Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

Met Koninginnedag is het altijd afwachten wat het weer doet. Het kan regenen bij een graad of negen, maar het kan ook prachtig zomerweer zijn. Deze Koninginnedag werd vergezeld door een stralend zonnetje en een straffe wind, bij een graadje of twintig. Ideaal voor een PCH rit dus. Omdat het de eerste keer was dat er op 30 april een rit georganiseerd werd, was het ook afwachten hoe het met de inschrijvingen zou gaan. De opkomst was meer dan goed te noemen! Er deden uiteindelijk 25 auto’s mee en er werden veel nieuwe gezichten verwelkomd bij het startpunt van de rit: het Tulpeninformatiecentrum in de buurt van Creil.

Hier werden de deelnemers getrakteerd op een kopje koffie met gebak en een bosje tulpen. Bovendien kon iedereen informatie krijgen over de teelt van tulpen en rondkijken in de tulpentuin met een grote diversiteit aan tulpen. Om de rit zo soepel mogelijk te laten verlopen, werd er een briefing gegeven. Daarnaast stond dezelfde uitleg ook nog eens op papier: Eerst de tulpenroute rijden, de 13 foto’s zien te ontdekken en de vier vragen beantwoorden. Tot slot de route naar het restaurant volgen.

Tja, dan zou het niet meer mis kunnen gaan zou je denken… Maar ja, als je oren dicht zitten door een verkoudheid of je leesbril aan vervanging toe is, dan kan het dus gebeuren dat je eerst naar het restaurant rijdt. Vervolgens vraag jezelf verbaasd waarom je geen foto hebt kunnen ontdekken en waar de rest blijft. Oeps… De overige deelnemers hielden gelukkig de goede volgorde aan en reden eerst de tulpenroute. De meeste foto’s waren niet moeilijk te vinden, maar er zaten ook een paar lastige tussen. Zo wemelde het onderweg van de blauwe bordjes waar de rijrichting van vrachtauto’s werd aangegeven. Hier moesten er twee van gevonden worden. De eerste was vrij snel te vinden, maar de tweede…

Ook moest er onderweg een pilaar gevonden worden. Deze was niet over het hoofd te zien, maar op de zijkant zat een plakkaat met tekst. En die foto moest ook gevonden worden. Het zou dus zomaar kunnen dat je die dan over het hoofd zag, als je niet even opzij keek terwijl je de pilaar passeerde. En als je het plakkaat wel vond, welke volgorde moest je dan aanhouden? Natuurlijk eerst de pilaar, want die was het eerst te zien en dan pas het plakkaat. Er zaten ook twee instinkers tussen de vragen. Op de vraag “Waar is rust?” werd heel vaak het stiltegebied geantwoord, maar ook de Noordoostpolder en de begraafplaats kwamen langs in de antwoorden. Het juiste antwoord was echter te vinden op een huis met de naam: Rust is elders.

Sommige slimmeriken dachten het antwoord op de vraag “Wanneer kun je bamboe kopen?” in de brochure van het Tulpeninformatiecentrum te vinden. Helaas voor hen kwam dit antwoord net niet overeen met het juiste antwoord, dat onderweg op een reclamebord te vinden was. Uiteindelijk waren er behoorlijk wat deelnemers die het juiste woord inleverden bij het eindpunt: Fontainebleau, de naam van een tulp. Het was dan ook een nek aan nek race, maar er was maar één equipe die alles goed had: Wie anders dan onze veteranen Berry en Karin. Hun tactiek? Heel langzaam rijden en desnoods de route nog een keer rijden als ze iets gemist hebben. De tweede plaats ging naar Walther en Resie en de derde plek werd heel knap bezet door nieuwelingen Ronald en Ineke.

Waar John en Hanneke precies hadden gereden, is niet geheel duidelijk. Dat ze de voorgeschreven route niet gereden hebben was echter overduidelijk. Waarschijnlijk zijn ze verdwaald geweest en hebben ze een geheel eigen route gereden, want ze leverden het woord “nostalgietulp” in. Deze vondst werd zo origineel gevonden dat ze werd beloond met een creativiteitsprijs. De prijsuitreiking werd gehouden bij een unieke locatie die op de werelderfgoedranglijst van Unesco staat: het Museumrestaurant Schokland. Hier werd de dag afgesloten met een heerlijk buffet, waarna iedereen weer huiswaarts keerde. Al met al was het een heerlijke en geslaagde Koninginnedag!

klik hier voor de volledige uitslag