec.
Verbruik (gemiddeld):          12,9L/100 km
CO2 emissie (gemiddeld):   293 g/km

Prijs:                                         € 235.056,-
Prijs testauto:                         € 265.026,-