Skip to main content

Porsche aandelen krijgen een notering op de Duitse aandelenbeurs vanaf 29 september 2022.

Porsche zou Porsche niet zijn als men niet in staat zou zijn tot iets uitzonderlijks met een tikkeltje eigenwijs gedrag. Het beste bewijs hiervan is de 911 die als een van de weinige sportwagens al sinds zijn geboorte de motor achter heeft. Een ander bewijs is dat het management van Porsche besluit de onderneming op de aandelenbeurs te noteren in een periode dat de aandelenkoersen sterk dalen door de stijgende rente en de recessie die op de loer ligt.  Beleggers zijn even niet meer geinteresseerd om aandelen te kopen maar dat geldt totaal niet voor de Porsche aandelen. De vraag naar de aandelen overtreft het aanbod vele malen, beleggers vinden het aandeel Porsche een mooie aanvulling in de portefeuille. Ook hier heeft Porsche een bekende slimme truc toegepast, namelijk het creëeren van schaarste zoals men ook veelvuldig met specifieke modeluitvoeringen doet middels een beperkte oplage. De Porsche aandelen zijn sinds 29 september 2022 aan de beurs in Frankfurt genoteerd en op basis van de uitgiftekoers van 82,50 euro per aandeel wordt de onderneming een waarde van ruim 75 miljard toegedicht.

Met een knipoog naar de icoon zijn er 911 miljoen aandelen verhandelbaar op de beurs. Dat klinkt wellicht als veel maar dat is het in de praktijk niet. De reden is dat het grootste deel van deze aandelen in handen zit en blijft van de huidige aandeelhouders te weten de Volkwagen Group en de Porsche Holding waarin de familie Piëch de grootste aandeelhouder is. Hiermee blijven de zeggenschapsverhoudingen vrijwel intact maar zijn er dus weinig aandelen te verkrijgen voor beleggers.

Tijdens de presentaties van het management aan beleggers werden een aantal interessante data en strategische keuzes gecommuniceerd. Porsche heeft in 2021 ruim 300 duizend auto’s verkocht met een gemiddelde afzetprijs van 100 duizend. Ter vergelijking, Ferrari verkocht 11 duizend auto’s tegen een gemiddelde prijs van 380 duizend. Qua winstgevendheid is er tevens een groot verschil maar dan tegenovergesteld: bij Porsche was de operationele winstmarge 17% in 2021 en bij Ferrari 25%. Porsche verwacht dat winstmarge de komende jaren zal stijgen mede dankzij schaalvoordelen met de VW groep. Daarnaast is het orderboek voor de 911 nog nooit zo hoog geweest, mede door gebrek aan componenten (chips) zijn levertijden opgelopen tot meer dan 1 jaar. China is een belangrijke groeimarkt waar inmiddels 1/3 van de omzet behaald wordt. De kenmerken van de klanten zijn duidelijk anders dan in de westerse landen. De helft van de kopers in China is vrouw en heeft een gemiddelde leeftijd van 35 jaar. Het merk heeft dus juist of ook bij jongeren een grote aantrekkingskracht.

Ook Porsche ontkomt niet aan een verdere elektrificatie van de modellen mede door de strengere wetgeving. In 2025 verwacht men dat de helft van de nieuw verkochte auto’s elektrisch zal zijn en rond 2030 moet dit percentage naar zo’n 80%. De Taycan is een groot succes gebleken en heeft veel kopers aangetrokken die anders niet voor een Porsche gekozen zouden hebben. Het volgende model dat volledig elektrisch aangedreven zal worden is de Macan, deze zal in 2024 gelanceerd worden. Niet veel later zal de elektrische Cayenne volgen. Wat betreft de 2-deursmodellen zal de 718 als eerste aan de beurt zijn en met een volledig elektrische 911 wordt zo lang mogelijk gewacht. Immers, de kopers van deze icoon hechten grote waarde aan geluid en beleving. Het zal pas na 2030 worden dat een elektrisiche 911 op de markt komt. Het management verwacht dat er dan een enorme vraag zal zijn naar de laatste benzine 911’s en dat dit ook een positief effect zal hebben op de vraag naar oudere modellen. En hopelijk ook voor de echte oudjes zoals wij hebben.

De kracht van de onderneming Porsche ten opzichte van de meeste andere producenten van elektrische auto’s is de mogelijkheid van maatwerk. Klanten kunnen hun specifieke wensen ten aanzien van de auto in grote mate vervullen en deze wensen kunnen bij hun klantengroep nogal extreem zijn. Dat is heel wat anders dan bij Tesla, daar heeft de koper keuze uit een aantal kleuren maar daar houdt de personalisering wel grotendeels op. Juist het aanpassen aan de wensen van de klant is iets waar Porsche heel bedreven in is en tevens een hoge winst oplevert.

Porsche is slechts 1 van de 12 merken (waaronder Bentley, Lamborghini en Bugatti) die de VW group heeft maar is qua inkomsten de grootste. Door de beursgang van Porsche verkrijgt VW extra inkomsten die men hard nodig heeft voor de enorme kosten van elektrificatie van de modellen. De bestuursvoorzitter van Porsche, Oliver Blume, is recent tevens tot bestuursvoorzitter van VW benoemd hetgeen bij beleggers, vanwege de dubbele rol en het risico van belangenverstrengelingen, vraagtekens opriep. Blume heeft beleggers min of meer verzekerd dat Porsche een eigen, onafhankelijke koers kan blijven varen ten aanzien van research en ontwikkeling van nieuwe modellen. Alleen zo kan Porsche zijn unieke positie en imago behouden wat belangrijk is voor de waardering van het aandeel, die veel hoger ligt dan voor VW, en dus de ontwikkeling van de aandelenkoers.

Joost van Beek