Skip to main content

Technische Dag, Zaterdag 9 november 2002
"Wie Porsche wil rijden, zal Porsche moeten betalen" werd mij eens gezegd toen ik voor mezelf surceance wilde aanvragen nadat ik de nodige onderdelen had aangeschaft. Ik verbaas vriend en vijand en ook nog wel eens mezelf als ik kijk hoe vaak ik weer onderdeeltjes nodig heb om dat raspaardje uit Zuffenhausen in optimale staat te houden. De buurman komt dan ook vaak weer nieuwsgierig een kijkje nemen in de garage als ik weer eens met mijn hoofd en gedachten in het motorcompartiment zit of onder de auto lig. Zijn dochtertje van 10 zegt wat haar ouders en de rest van de mensen in de buurt waarschijnlijk dan weer denken: "is ie nu weer kapot?" "Voorkomen is beter dan genezen" leg ik dan uit. Het bezitten van een in mijn geval Porsche 912 kost me naast geld ook veel tijd. Beide items kunnen onder het kopje 'Hobby' worden verantwoord voor de buitenwereld, maar mijn altijd aanwezige nieuwsgierigheid naar techniek gaat af en toe toch wel wat verder dan de interesse in het reguliere onderhoud. Het kan altijd mooier of beter. En niets is dan leuker en leerzamer om dan met anderen ervaringen over dit onderwerp te delen. En verder voor een ieder die zelf aan zijn klassieke Porsche sleutelt of meer wil weten hoe zijn of haar rekening van de dealer is opgebouwd is het handig om te weten waar Abraham die mosterd haalt.

Voor de clubleden was dan op 9 november een Technische Dag georganiseerd om een mosterdadresje van Abraham te onthullen. Er was afgesproken langs de A12 richting Oberhausen. De bestemming voor de Technische Dag van 2002 was B.A.S. Engineering in Isselburg, gesitueerd in Duitsland. Aangekomen op de parkeerplaats bij de Shell stonden de eerste Porsches al klaar. Het accent op de techniek werd al snel gelegd toen de eerste motorkapjes werden geopend. Het was een mooie herfstdag, en langzaam druppelde er meer Porsches binnen. Enkele jongere 911's hielpen me weer herinneren waarom ik zo voor die klassieke 901 look ben gevallen. De 911 blijft een groot voorbeeld van een tijdloos concept, al blijft het originele beeldhoudwerk van Butzi het bekende neusje van de zalm als je het mij vraagt. Nadat de 911's en 912's (5 stuks!) klaar waren voor vertrek werd in colonne richting Isselburg gereden. Menig weggebruiker op de A12 werd die ochtend getrakteerd op een mooie stoet, en de wijzende vingertjes en open vallende monden in de windtunnel-auto's van vandaag bevestigde dit.

Aangekomen bij B.A.S. stond de koffie klaar, en de broodjes gingen sneller over de toonbank dan het uitgestalde Porsche materiaal. Nadat iedereen had bijgekletst kon er een kijkje in de keuken worden genomen. B.A.S. is een in VW en Porsche gespecialiseerd revisiebedrijf dat vakmanschap hoog in het vaandel heeft staan. Naast het leveren van allerlei motoronderdelen wordt er ook zeer specialistisch werk geleverd zoals het balanceren van krukassen, lijnboren van carters, totale revisies van cilinderkoppen etc. Eigenlijk al het revisiewerk dat je je kan bedenken met standaard specificaties of andere waarden wordt hier gedaan.

Na de rondleiding in de werkplaats werd het tijd om een 911 en 912 op de rollenbank te testen. Gijs van Wagensveld vroeg of ik mijn auto hiervoor ter beschikking wilde stellen, wat ik uiteraard graag deed. Zoals beschreven in het clubblad ('Gemaakt om te rijden') is mijn motor in mei van dit jaar helemaal gereviseerd. Sindsdien is er veel mee gereden, dus er mag gesteld worden dat de flat-4 is ingereden. De zuigers en cilinders zijn van het type Big Bore en komen toevallig samen met de iets scherpere nokkenas uit de schappen van B.A.S. Nadat ik de 912 op de rollenbank had geparkeerd werd onder belangstelling van de leden de auto door de eigenaar van het tuningsbedrijf getest. Een vreemd maar erg leuk gezicht om je auto te zien opschakelen op een meter afstand. De rollenbank simuleert zo goed mogelijk de normale weerstand op de weg, en er kan met behulp van meetapparatuur exact het aantal PK's op de achterwielen worden achterhaald. Zoals ik al vaak in de Porsche boekjes heb gezien dienen er voor het maximale aantal PK's de nodige omwentelingen op de krukas te worden gemaakt. En die werden gemaakt#"8230;

Met een stoicijns gezicht zag en vooral hoorde ik hoe het boxertje alles gaf wat ze had. Ze gilde het uit terwijl de toerenteller een dikke 6000 RPM aanwees. De zelfgeconstrueerde spaghetti-uitlaat hield de belangstellenden wat op afstand en vertaalde het werk van de 4 cilinder in een sportief gebrul.

Nadat dit nogmaals werd herhaald i.v.m. met wat gripverlies op de achterwielen werd het printje met het complete verloop geprint. 92 PK op de wielen. Niet slecht vind ik zelf, wetende dat dit zo'n 110 PK op de krukas moet zijn. Het grote voordeel van de Big Bore Zuigers/Cilinders en de scherpere nokkenas waren vooral te zien in het koppelverloop. Een zeer goed en snel oppakkende motor. Nadat ik de 911 koets met een nahijgend 356 hart aan de kant had gezet werd een 911 targa op de rollenbank geplaatst. 2.4 liter zag ik op de grille staan. De theorie had mij geleerd dat er dan zo'n 130 max 140 PK als uitkomst moest komen. Afhankelijk van het feit of het een Europese auto is of een US import auto. Nadat het schitterende en beroemde 6 cilinder gehuil het gegier van de rollenbank had overstemd kwam de uitslag. 105 kilowat hoorde ik. Een ongelooflijke 150 Pk vers op de achterwielen; Baas boven baas zullen we maar zeggen. Wat een sterke motor!

Na deze krachtsvertoning was het weer tijd om het vaderland op te zoeken. Samen met twee 912's (Bas en Robbert-Jan) en een 911 targa werd er richting NL gereden. Geprikkeld door verhalen werd er door Bas en mij thuis nog wat geevalueerd. Zondag ging bij beide auto's de kap weer open. De oprit werd naast de twee 912's gesierd door oliekannen, gereedschap en nieuwe koolborstels en een stuk uitlaat. In mijn ooghoeken zag ik vanachter de 912 het buurmeisje de hond uitlaten terwijl ze wat nieuwsgierig de garage inkeek. Ik zag haar denken: Voorkomen beter dan genezen zei hij toch eens? Vreemde ziekte die oude auto's.

Sander Maaskant