Skip to main content

Eindelijk klaar!

Het verhaal achter de Porsche 911 van clublid Gaby Stet.

Fact sheet
- Naam: Gaby Stet
- Leeftijd: 48 jaar
- Burgelijke staat: getrouwd met Rinske en 2 kinderen. Maxim (17) en Alisa (15)
- Woonplaats: Emmeloord, Noordoostpolder
- Werk: eigenaar TPC – The Potato Company B.V. (exporteur en veredeling van pootaardappelen)
- Hobby’s: Porsche, fietsen, golfen, oldtimer rally, Bourgondiër.
- In de schuur:
   997 Cabriolet – 2005
   911 – 1968
   924 – 1983
   Junior – 1959
   MGA – 1956
- Helaas niet meer in de schuur: 911 SC cabriolet 1983 en een 356 b t5 super90 cabriolet 1961
- Lid van de 356 club en de 911-912 club

In september 2012 eindelijk de witte 911 gekocht. De auto stond al een lange tijd te koop bij een handelaar.  en na ongeveer een jaar wikken en wegen toch maar besloten de 911 te kopen. Het moest gewoon. Financieel kwam het natuurlijk helemaal niet uit. De 911 was nu wel wit maar de oorspronkelijke kleur was Blutorange, bouwjaar mijn geboorte jaar. Auto is ook matching en dat is echt heilig in de Porsche scene.  Alleen maar argumenten om het te doen dus.. Als ik goed op zou letten moest is binnen budget de 911 makkelijk klaar kunnen maken.

We hadden net een restauratie project achter de rug van onze droom Porsche, een 356 BT5 cabriolet uit 1961. Onze eerste Porsche was een 911 3.0 SC cabriolet. Moest eigenlijk ook verkocht worden maar daar kon ik slecht afscheid van nemen.

De deel restauratie van de 356 was weer een goede leerschool. In theorie weten we allemaal heel goed hoe je zo’n project moet aanpakken maar het grote probleem is dat je gewoon verliefd wordt op een auto. Je kunt niet meer normaal denken en alle problemen die je gewoon met eigen ogen ziet praat je goed. De 911 werd verkocht. Ging trouwens niet zo makkelijk maar moest gewoon plaats maken om het project 356  te kunnen betalen. De 356 heeft de smaak voor oude auto s wel aangewakkerd. In mijn ogen worden de moderne auto s te ver doorontwikkeld. Ze zijn simpelweg te goed geworden. Auto rijden is gewoon functioneel voortbewegen geworden. Best wel saai eigenlijk. Door de snelweg gestapo is hardrijden toch een dure aangelegenheid geworden  en wanneer je een paar lange ritten door Europa hebt gemaakt zoals wij met de 356 hebben gedaan gaan je ogen open. Rijden wordt weer een feest en behoefte aan heel hard rijden is niet meer zo belangrijk. Wanneer je 120-130 rijdt in een 356 heb je een snelheid beleving die sensationeel is. Zeker als je dit open kan doen. Je zit gewoon in een tijdmachine en  het gevoel terug te gaan in de tijd en dat is heerlijk.

Een 356 is een super auto en als het even kan komt er weer een terug maar het grote tekort van een 356 is dat deze geen raspende en huilende 6 cilinder achterin heeft liggen. Dit is denk wel een van de werkelijk belangrijkste reden om een 911 te kopen. De 911 dus gekocht en ik hield mij zelf voor dat het alleen een kwestie was van motor even nakijken, interieur opfrissen en een goede spuit beurt en dan konden wij  lekker gaan rijden. Er was natuurlijk een reden waarom de auto zo lang bleef staan. Ik wilde dat natuurlijk niet zien. De handelaar wilde denk ik ondertussen ook wel af van de 911 en we hadden al snel een deal.

Plaatwerk
Vol goede moed en een met een offerte van 7500 euro van de handelaar ging ik rondkijken wie in de buurt van Emmeloord de auto wilde spuiten. Dat lukte gelukkig en de auto werd kaal gemaakt. Na een paar dagen werd het werk stop gezet. De spuiter zag het niet zitten. Hij kwam veel plamuur tegen en vooral de geboorde gaten zoals ze in de Verenigde Staten auto’s spuiten en plamuren maakte het horrorplaatje co pleet. Plaatwerkers zijn in America gewoon stukadoors en met dikke lagen plamuur wordt alle rottigheid weg gesmeerd. De auto leek gewoon hard, plamuur is ook hard, maar het plaatwerk was slecht.

Kortom ik moest een nieuwe spuiter vinden. Op advies van een vriend ben ik bij Herman Schilder in Ens terecht gekomen. Daar stond de auto goed. Wekelijks en soms dagelijks had ik Herman mopperend aan de telefoon over de problemen die hij tegen was gekomen. De grootste fout die we hebben gemaakt is dat we auto niet gelijk rigoureus kaal hebben gemaakt. Dat is hier de grootste fout want uiteindelijk is dit wel gebeurd,  maar in fases. Het had veel tijd kunnen schelen om dit anders te doen. Het had het werk makkelijker gemaakt.

 
De ogenschijnlijk harde bodem was compleet verrot, de rechter b stijl was ook rot en moest deels vervangen worden, slotplaten war de deurvangers zaten rot, binnen dorpel, buiten dorpels, plaatwerk onder achter stoeltjes allemaal verrot. De uren in het plaatwerk om alle gaten netjes te solderen en dan weer strak te maken. Ongelooflijk. Herman moest en zou de auto klaar maken ‘dun op het blik!’ Met ander woorden zonder plamuur! Het las apparaat is zelfs omgebouwd om de puntlassen te maken zoals Porsche  dat ook deed. Na bijna 600 uur plaatwerk is de auto dan klaar.

Motor en techniek
Erwin Jansen in Steenwijk wilde de motor en bak wel reviseren en de auto technisch weer klaar maken. Wat bedragen besproken wat een standaard motorrevisie zou moeten kosten en knoop doorgehakt. Het moest maar gebeuren. Het wordt een beetje eentonig maar ook hier was ook weer van alles mis.

Magnesium carters krom, zuigers moesten vervangen worden het was weer een klassiek verhaal van als je dit van te voren had geweten begin je er gewoon niet aan. Iedereen wil wel een 911 rijden maar je gaat daar niet zoveel geld aan uit geven. Een mens met gezond verstand doet dit gewoon niet. Ook omdat we een ander huis hadden gekocht en vooral de 911 veel meer ging kosten als begroot moest de 356 verkocht worden. Met gepaste tegenzin. Je merkt ook wel dat auto’s in deze prijsklasse moeilijk zijn te verkopen. Hoe goed je eigen auto ook is. Uiteindelijk hebben we de 356 verkocht en hadden we lucht om het huis en vooral de 911 af te maken.

De speurtocht naar onderdelen is fascinerend. Het jaar 1968 is een bijzonder jaar. Dat wist ik al natuurlijk maar bij de 911 ook. Een tussenjaar voordat de LWB kwam. Alles is anders. Carters zijn van magnesium om de auto lichter te maken. De eerste 911 s werden niet voor niks widow makers genoemd. Hoogte punten waren wel de vondst van old stock nieuwe mahle s zuigers. (nieuwe worden niet meer gemaakt), deze zijn gemonteerd en we hebben gekozen om toch de compressie verhouding terug te brengen naar 9:1 om de auto rijdbaar te houden.

Alle draaiende delen zijn vervangen en motor is nieuw en matching! Dieptepunten heb ik maar verdrongen en hou me zelf maar voor dat ik nu wel de mooiste 911 SWB heb van Nederland. Alles is los geweest en wat niet meer kon worden hersteld is vervangen door nieuwe originele onderdelen. Dit is een hele lange lijst geworden maar wat is ie nu mooi.

Interieur
Dit gaf ook weer problemen. Dashboard was gescheurd en eigenlijk te slecht om weer te gebruiken. veel onderdelen worden niet meer gemaakt, vooral van het bouwjaar 1968. Daarom moet er met veel kunst en vliegwerk onderdelen gerestaureerd worden. Zo ook het dashboard.  

Verder heeft de 68 er als enig bouwjaar deurtassen. Uiteindelijk heb ik deze gevinden op Marktplaats en zo ook een origineel houten porsche stuur.

Ik heb gekozen voor handwerk in plaats van kant en klare setjes om er voor te zorgen dat het resultaat perfect zou worden. Nieuwe hemel, nieuwe tapijt set, nieuwe leren bekleding, etc etc. Alles exact zoals Porsche dit ook deed met dezelfde identieke materialen van toen.

3e eigenaar
Grote verassing is dat we derde eigenaar zijn van de Porsche. Ik gaan zoeken naar de historie met de papieren die bij de auto zaten. De eerste eigenaar was Robert Schutt. Bleek een architect te zijn en burgemeester van Phoenix. Helaas is deze man overleden. Hij heeft de auto 9 jaar in zijn bezit gehad. De laatste eigenaar bleek de 2e eigenaar te zijn. Toevallig stuitte ik op Jennie Cure.  Ze was de 2e vrouw van Peter Cure. Zij heeft bijna 25 jaar gereden met de Porsche. Ze is op zoek gegaan in oude administratie en ze vond een onderhoud file inclusief een aankoop kwitantie van haar man die de auto aankocht in 1977. Ze heeft al de spullen naar ons opgestuurd en de historie is dus behoorlijk compleet en uniek.

Na ruim 3 jaar restaureren is de 911 nu eindelijk klaar. In juni is de 911 gekeurd en het kenteken aangevraagd.|

amen met mijn zoon hebben we als maidentrip de “Voie de la Libertee” gereden. Dit is de vrijheidsroute van generaal Patton van Normandie tot aan Bastogne. Al met al een rit van 3000 km. Op het openspringen van de kofferklep na hebben we geen problemen gehad. Geweldige reis en wat een heerlijk geluid. Dwars door Frankrijk langs Le Mans en Francorchamps.

Het gekke is dat Porsche rijden uiteindelijk geen geld heeft gekost. Dit komt natuurlijk door de markt die je mee hebt maar ook omdat afschrijven niet echt een fenomeen is bij lucht gekoelde Porsches. ook voor de hype was dit mogelijk als je auto maar goed en echt is. Gevleugelde uitspraak is dat je een goede Porsche altijd te duur koopt, en dat is ook zo.

Nu gewoon lekker rijden en goed op de 911 passen. Een rondje met de 911 na een gestresste dag is helemaal super. Leuke ritten maken en week enden samen weg hebben we in het vooruitzicht. Doen met de auto waar die voor gemaakt is, rijden!

Gaby Stet