Skip to main content

Op 12 t/m 14 augustus vond de jaarlijkse Oldtimer Grand Prix plaats op de Nürburgring.

Deze inmiddels al weer 44e (!) editie van dit hoog aangeschreven evenement werd op uitnodiging van Porsche AG door de voorzitter, secretaris en redacteur / webmaster bijgewoond. Gelijk andere jaren werd dit gebeuren gecombineerd met de jaarlijks door Porsche georganiseerde Round Table bijeenkomst met verschillende clubbesturen van Porsche Classic clubs uit heel Europa. Vanuit Nederland waren de 356 Club, de 914 Club, de 928 Club en de Klassieke 911 & 912 Club afgevaardigd.

Vrijdag was er gelegenheid het circuit te bezoeken en te genieten van al het moois dat daar stond opgesteld en uiteraard op het circuit rondreed. Vergeleken met het min of meer overeenkomstige Le Mans Classic evenement vorige maand is de OGP een stuk bescheidener qua opzet en deelnemeraantal. Evenwel trekt de OGP jaarlijks ongeveer 50.000 bezoekers over drie dagen. Porsche pakt hier werkelijk groots uit met een enorm en luxueus hospitalitycentre en aparte (mega) stands van Porsche Classic, Porsche Exclusive & Tequipment en de Porsche Driver's Shop. Om aan te geven hoe gewild het strikt gelimiteerde VIP Package is bij (gefortuneerde) Porsche Classic liefhebbers: de 800 door Porsche uitgegeven kaarten á raison van EURO 379,- per persoon (EURO 329,- voor Porsche clubleden) waren dit jaar binnen 2 uur uitverkocht....

Het evenement stond dit jaar voor wat Porsche betreft in het teken van 40 jaar Porsche Transaxle. In 1976 werd de Porsche 924 op de markt gebracht, nadien gevolgd door de 928, 944 en 968 modellen. In totaal werden tot en met 1995 ca. 400.000 van deze Porsche Transaxle's verkocht. Op vrijdagmiddag was er een parade van een groot aantal transaxle's in alle typen, kleuren en uitvoeringen, aangevoerd door de zeer bijzondere Porsche 924 GTP 002 met aan het stuur Derek Bell. Deze Porsche 924 nam in 1980 met succes deel aan de 24 uur van Le Mans en werd de afgelopen 12 maanden vakkundig gerestaureerd door vier Britse Porsche Classic partners. Na afloop van de parade deed Derik Bell een handtekeningensessie in het Porsche Classic Centre, uw redacteur bemachtigde de laatste handtekening van de dag en maakte een kort praatje met zeer amabele en symphatieke 4-voudige Le Mans winnaar.

Na afloop van de dag verzamelden de Porsche Classic bestuursleden zich in een hotel in het nabij 't circuit gelegen Hillesheim, waar de zaterdag een gezamenlijke meeting plaats vond onder leiding van Stephan Griese van Porsche Community Management. In een uitgebreide presentatie werden de clubbesturen bijgepraat over de recente ontwikkelingen binnen Porsche Club Coördination, als onderdeel van het Corporate Marketing department van Porsche AG. Over een aantal onderwerpen werd flink gediscussieerd, onder meer over de kosten van evenementen. Wat feiten op een rijtje:

  • Op dit moment zijn er in 85 landen ca. 660 officiële Porsche clubs met in totaal meer dan 200.000 leden en die aantallen nemen jaarlijks flink toe.
  • In China - momenteel met afstand de grootste afzetmarkt voor Porsche - staat de Porsche club ontwikkeling nog in de kinderschoenen.
  • Porsche denkt erover na om bijvoorbeeld ook de eerste series van de Porsche Cayenne de klassieke status toe te kennen Dat zou eraan kunnen bijdragen dat er bijvoorbeeld Porsche Cayenne of Porsche SUV clubs gaan ontstaan. 
  • In 2017 organiseert de Nederlandse Porsche 914 club in het kader van haar 30 jarig clubbestaan een internationale Porsche 914 meeting.
  • Van 3 tot 6 augustus 2017 organiseert Porsche Classic Club Luxemburg de eerste Internationale Porsche Classic Meeting. Kosten bedragen EURO 1.380 per auto met 2 personen. Porsche vraagt de Classic clubbesturen met voorstellen te komen om hieraan een jaarlijks of 2-jaarlijks vervolg te geven. 
  • De jaarlijkse Internationale Porsche 356 Meeting vindt in 2017 plaats in Spanje. De kosten bedragen EURO 1.600 per auto met 2 personen.  
  • In 2018 bestaat Porsche 70 jaar. Er zijn voor zover bij Stephan bekend op dit moment nog geen concrete plannen om hier bij stil te staan maar die zullen er ongetwijfeld komen. PS. Onze Klassieke Porsche 911 & 912 Club Nederland bestaat in 2018 25 jaar...

Na afloop waren de deelnemende clubbestuursleden de zaterdag namiddag én de hele zondag in de gelegenheid het circuit te bezoeken. Al met al een zeer geslaagd en leerzaam Porsche weekend.

Marc Bezem