Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

Sinds drie jaar is de PCH een vaste gast op het opleidingscentrum van de Politieacademie in Lelystad. Het is een voorrecht om van dit prachtige complex gebruik te mogen maken. Een voorrecht dat is voorbehouden aan een zeer selecte groep van vaste klanten van de Politieacademie. Bovendien is dit één van de zeer schaarse trainingslocaties die wij kunnen huren, zonder verplicht gebruik te maken van externe instructeurs, wat aangename gevolgen heeft voor de prijsstelling van de evenementen in Lelystad. Met vermelding van dit gegeven werd de deelnemers van de rijvaardigheidstraining op 17 april dan ook voorgehouden dat ‘goed gedrag’ een absoluut vereiste is op dit complex, we willen hier namelijk graag blijven komen. Dit miste zijn uitwerking niet, want de dag verliep zonder één enkel incident.

Ook op dit evenement mochten we weer een aantal nieuwe gezichten verwelkomen. Zonder uitzondering met mooie auto’s! Heel bijzonder vinden we toch dat één van de nieuwe kandidaat-leden verscheen met een Boxster Spyder; één van de meest zeldzame moderne Porsches in ons land.

Met 28 auto’s en 7 dubbelstarters was dit evenement geheel volgeboekt. Het ochtendprogramma bestond uit drie onderdelen. De elektronisch bestuurde slipbaan werd gebruikt voor rem- en uitwijkproeven. De slipbaan zorgt natuurlijk altijd voor veel plezier, maar blijft een extreem nuttige oefening. Juist het regelmatig oefenen op een slipbaan zorgt na een aantal keren voor de juiste reflexen op de openbare weg (of op het circuit) in een ongewenste- of noodsituatie. Die reflexen bereik je niet met één enkele slipcursus! De tweede oefening bestond uit een slalom op het enorme geasfalteerde terrein; ’s ochtends slechts als oefening en nog niet voor de punten.

En dan het favoriete onderdeel van de meeste deelnemers: het circuit rijden. Het parcours op Lelystad is uitdrukkelijk geen racecircuit! Met een negatieve verkanting van het wegdek op sommige gedeelten en extreem geknepen bochten, is het de bedoeling om politiepersoneel hier te trainen op moeilijke situaties bij hoge snelheid op de openbare weg. Om deze reden is op dit circuit vrij rijden of inhalen niet toegestaan en vindt het circuit rijden plaats op een gecontroleerde manier achter één van onze club instructeurs. Maar ongestraft richting 200 km/u kunnen rijden op een politieterrein geeft toch een enorme kick. Daar het gestaag opbouwen van de snelheid tijdens de sessies wordt een goed stuurgevoel ontwikkeld onder relatief extreme omstandigheden.

Na de uitstekende lunch in de politiekantine begon het middagprogramma. Twee van de drie groepen konden beurtelings doorgaan met het circuit rijden. De derde groep moest een proeve van bekwaamheid afleggen in de vorm van een slalom. Dit bleek echter niet dezelfde ‘droge’ slalom uit de ochtend sessie. Er was namelijk tijdens de lunch een stuk van de natte slipbaan in het slalomparcours verwerkt. Dat bleek voor menigeen lastiger dan gedacht!

Na afloop volgde nog de prijsuitreiking en werd de sportcommissie uitvoerig bedankt: Erik en Evan als instructeurs en David als absolute expert in het uitzetten van uitdagende slaloms. Opnieuw een zeer geslaagd evenement in Lelystad. Later dit jaar komen we hier nog terug voor een slalom op de zondagochtend, een concept dat vorig jaar erg goed is bevallen.

klik hier voor de volledige uitslag van de slalom