Skip to main content

Porsche presenteert unieke heruitgave Rik Ringers stripalbum

Porsche brengt het avontuur ‘Spoken in de nacht’ van de legendarische stripheld Rik Ringers opnieuw tot leven door middel van een unieke heruitgave van het album. Dit gebeurt aan de vooravond van het vijftigjarige bestaan van de Porsche 911 Targa – het favoriete vervoermiddel van Rik Ringers. In totaal zijn er 1.991 van deze luxe albums vervaardigd. Het eerste exemplaar werd op 5 november bij Porsche Centrum Rotterdam uitgereikt aan de weduwe van Tibet, tot 2010 de tekenaar van Rik Ringers.

Rik Ringers(Ric Hochet)
Is een detective stripreeks over het gelijknamige hoofdpersonage van scenarioschrijver André-Paul Duchâteau en tekenaar Tibet (Gilbert Gascard). Kern van vrijwel alle afleveringen vormt een niet zelden bovennatuurlijke misdaad en de daarmee samenhangende reden voor misdaadverslaggever Rik Ringers om het mysterie te onderzoeken. In alle gevallen wordt het 'bovennatuurlijke' ontmaskerd en blijken de daders mensen van vlees en bloed. Rik Ringers wordt bijgestaan door commissaris Baardemakers en zijn assistent, inspecteur Kempers. In veel afleveringen speelt ook Nadine, het nichtje van Baardemakers en de vaste vriendin van Rik een belangrijke rol. Andere repeterende karakters zijn die van Bob Dalberg, collega journalist en vriend van Rik en Richard Ringers, de vader van Rik.

De stripreeks
Vanaf 1955 verschenen er korte verhalen in het stripblad Kuifje (Tintin). Het waren verhalen waarin allerlei raadsels naar voren kwamen. Uiteindelijk leidde dit in 1961 tot het vervolgverhaal 'Wie is de kameleon'. Vanaf het moment dat Rik Ringers in Kuifje verscheen is deze serie altijd populair gebleven. Het werd al snel een van de steunpilaren van het jeugdblad. Maar ook in Nederland konden we genieten van de avonturen van deze reporter. In het, inmiddels legendarische stripblad PEP verschenen zijn avonturen. Vanaf 1963 tot en met 2010 zijn in totaal 78 albums verschenen. Het kenmerk van de verhalen is de manier waarop het plot is samengesteld. Dit gebeurt altijd op een vakkundige, traditionele manier wat de herkenbaarheid vergroot zonder dat de kwaliteit hier onder leidt. Het is niet voor niets dat deze serie al jaren lang een grote schare trouwe fans heeft. 

De makers
André-Paul Duchâteau werd geboren op 08 mei 1925 in Doornik. Deze ereburger van de stad Brussel schrijft de scenario's voor Rik Ringers. Zijn eerste werk waren een aantal boeken, maar in 1948 begon hij scenario's te schrijven voor tijdschriften als Bravo en Robbedoes (Spirou). In 1951 begon zijn jarenlange samenwerking met Tibet. Hun eerste verhalen werden uitgegeven in Kuifje en Ons Volkske. Naast Rik Ringers werkt hij ook mee aan Chick Bill. In de jaren 60 maakte hij onder meer Yalek, Alain Chevallier, De brokkenmakers en TNT met Christian Denayer. Zijn veelzijdigheid komt ook in de jaren 70 sterk naar voren. Hij werkte onder meer samen met Jean Van Hamme, Eddy Paape (Luc Oriënt), Vance (Bruce J. Hawker) en Risinski (Hans). Tot op de dag van vandaag schrijft Duchâteau scenario's waarbij hij altijd een sterke voorkeur voor detective verhalen aan de dag legt.

Tibet werd op 29 oktober 1931 in Marseille geboren als Gilbert Gascard. Van zijn hand was het tekenwerk van de serie Rik Ringers. Hij woonde sinds zijn 4e jaar in België. Zijn loopbaan als tekenaar begon hij in de Disney-Studio's in Brussel waar hij André-Paul Duchâteau leerde kennen. Vanaf 1951 werkte hij in de studio van het jeugdblad Kuifje. De eerste echte grote serie van zijn hand was Chick Bill dat vanaf 1953 in Kuifje werd gepubliceerd en waarvan het eerste album een jaar later op de markt kwam. Samen met Duchâteau verzorgde hij vanaf 1955 ook raadselverhalen en korte episodes voor het blad Kuifje. Hieruit werd uiteindelijk Rik Ringers geboren. Op 02 januari 2010 overleed Gilbert Gascard op 78 jarige leeftijd.

Heruitgave “Spoken in de nacht”
De op 5 november jl. gelanceerde nieuwe uitgave van het Rik Ringers-avontuur ‘Spoken in de nacht’ is bij voorbaat een collectors item. Het gebonden album verschijnt in een gelimiteerde oplage van 1.991 exemplaren en is tot stand gekomen in samenwerking met de oorspronkelijke uitgever De Lombard. Bij elk album hoort een tekening, waarbij Rik Ringers tussen de eerste én de meest recente 911 Targa staat. Deze tekening is in een oplage van 1.991 exemplaren vervaardigd door Olivier Wozniak, de nieuwe tekenaar van Rik Ringers, die aan een compleet nieuw album van Rik Ringers gaat werken. Dit album zal in 2016 uitkomen. Komend jaar viert Rik Ringers zijn 60-jarig bestaan en zal de uitgever een hommage uitbrengen.

Rik Ringers en Porsche
Rik rijdt in de stripverhalen altijd in een time-period Porsche. In de eerste strips van voor 1965 een 356, in de tussen 1966 en 1973 uitgegeven een F model 911 Targa of Coupe en vanaf 1975 komt een 911 Turbo in beeld. Later verschijnen onder andere een 964 en een 993 Turbo ten tonele. Ook in de heruitgave van het album die het originele verhaal uit 1971 bevat kan journalist Rik Ringers rekenen op een trouwe metgezel: een gele Porsche 911 Targa. Rik Ringers maakte ook bij andere avonturen gebruik van een 911 Targa. Daarom is er een speciaal hoofdstuk aan het boek toegevoegd, waarin scenarist/schrijver André-Paul Duchâteau uitlegt hoe de unieke relatie tussen Rik Ringers en Porsche tot stand is gekomen én voortduurt. En dan is er nog een legendarisch aspect aan dit verhaal: in 2015 bestaat de Porsche 911 Targa precies 50 jaar. In de luxe uitgave is ook een speciale sectie over de totstandkoming en ontwikkeling van dit model opgenomen.

Uitsluitend via Porsche Webshop verkrijgbaar
Het eerste exemplaar van de heruitgave van ‘Spoken in de nacht’ is op 5 november uitgereikt aan de weduwe van Tibet, de voormalige tekenaar van Rik Ringers. Dat gebeurde in Porsche Centrum Rotterdam. Nu is het album inclusief de tekening uitsluitend verkrijgbaar via de Porsche Webshop: www.porsche.nl/webshop. De prijs voor het collectors item bedraagt € 19,95. Kijk op https://www.porsche-shop.nl/lifestyle/alle-producten/WPP09200911-stripalbum-rik-ringers-50-jaar-911-targa?page=14&cid=3487

Marc Bezem


Bronvermelding:
www.ponpersportaal.nl
www.stripsuithedenenverleden.nl
www.wikipedia.nl