Skip to main content

Duizelt het u wel eens met alle afkortingen die Porsche en de autopers (inclusief onze eigen redactie) gebruiken voor de verschillende technische systemen van Porsche? Dat is heel begrijpelijk want het is nogal een waslijst. Onderstaand vindt u een overzicht met beknopte uitleg.

PASM: Porsche Active Suspension Management
Variabele pneumatische instelling van de schokdempers. Hiermee kan de berijder de afstelling van de dempers instellen van comfortabel tot sportief. In de Cayenne wordt hiermee ook de rijhoogte ingesteld. De instelling van de standen comfort, sport of sport plus heeft ook een invloed op de snelheid waarmee de motor op het gaspedaal reageert.

PCCB: Porsche Composite Ceramic Brakes
Remschijven vervaardigd van keramisch materiaal. Deze schijven zijn ruim 50% lichter dan de gebruikelijke metalen schijven en hebben een levensduur van meer dan 300.000 km. De keramische schijven hebben nauwelijks of geen last van fading bij extreem gebruik.

PCM: Porsche Communication Management
Basismodule waarin een touchscreen met radiobediening, telefoonbediening en (optioneel) het navigatiesysteem en/of een TV tuner worden opgenomen

PDCC: Porsche Dynamic Chassis Control
PDCC is een actief stabilisatiesysteem dat dwarsrotaties (rollen) tegengaat. De auto helt minder over in bochten omdat deze bewegingen al bij het insturen door het systeem worden herkend en worden beperkt. Bij elk afzonderlijk wiel worden, afhankelijk van stuuruitslag en dwars acceleratie, krachten opgebouwd, die de neiging tot overhellen van de carrosserie compenseren.

PDEM: Porsche Dynamic Engine Mount
Met de PDEM optie is de bevestiging van de motorophanging voorzien van een kamer met vloeistof die te beïnvloeden is door een elektronisch gestuurd magnetisch veld. Het systeem dat het magnetisch veld aanstuurt, zorgt ervoor dat afhankelijk van de gemeten rijomstandigheden de ophangpunten soepel (comfort) of juist heel stijf (race) worden.

PDK: Porsche Doppel Kupplung
Automatische versnellingsbak met dubbele koppeling. Opvolger van de Tiptronic (S).

PDLS: Porsche Dynamic Light System
De dynamische bochtenverlichting laat de koplampen afhankelijk van de stuurinslag en de rijsnelheid in de bocht meezwenken voor een betere verlichting in nauwe bochten of bij het afslaan.

POSIP : Porsche Side Impact Protection
Dit systeem bestaat uit verstevigingprofielen in de portieren voor aanrijdingen van opzij en twee zijairbags per kant: de zijwangen van de stoelen zijn uitgerust met een geïntegreerde thoraxairbag en in de portierpanelen is een hoofdairbag ondergebracht, die zich van onderen uit het paneel ontvouwt.

PSM: Porsche Stability Management
Elektronisch systeem dat door razendsnel activeren van de individuele remmen op elk wiel onder- en overstuursituaties kan corrigeren. Op sommige modellen kan PSM ook de instelling van de schokdempers individueel bijsturen om rollen in de lengterichting te verminderen.

PTM: Porsche Traction Management
Beschikbaar op de vierwiel aangedreven modellen. Afhankelijk van het model wordt het vermogen standaard met een bepaald percentage over de voor- en achteras verdeeld. In extreme omstandigheden kan het vermogen via een lamellenkoppelingen razendsnel anders verdeeld worden, tot 100% voor of achter.

PTV: Porsche Torque Vectoring
Het PTV systeem omvat een sperdifferentieel dat de tractie verbetert als de achterwielen beginnen te spinnen en bij het nemen van bochten met hoge snelheid. Daarnaast maakt het PTV systeem het insturen van bochten makkelijker door naar behoeve het linker- of rechterachterwiel iets af te remmen.

PVTS: Porsche Vehicle Tracking System
Met dit systeem kan een gestolen auto in grote delen van Europa worden gelokaliseerd via een GPS tracker. Eveneens voorzien van een hellingshoeksensor voor de alarminstallatie.